Ρύθμιση 24 – 48 δόσεων | οδηγίες για την αίτηση

Σε λειτουργία τέθηκε η πλατφόρμα για τη νέα πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων, για την εξόφληση οφειλών προς την Εφορία, προς διευκόλυνση των οφειλετών με τις αιτήσεις να ξεπερνούν τις 1000 από την πρώτη ώρα, στην ιστοσελίδα https://www.aade.gr/polites/ aitisi-rythmisis-ofeilon.

Στην πάγια ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν όσοι φορολογούμενοι είχαν αρρύθμιστες οφειλές την 1η Νοεμβρίου 2019, αλλά και όσοι έχουν εντάξει τα χρέη τους στη ρύθμιση των 12- 24 δόσεων από τις 2 Νοεμβρίου 2019 έως και 25 Φεβρουαρίου 2020  και θέλουν να μεταπηδήσουν στις 24 – 48 δόσεις.

Πως να κάνετε αίτηση:

 Όταν ο φορολογούμενος εισέλθει στην εφαρμογή θα πρέπει:

  • Να επιλέξει τη ρύθμιση των 24 (τακτικές οφειλές)  ή των 48 δόσεων (έκτακτες οφειλές)
  • Αν επιλέξει τις 24 δόσεις και προέρχεται από μετάπτωση δηλαδή μεταφέρεται από την υφιστάμενη πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων στη νέα ρύθμιση θα εμφανισθούν δύο επιλογές.

Η πρώτη επιλογή (επιτόκιο 5,32%) για αποπληρωμή οφειλών έως 12 δόσεις και η δεύτερη επιλογή έως 24 δόσεις με επιτόκιο 6,82%.

  • Ο ενδιαφερόμενος στη συνέχεια θα πρέπει να επιλέξει τον αριθμό των δόσεων
  • Στην επόμενη σελίδα πρέπει να συμπληρώσει τον IBAN καθώς και να «κλικάρει» ότι δεν έχει έχει καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό.  Τέλος θα πρέπει να προχωρήσει στην υποβολή της δήλωσης.  Η ρύθμιση επικυρώνεται με την πληρωμή της πρώτης δόσης η οποία θα πρέπει να γίνει εντός τριών εργάσιμων ημερών από την ημέρα υποβολής της αίτησης.
  • Εφόσον πρόκειται για φόρο κληρονομιάς τα χρέη μπορούν να αποπληρωθούν σε έως 48 δόσεις. Το ηλεκτρονικό σύστημα εμφανίζει αμέσως το φορολογητέο εισόδημα και με βάση αυτό θα καθορίζεται το ποσό της κάθε δόσης και κατ’ επέκταση ο αριθμός των δόσεων.

ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ μπορούν να εξοφληθούν σε έως 24 δόσεις χωρίς εισοδηματικά κριτήρια ενώ οι έκτακτες οφειλές (φόρος κληρονομιάς, φόροι που προκύπτουν μετά από έλεγχο) ρυθμίζονται σε έως 48 δόσεις αλλά με την εφαρμογή εισοδηματικών κριτηρίων.

Οι οφειλέτες που υποβάλλουν αίτηση για τη ρύθμιση των οφειλών τους θα πρέπει να γνωρίζουν μεταξύ άλλων ότι: 

  • Η πρώτη δόση καταβάλλεται εντός 3 εργάσιμων ημερών, από την ημέρα που υπεβλήθη η αίτηση, ενώ οι υπόλοιπες δόσεις, την τελευταία εργάσιμη κάθε μήνα.
  • Η ελάχιστη μηνιαία δόση είναι 30 ευρώ.
  • Εφαρμόζεται προσαύξηση 15% σε περίπτωση καθυστέρησης πληρωμής μίας δόσης ενώ η δόση αυτή με την προσαύξηση πρέπει να καταβληθεί το αργότερο έως την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας καταβολής της επόμενης δόσης.
Μοιραστείτε την είδηση