Στο κολυμβητήριο Χανίων ο Συντυχάκης | μεταλλικά στέγαστρα και αναστολή λειτουργίας

Στα πλαίσια της περιοδείας του στον νομό Χανίων, ο Μανώλης Συντυχάκης, μέλος της ΕΠ Κρήτης, βουλευτής του ΚΚΕ και Περιφερειακός σύμβουλος Κρήτης, επισκέφθηκε το Κολυμβητήριο Χανίων, όπου συναντήθηκε με τη Διοίκηση του ΕΑΚ, τη Διοίκηση του ΝΟΧ, καθώς και με τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων των αθλημάτων της πισίνας, κολύμβησης-υδατοσφαίρισης-τεχνικής κολύμβησης και καλλιτεχνικής κολύμβησης.

Από τη συζήτηση με τους παραπάνω φορείς αναδείχθηκαν τα σημαντικά προβλήματα του Κολυμβητηρίου, τα οποία μεταξύ άλλων έχουν οδηγήσει στην αναστολή λειτουργίας των κολυμβητικών δεξαμενών των 25 και των 12,5 μέτρων.

Πιο συγκεκριμένα, τα μεταλλικά στέγαστρα έχουν κριθεί επικίνδυνα λόγω διάβρωσης, γεγονός που ενέχει κινδύνους για τους αθλητές, τους συνοδούς αλλά και τους εργαζόμενους του Κολυμβητηρίου. Παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες για απομάκρυνση των στεγάστρων μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, αυτά δεν έχουν ακόμα αποξηλωθεί, ενώ δεν υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης όλων των απαραίτητων εργασιών. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι οι 1000 και πλέον αθλητές του Κολυμβητηρίου να αθλούνται σε μία και μοναδική πισίνα εξωτερικού χώρου, με όλες τις δυσκολίες που αυτό περιλαμβάνει και μάλιστα σε περίοδο πανδημίας. Παράλληλα, δεν υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας νέων τμημάτων κολύμβησης για παιδιά μικρών ηλικιών.

Χαρακτηριστικό της παραμέλησης των εγκαταστάσεων του Κολυμβητήριου είναι πως το πρόβλημα διάβρωσης των μεταλλικών στεγάστρων είναι γνωστό τουλάχιστον από το 2006! Μάλιστα, αυτοψίες τεχνικών που χρονολογούνται από τότε, καθιστούσαν αναγκαία τη διακοπή λειτουργίας των εγκαταστάσεων για λόγους ασφαλείας των αθλητών, αναφέρεται σε σχετικό δελτίο τύπου.

Και συνεχίζει:

Επιπλέον, παρότι έχει ολοκληρωθεί η προμήθεια πυλώνων φωτισμού, αυτοί δεν έχουν ακόμα τοποθετηθεί, με συνέπεια σημαντικές δυσκολίες και κινδύνους για τους αθλητές που προπονούνται τις νυχτερινές ώρες.

Την ίδια στιγμή, υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις προσωπικού, όπως φύλακες, ηλεκτρολόγοι, συντηρητές, χημικός, κ.ά. και σχεδιάζεται στα πλαίσια της ιδιωτικοποίησης η ανάθεση φύλαξης σε ιδιωτική εταιρεία.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων που έχουν να κάνουν με την παραμέληση και την υποχρηματοδότηση του Κολυμβητηρίου Χανίων, του μοναδικού στον νομό και το οποίο εξυπηρετεί τις ανάγκες εκατοντάδων παιδιών του ΝΟΧ και με σημαντικές μάλιστα διακρίσεις και ανάδειξη ταλέντων σε όλο το φάσμα του ναυταθλητισμού. Επεσήμανε πως όλοι αυτοί οι αθλητές και οι οικογένειές τους, παλεύουν με άνισους όρους και σε δύσκολες συνθήκες, έχοντας να αντιμετωπίσουν  -πέρα από τις οικονομικές δυσκολίες που δημιουργεί η κρατική υποχρηματοδότηση, για να συνεχίσουν να αγωνίζονται- και την έλλειψη διαθέσιμου χώρου. Η υποχρηματοδότηση και τα πιεστικά προβλήματα του Κολυμβητηρίου Χανίων οδηγούν στην παράδοση της λειτουργίας του σε ιδιώτες, σύμφωνα με τις επιταγές της Ε.Ε. που πιστά υλοποιούν οι κυβερνήσεις διαχρονικά.

Τέλος, ο Μ. Συντυχάκης έκανε ξεκάθαρο πως το ΚΚΕ θα παλέψει μέσα και έξω από τη Βουλή, ώστε η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και με γενναία κρατική χρηματοδότηση να ολοκληρωθούν όλες οι απαραίτητες εργασίες για ένα σύγχρονο και ασφαλές Κολυμβητήριο αλλά και για την αύξηση της τακτικής χρηματοδότησης των ερασιτεχνικών, ώστε να αναπτυχθούν προγράμματα μαζικού αθλητισμού κολύμβησης δωρεάν για όλους.

Μοιραστείτε την είδηση