Προτάσεις ΝΕΣΚ για ρύθμιση κυκλοφορίας τους καλοκαιρινούς μήνες | επιστολή

Επιστολή προς τον Δήμαρχο Κισάμου, Γιώργο Μυλωνάκη, απέστειλε το Δ.Σ του Νέου Εμπορικού Συλλόγου Κισάμου, με αφορμή τη συζήτηση που κάθε χρόνο τέτοια εποχή ξεκινάει για το κλείσιμο ή όχι της οδού Σκαλίδη τους καλοκαιρινούς μήνες.

Αναλυτικότερα, η επιστολή

Ο Νέος Εμπορικός Σύλλογος Κισάμου, με αφορμή την συζήτηση που κάθε χρόνο τέτοια εποχή περίπου ξεκινάει για το κλείσιμο ή όχι της οδού Σκαλίδη τους καλοκαιρινούς μήνες, έχει μια ολοκληρωμένη πρόταση, προκειμένου να αναδειχτεί καλύτερα το σύνολο της  πόλης μας και να αποφύγουμε φαινόμενα συντεχνιακών λογικών, που όλοι ξέρουμε ότι έχουν δηλητηριάσει κατά το παρελθόν την πολιτική και την επιχειρηματική ζωή του τόπου μας.

 Συγκεκριμένα έχουμε ένα πλάνο 10 προτάσεων , που θεωρούμε ότι θα συμβάλουν τα μέγιστα στην αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας και στάσης-στάθμευσης  οχημάτων στο ιστορικό κέντρο της πόλης, καθώς και στην διασύνδεση της πλατείας Βενιζέλου, της οδού Σκαλίδη και της παραλίας:

1. Το ωράριο του κλεισίματος της οδού Σκαλίδη, να διαμορφωθεί σε 20:00 έως 01:00 . Έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα καταστήματα εστίασης που έχουν τοποθετήσει τραπεζοκαθίσματα εντός του δρόμου, να λειτουργούν με αρκετό κόσμο και μετά τις 12 τα μεσάνυχτα , που ήταν μέχρι τώρα η ώρα ανοίγματος του δρόμου. Προτείνουμε λοιπόν να μεταφερθεί κατά μία ώρα το κλείσιμο.

2. Άνοιγμα της οδού Ομογενών Αμερικής. Όπως γνωρίζετε είναι πάγια θέση του ΝΕΣΚ όλα αυτά τα χρόνια η ένωση της παραλίας , με το κέντρο και την οδό Ηρώων Πολυτεχνείου στην λογική του ‘’μια πιάτσα ενωμένοι όλοι μαζί’’ και όχι τρεις πιάτσες, η μία αποκομμένη από την άλλη. Ο δρόμος που τα ενώνει όλα αυτά είναι η Ομογενών Αμερικής και η πρότασή μας να παραμείνει ανοιχτή , τέμνοντας κάθετα την κλειστή οδό Σκαλίδη , θα λύσει το πρόβλημα του να έχουμε τις καλοκαιρινές νύχτες μια Κίσσαμο κομμένη στα δύο. Επίσης θα πρέπει να τοποθετηθεί σήμανση έξω από την Εθνική τράπεζα ώστε οι επισκέπτες  να καθοδηγούνται στο δημοτικό PARKING.

3. Μονοδρόμηση της οδού Γεωργιλαδάκη( δρόμος Ξενοδοχείου Τσουρουπάκη) από το Μουσείο προς την παραλία και οδού Τομπάζη (δρόμος κάστρου) από την παραλία προς το κέντρο.  Με αυτήν την κυκλοφοριακή ρύθμιση θα μπει τέλος στο κυκλοφοριακό που παρατηρείται έξω από το Μουσείο, ένα σημείο που το καλοκαίρι δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα.

4. Δημιουργία θέση PARKING τουλάχιστον 20 αυτοκινήτων στο κομμάτι δρόμου που ενώνει τους 2 νέους μονόδρομους που προαναφέραμε, δηλαδή κάτω ακριβώς από το παλιό κατάστημα Κουτσουνάκη, εκεί που τώρα βρίσκεται το OPAPPLAY.  Από τη στιγμή που προς την παραλία θα κατεβαίνουμε από την Γεωργιλαδάκη και θα ανεβαίνουμε από την Τομπάζη, δημιουργείται μια νεκρή ζώνη όπου μπορούμε να εκμεταλλευτούμε ως PARKING,όσο διαρκεί αυτή η ρύθμιση.

5. Δημιουργία πιάτσας TAXI 3 θέσεων έξω από το Μουσείο Κισσάμου.  Υπάρχει σχετική συνεννόηση και με το σύλλογο οδηγών Ταξί της πόλης μας.

