Συνάντηση Βολουδάκη με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ | ενίσχυση παραγωγών και κτηνοτρόφων

Με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζο, συναντήθηκε ο βουλευτής Χανίων της ΝΔ, Μανούσος Βολουδάκης, προκειμένου να συζητηθούν θέματα της αρμοδιότητας του κ. Λυκουρέντζου, που αφορούν το Νομό Χανίων.

Σε λογαριασμό του, σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ο κ. Βολουδάκης, αναφέρει:

– Το πρώτο ζήτημα που έθεσα ήταν η ζημιά στις ελιές και τα εσπεριδοειδή από τον πρόσφατο καύσωνα. Ζήτησα επίσπευση της διαδικασίας, και διασφάλιση των αποζημιώσεων. Ζήτησα ακόμη να βρεθεί και μια λύση για τις ζημιές σε δέντρα τα οποία βρίσκονταν σε ανθοφορία και όχι στη φάση της καρπόδεσης. Με ενημέρωσε ότι την Πέμπτη έχει σύσκεψη με τους υπηρεσιακούς παράγοντες, όπου θα παρουσιασθούν εκτιμήσεις της ζημιάς που έχει γίνει. Σε πρώτη φάση θα αποζημιωθούν ζημίες όπου είχε ξεκινήσει η καρπόδεση. Για τους ελαιώνες που η καρπόδεση δεν είχε ξεκινήσει ακόμη, θα γίνει προσπάθεια να αποζημιωθούν λίγο αργότερα, όταν θα τεκμηριώνεται ότι δεν έδεσε καρπός. Θα επανέλθω μετά την Πέμπτη.

– Ζήτησα εξορθολογισμό των ασφαλίστρων για την ασφάλιση του αβοκάντο και των θερμοκηπίων, τα οποία είναι δυσανάλογα υψηλά σε σχέση με την αξία της ασφαλιζόμενης παραγωγής, οδηγώντας πολλούς παραγωγούς στη λάθος πρακτική να μην ασφαλίζονται. Ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ ζήτησε από την υπηρεσία τεκμηρίωση των ασφαλίστρων την οποία θα μου γνωστοποιήσει, για να ξανασυζητήσουμε το θέμα.

– Ζήτησα επίσπευση της διαδικασίας εκταμίευσης των αποζημιώσεων από τα προγράμματα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων – ΠΣΕΑ για τις ζημιές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο από τις πλημμύρες του 2019. Όπως είναι γνωστό, οι αποζημιώσεις αυτές εκταμιεύονται γενικά και διαχρονικά με μεγάλη καθυστέρηση, για λόγους που συνδέονται με τη διαθεσιμότητα πόρων. (Προ ολίγων ημερών ο ΕΛΓΑ εξόφλησε αντίστοιχα προγράμματα του 2017 και 2018).

Μοιραστείτε την είδηση