Συνάντηση Σημανδηράκη με ξενοδόχους, Εμπορικό Σύλλογο και Επιμελητήριο Χανίων

Πραγματοποιήθηκε χθες 29 Απριλίου, έπειτα από πρωτοβουλία του Δημάρχου Χανίων, Παναγιώτη Σημανδηράκη συνάντηση με εκπροσώπους της Ένωσης Ξενοδόχων, του Εμπορικού Συλλόγου και του Επιμελητηρίου Χανίων, προκειμένου να συζητηθεί η επιστροφή στην κανονικότητα μετά την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων αλλά και αξιολογηθούν προτάσεις από όλους τους φορείς που μπορούν να εφαρμοστούν προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας.

Στην συνάντηση συμμετείχαν ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Χανίων, Αντώνης Ροκάκης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Γιάννης Τοπολιανάκης, ο Δημήτρης Κατάκης εκπρόσωπος της Ένωσης Ξενοδόχων καθώς επίσης και άλλα μέλη των φορέων. Παρέστησαν επίσης ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Αλόγλου Αναστάσιος, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Πρασίνου Τσουπάκης Μιχάλης, ο Αντιδήμαρχος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης Νικηφοράκης Ιωάννης, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού Γιαννακάκης Ιωάννης και ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, Κοτσιφάκης Μανώλης.

Ο Δήμαρχος Χανίων κατά την διάρκεια της συνάντησης είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τους παρισταμένους αναλυτικά όλα τα έκτακτα μέτρα που έλαβε ο Δήμος Χανίων σχετικά με την διευκόλυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας των επαγγελματιών των Χανίων, τις ελαφρύνσεις που έχουν να κάνουν με τα τέλη του ηλεκτροφωτισμού, τα τέλη κοινόχρηστου χώρου, τις ελαφρύνσεις από ενοίκια στα δημοτικά ακίνητα, αλλά και την νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα που δημιούργησε το Τμήμα Προγραμματισμού με το Τμήμα Οικονομικών του Δήμου Χανίων και δίνει την δυνατότητα στους δικαιούχους να αιτηθούν για τις παραπάνω ελαφρύνσεις χωρίς να προσέλθουν στον Δήμο. Όπως τόνισε και ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, κ. Αλόγλου οι ελαφρύνσεις θα συνεχιστούν όπου είναι αυτό εφικτό με βάση τον προϋπολογισμό και όταν υπάρχει το ανάλογο νομικό πλαίσιο.

«Είναι γεγονός ότι στον απόηχο της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων ο Δήμος Χανίων βρίσκεται οικονομικά ζημιωμένος» επισήμανε ο κ. Σημανδηράκης προσθέτοντας πως «Σήμερα, συζητήσαμε προτάσεις που μπορούμε να δρομολογήσουμε όλοι μαζί, για το καλό όλων. Αυτό που πρέπει να αναφέρω είναι ότι υπάρχει ένα πολύ καλό κλίμα επικοινωνίας μεταξύ των φορέων του Δήμου Χανίων και αυτό το κλίμα επικοινωνίας ευνοεί και δίνει δυνατότητα να υλοποιήσουμε προτάσεις οι οποίες θα ανακουφίσουν την οικονομική δυσκολία που διαφαίνεται στο μέλλον.» δήλωσε ο κ. Σημανδηράκης.

Ο Δήμαρχος Χανίων αναφέρθηκε και στην επερχόμενη τουριστική σεζόν επισημαίνοντας πως: «Τα δεδομένα δυστυχώς για τον τουρισμό δεν φαίνονται να είναι καλά, παρόλα αυτά τόσο στο κομμάτι της κοινωνικής πολιτικής όσο και στο κομμάτι που έχει να κάνει με την συνολική εικόνα της πόλης όλοι είμαστε εδώ για να διεκδικήσουμε το καλύτερο και είμαι σίγουρος ότι παρά τις δυσκολίες θα καταφέρουμε να σταθούμε δίπλα στις επιχειρήσεις αλλά και δίπλα στους πολίτες την επόμενη μέρα.»

Με την σειρά του ο κ. Ροκάκης, πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου υπογράμμισε πως: «Με χαρά ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμα του Δήμου όσον αφορά το πολύ μεγάλο θέμα που έχει να κάνει με την διαχείριση της ζημιάς με την πανδημία την οποία βιώνουμε. Πράγματι, η κατάσταση είναι πάρα πολύ σοβαρή και οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού θα είναι πολύ μεγάλες στο επιχειρηματικό κομμάτι. Όμως, όπως συμφωνήσαμε όλοι οι παρευρισκόμενοι σήμερα, με σωστή οργάνωση, συνεργασία και τις σωστές ενέργειες θα διαχειριστούμε όλη αυτή την ζημιά με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο τόσο άμεσα όσο και στο μέλλον.»

Ο κ. Κατάκης, έφορος της Ένωσης Ξενοδόχων Χανίων ανέφερε πως «Προσπαθούμε μαζί με τον Δήμο να δούμε μαζί την επόμενη μέρα, έτσι ώστε να είναι μια καλύτερη μέρα για όλους. Τα ξενοδοχεία πρέπει να δουλέψουν, το προσωπικό μας πρέπει να δουλέψει. Η Κρήτη είναι ένας ασφαλής προορισμός αλλά χρειάζεται προσοχή, πρέπει να τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας και υγιεινής.»

Τέλος ο κ. Παναγιώτης Μπαρμπόπουλος, μέλος του Εμπορικού Συλλόγου επισήμανε πως:

«Ο Δήμος Χανίων κινήθηκε σύγχρονα και με γρήγορα αντανακλαστικά όσον αφορά τα μέτρα που έλαβε για τις επιχειρήσεις, όπως οφείλει να κινείται ένας Δήμος. Σήμερα ο διάλογος κινήθηκε σε πολύ καλό επίπεδο. Ο Δήμος Χανίων με την online πλατφόρμα που δημιούργησε, βρίσκεται σε πολύ καλή κατεύθυνση καθώς δίνει την δυνατότητα σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες να έχουν σημαντικές ελαφρύνσεις.»

Μοιραστείτε την είδηση