Την Κυριακή η αλλαγή ώρας | τι προβλέπει η απόφαση της Ε.Ε

Την αλλαγή της ώρας αναμένουμε την Κυριακή 25 Οκτωβρίου, στις 04:00 που όλοι θα γυρίσουμε τα ρολόγια μας μια ώρα πίσω.

Η αλλαγή ώρας είναι ένα θέμα πολυσυζητημένο τον τελευταίο καιρό, λόγω της απόφασης του Ευρωκοινοβουλίου, το οποίο ψήφισε τον τερματισμό της πρακτικής της προσαρμογής των ρολογιών κατά μία ώρα την άνοιξη και το φθινόπωρο από το 2021. Ωστόσο, παρά την ψηφοφορία, η τελική απόφαση δεν έχει παρθεί ακόμα, αλλά το θέμα θα τεθεί ξανά επί τάπητος, μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Στις 26 Μαρτίου 2019, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη θέση σχετικά με την πρόταση της Επιτροπής, υποστηρίζοντας το τέλος των αλλαγών στην ώρα μέχρι το 2021, οπότε και η κάθε χώρα καλείται να επιλέξει εάν οι δείκτες των ρολογιών θα παραμείνουν στη θερινή ή τη χειμερινή. Το πράσινο φως δίνεται οριστικά από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Το μέτρο της αλλαγής ώρας έχει ως βασικό πλεονέκτημα την εξοικονόμηση ενέργειας, καθώς κατά τους μήνες της θερινής ώρας εξοικονομούμε 210 ώρες ηλεκτρικής ενέργειας εκμεταλλευόμενοι τον Ήλιο.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης που θα αποφασίσουν να διατηρήσουν τη θερινή τους ώρα θα πρέπει να πραγματοποιήσουν την τελική τους αλλαγή στην ώρα την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου του 2021. Αυτές, οι οποίες προτιμούν να διατηρήσουν τη χειμερινή τους ώρα, μπορούν να προσαρμόσουν οριστικά τα ρολόγια τους την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου του 2021, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που εγκρίθηκε από τα μέλη του ΕΚ με 410 ψήφους υπέρ έναντι 192 κατά και 51 αποχών.

Μοιραστείτε την είδηση