Στο «βαθύ κόκκινο» η Κρήτη | ανησυχία με τον νέο χάρτη του ECDC

Στο «βαθύ κόκκινο» βρίσκεται πλέον η Κρήτη, όπου δύο εβδομάδες πριν βρισκόταν στο «πράσινο». Αυτό παρατηρείται στον συνδυαστικό χάρτη αριθμού κρουσμάτων – τεστ και δείκτη θετικότητας του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), που παρουσιάστηκε σήμερα, Πέμπτη 22 Ιουλίου.

Στον συγκεκριμένο χάρτη μόνο η Κρήτη, απ’ όλη την Ελλάδα, είναι, πλέον, στο «βαθύ κόκκινο», γεγονός που αποδίδεται στον μεγάλο αριθμό νέων κρουσμάτων που καταγράφονται καθημερινά τις τελευταίες εβδομάδες, ειδικά στις Περιφερειακές Ενότητες Ρεθύμνου και Ηρακλείου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την περασμένη Πέμπτη 15 Ιουλίου, η Αττική και η Κρήτη έγιναν… «κόκκινες» (red), από «πορτοκαλί» (orange) που παρέμεναν μέχρι και τότε, ενώ η Κρήτη ήταν «πράσινη» έως και τις 7 Ιουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι το ανώτερο επίπεδο στον χάρτη του ECDC είναι το «βαθύ κόκκινο» (dark red), που συναντάται, μεταξύ άλλων, σε περιοχές της Ισπανίας στο νέο χάρτη τού ECDC. [Δείτε ΕΔΩ τα 5 επίπεδα χρωμάτων («πράσινο», «πορτοκαλί», «κόκκινο», «βαθύ κόκκινο», «γκρι») και τι σημαίνει καθένα από αυτά στον χάρτη του ECDC].

Σήμερα, με βάση τον ανανεωμένο χάρτη τού ECDC, στο «κόκκινο» είναι η Αττική, η Θεσσαλία, η Ήπειρος, οι Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και τα Επτάνησα, ενώ «πορτοκαλί» (orange) είναι οι περιοχές: Πελοπόννησος, Δυτική Στερεά, Δυτική και Κεντρική Μακεδονία, Εύβοια και τα νησιά του Βορειονατολικού Αιγαίου. Στο «πράσινο» (green) παραμένουν πια μόνο η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη.

Υπενθυμίζεται, ακόμη, ότι το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), η ευρωπαϊκή υπηρεσία, που είναι αρμόδια για τις ασθένειες, προβλέπει ότι θα σημειωθεί μεγάλη αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων της Covid-19 μέσα στις επόμενες εβδομάδες και ότι μέχρι την 1η Αυγούστου θα καταγραφούν σχεδόν πενταπλάσια νέα κρούσματα σε σύγκριση με το επίπεδο της περασμένης εβδομάδας, σύμφωνα με τις τελευταίες προβολές της υπηρεσίας αυτής, οι οποίες δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Στη ζώνη που περιλαμβάνει την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και τη Νορβηγία και την Ισλανδία, το ECDC προβλέπει επίπτωση άνω των 420 νέων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους για την εβδομάδα που τελειώνει την 1η Αυγούστου, έναντι λιγότερων των 90 την περασμένη εβδομάδα.

Δείτε τον σημερινό ανανεωμένο χάρτη τού ECDC (κάντε κλικ επάνω στην εικόνα για να τον δείτε σε πραγματικό μέγεθος):

Μοιραστείτε την είδηση