6. Οριοθέτηση χώρου 80 τ.μ. αυστηρά ΜΟΝΟ φορτοεκφόρτωσης βαρέων οχημάτων για την προμήθεια των μαγαζιών από τις 07:00 εως τις 10:00, ακριβώς κάτω από την εκκλησία της πλατείας Τζανακάκη. Κανένα άλλο όχημα δεν θα μπορεί να παρκάρει εκεί καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας.

7. Εφαρμογή μέτρων περιορισμού του ορίου ταχύτητας με την τοποθέτηση εγκάρσιων υπερυψωμένων λωρίδων – σαμαράκια (τα οποία επιτρέπονται βάσει του υπ΄αρ.2302Β/16-9-13ΦΕΚ.)

στην οδό Ομογενών Αμερικής και στην οδό Περίδου. Είναι λογικό , αφού η Ομογενών Αμερικής θα τέμνει κάθετα ένα ‘’πεζόδρομο’’ , να τοποθετηθούν σαμαράκια επιβράδυνσης για την αποφυγή ατυχήματος. Επίσης έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο πολλά οχήματα , κυρίως μηχανάκια να τρέχουν γύρω από τον πεζόδρομο και να ενοχλούν τους καθήμενους, γι αυτό και θεωρούμε κομβικής σημασίας σαμαράκια να μπουν και στην οδό Περίδου. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο χαρακτηρισμός των δρόμων ως ΗΠΙΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ

8. Κάθετη διαγράμμιση θέσης στάθμευσης νότια του Μουσείου.(Τωρινή θέση φορτοεκφόρτωσης βαρέων οχημάτων) Με αυτό τον τρόπο θα εξοικονομηθούν αρκετές θέσεις Parking.

9. Αναβάθμιση ανόδου και καθόδου , από και προς την παραλία με πλατύτερα πεζοδρόμια και σύγχρονο φωτισμό. Στην λογική του να ενωθούν οι πιάτσες μεταξύ τους, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να ενώνονται με δρόμους ελκυστικούς να τους περπατήσεις.

10. Επέκταση των πεζοδρομίων κατά 1,5 μέτρο, της Ομογενών Αμερικής από το ύψος του καταστήματος Κοσμά μέχρι το Μουσείο. Αφού η Ομογενών Αμερικής θα είναι ανοιχτή, θεωρούμε σημαντικό , να σταματήσουν τα καταστήματα να βάζουν τραπεζοκαθίσματα και εμπορεύματα πάνω στην άσφαλτο. Η λύση είναι να δημιουργηθούν πλατύτερα πεζοδρόμια . Πρόταση μάλιστα του ΝΕΣΚ είναι το κόστος της κατασκευής των πεζοδρομίων αυτών, να το αναλάβουν συμβολικά οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων. Το συμβολικά το εννοούμε στην λογική ότι το κόστος είναι μικρό, και η μη εμπλοκή της δημοτικής αρχής, θα λειτουργήσει ευεργετικά κυρίως στο γεφύρωμα των σχέσεων των επιχειρηματιών, ως προς το ποιος ευνοείται ή όχι από τις κινήσεις του Δήμου.

Οι 10 αυτές προτάσεις θεωρούμε ότι θα βοηθήσουν την συνολική επιχειρηματική, οικονομική, κοινωνική ανάπτυξη της περιοχής και πιστεύουμε ότι πρέπει να υιοθετηθούν από την δημοτική αρχή, στον σύνολό τους. Το  κόστος υλοποίησης είναι ελάχιστο αρκεί να ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις . Τέλος να σημειωθεί ότι η ολοκληρωμένη αυτή πρόταση, είναι και ο πυρήνας της θέσης μας για το πρόγραμμα OPENMALL, που θέλουμε να υλοποιήσει ο Δήμος μας, με τις απαιτούμενες προσαρμογές που θα απαιτηθούν.

Συνημμένα σας αποστέλλουμε,

1) σχεδιάγραμμα των σχετικών παρεμβάσεων, για να γίνουν περισσότερο κατανοητά όσα προτείνουμε.

2) σχεδιάγραμμα  που απεικονίζεται  με κόκκινη σήμανση η μέχρι πρότινος διαδρομή όπου εκτός από δαιδαλώδης δεν έχει τίποτα να δείξει στον επισκέπτη, ενώ αντίθετα  η προτεινόμενη με πράσινη σήμανση εκτός του ότι οδηγεί απευθείας στην παραλία, έχει σύνδεση  με  μνημεία ιστορικού, θρησκευτικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος όπως  είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο Κισάμου και ο ναός του Αρχάγγελου Μιχαήλ.

3)απόσπασμα του υπ΄αρ.2302Β/16-9-13ΦΕΚ. όπου αναφέρονται τεχνικές οδηγίες κυκλοφοριακών παρεμβάσεων στα πλαίσια βελτίωσης της οδικής ασφάλειας.

Μοιραστείτε την είδηση