Πρώτη μέρα στο σχολείο με μάσκες | όλοι οι νέοι κανόνες – πρόγραμμα

Το πρώτο κουδούνι σε όλα τα σχολεία της χώρας, είναι πλέον γεγονός! Παιδιά και εκπαιδευτικοί, βρέθηκαν στο σχολικό περιβάλλον, από νωρίς το πρωί της Δευτέρας 14 Σεπτεμβρίου.

Το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας, δε θυμίζει σε τίποτα εκείνο των προηγούμενων χρόνων, καθώς λόγω της πανδημίας, εφαρμόζονται μέτρα προστασίας που έως τώρα, ήταν για όλους άγνωστα.

Εκτός από τον καθιερωμένο αγιασμό, οι εκπαιδευτικοί θα κάνουν λεπτομερή εξήγηση και συζήτηση με τους μαθητές, σχετικά με τις διαδικασίες που θα ακολουθούνται πλέον για την είσοδο – έξοδο, για τα μαθήματα και τα μέτρα προστασίας και υγιεινής που θα πρέπει να τηρούνται.

Σύμφωνα με τις οδηγίες που έχει δώσει το υπουργείο Παιδείας, το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας θα έχει ως εξής:

 • Επεξήγηση και συζήτηση για πιστή εφαρμογή των κανόνων καθαριότητας και υγιεινής και λοιπών μέτρων προστασίας και πρόληψης βάσει των σχετικών οδηγιών του ΕΟΔΥ
 • Εμβάθυνση επί του περιεχομένου του έντυπου ενημερωτικού υλικού που έχει σταλεί (117512/ΓΔ4/08-09-2020)
 • Διανομή μάσκας ανά μαθητή
 • Έμφαση στην ενδεδειγμένη χρήση της μάσκας
 • Ενημέρωση για το ωρολόγιο πρόγραμμα της εβδομάδας
 • Διανομή των βιβλίων της νέας σχολικής χρονιάς

Για τα νηπιαγωγεία:

 • Συζήτηση για πιστή εφαρμογή των κανόνων καθαριότητας και υγιεινής και λοιπών μέτρων προστασίας και πρόληψης βάσει των σχετικών οδηγιών του ΕΟΔΥ
 • Επεξήγηση επί του περιεχομένου του έντυπου ενημερωτικού υλικού που έχει σταλεί (Φ.7/117703/Δ1/9-9-2020)
 • Διανομή μάσκας ανά μαθητή
 • Ιδιαίτερη έμφαση στην ενδεδειγμένη χρήση της μάσκας

Η χρήση μάσκας και τι προβλέπεται για όποιους δεν την φορούν

Οσον αφορά την χρήση μάσκας, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Η μάσκα είναι υποχρεωτική για μαθητές και δασκάλους, με συγκεκριμένες εξαιρέσεις. Σύμφωνα με τις αναλυτικές οδηγίες, που αποτυπώθηκαν σε σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Υγείας και Παιδείας, σε περίπτωση που κάποιος μαθητής δεν τηρεί τις υποχρεώσεις του ως προς την υποχρεωτική χρήση μάσκας (μη ιατρικής ή ιατρικής/χειρουργικής), δεν θα του επιτρέπεται η είσοδος στη σχολική τάξη και θα παίρνει λαμβάνει απουσία.

Εφόσον είναι ανήλικος, θα παραμένει σε ειδικό χώρο, με τήρηση όσο το δυνατόν επαρκούς απόστασης και των λοιπών μέτρων προστασίας, μέχρι την παραλαβή του από τους κηδεμόνες του. Κατά την άφιξη των κηδεμόνων, η ΚΥΑ προβλέπει ότι θα επισημαίνονται προς τους γονείς και τον μαθητή η χρησιμότητα και η αναγκαιότητα της χρήσης μάσκας.

Σύμφωνα με αξιωματούχους του υπουργείου Παιδείας, πάντως, στις μικρές ηλικίες (4-10 χρονών) θα υπάρχει κάποια ευελιξία και επιείκεια στις περιπτώσεις μη χρήσης μάσκας. Όπως έχει επανειλημμένως τονιστεί από την ηγεσία του υπουργείου, στους μαθητές του νηπιαγωγείου και των τριών πρώτων τάξεων του δημοτικού θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση και εξοικείωση με την ενδεδειγμένη χρήση μάσκας.

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική:

 • σε όλους τους εσωτερικούς χώρους των σχολικών μονάδων,
 • στους εξωτερικούς χώρους των σχολικών μονάδων όταν υπάρχει συνωστισμός, (προσέλευση και αποχώρηση από το σχολείο, συνωστισμός σε κυλικεία ή εξωτερικούς χώρους κ.α.)
 • στα Μέσα Μεταφοράς μαθητών,
 • κατά την περίοδο προσαρμογής στο νηπιαγωγείο, από υγιή, σταθερό συνοδό (γονέα, κηδεμόνα ή άλλο πρόσωπο).
 • Δεν είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας κατά τη διάρκεια του φαγητού και κατά τη διάρκεια της γυμναστικής/άθλησης. Οι συνοδοί μαθητών στα ΚΕΣΥ θα πρέπει να φορούν ωστόσο υποχρεωτικά μη ιατρική μάσκα.

Στις περιπτώσεις παιδιών με υποκείμενα νοσήματα, η χρήση της χειρουργικής μάσκας μπορεί να επιλεχθεί από τους κηδεμόνες κατ’ επιλογήν τους ή από τον θεράποντα ιατρό.

Ποιοι εξαιρούνται από την υποχρεωτική χρήση μάσκας
Οι κατηγορίες μαθητών που εξαιρούνται από την υποχρεωτική χρήση μάσκας, είναι οι εξής:

μαθητές με γνωσιακή, αναπτυξιακή, ψυχική διαταραχή ή διαταραχή συμπεριφοράς, μαθητές με σοβαρό νευρολογικό ή μυϊκό ή άλλο νόσημα που τους εμποδίζει να χειριστούν τη μάσκα τους.

Στα σχολεία Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης προβλέπεται η χρήση μάσκας μόνον εφόσον είναι εφικτό. Απαραίτητη προϋπόθεση για να συμμετέχουν στα μαθήματα θα είναι η προσκόμιση των απαραίτητων σχετικών δικαιολογητικών.

Μοιραστείτε την είδηση