Ο ρόλος της μαίας στην εγκυμοσύνη, τον τοκετό και την περίοδο της λοχείας | Διεθνής Ημέρα

Η Διεθνής Ημέρα Μαιών καθιερώθηκε το 1991 και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Μαΐου, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Μαιών (ICM).

Στόχος του εορτασμού είναι η ανάδειξη του σπουδαίου ρόλου που παίζει η μαία, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά και του τοκετού.

Aπό την ελληνική µυθολογία, η θεά του τοκετού Ειλείθυια, υπό την επίβλεψη των Τριών Μοιρών, βοηθούσε τον τοκετό της κάθε γυναίκας και η µαία ήταν από τότε ένα σεβαστό πρόσωπο. 

Αφανείς ηρωίδες σε κάθε περίπτωση, οι µαίες επιτελούν σπουδαίο έργο και ο ρόλος τους είναι αληθινά πολύτιμος.

Κάθε επίτοκος ή λεχωίδα και το έµβρυο ή το νεογνό της αποτελούν για τη µαία ξεχωριστή οντότητα. Η µαιευτική φροντίδα είναι καθολική και βασίζεται στη µοναδικότητα και την ιδιαιτερότητα της κάθε γυναίκας. Ο ρόλος της είναι σηµαντικός τόσο για τη γυναίκα όσο και για την οικογένεια και την κοινωνία γενικότερα.

Η μαία θα δημιουργήσει σχέση εμπιστοσύνης με την μητέρα αλλά και τον πατέρα, θα εκπαιδεύσει και θα προετοιμάσει το ζευγάρι, για το υπέροχο ταξίδι της εγκυμοσύνης αλλά και του τοκετού. .

Διευκολύνει και ενισχύει το δεσμό της δυάδας μητέρας-βρέφους.

Σύµφωνα µε παγκόσµιες µελέτες, οι τοκετοί των οποίων η εξέλιξη παρακολουθείται από µαία έχουν χαµηλά ποσοστά αναίτιων παρεµβάσεων. Στην Ελλάδα, η αναίτια παρέµβαση στον τοκετό, σύµφωνα µε τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, κατέχει συγκριτικά υψηλά ποσοστά.

Η τέχνη της µαιευτικής εξελίσσεται διαρκώς. Το επίπεδο των µαιών θα πρέπει να είναι υψηλό σε γνώση, αντίληψη και πολιτισµό, αλλά και η ψυχική υγεία τους θα πρέπει να είναι σε άριστη κατάσταση, ώστε να µπορούν µε ειρήνη ψυχής και πνεύµατος να αντεπεξέλθουν στον σηµαντικό και δύσκολο ρόλο τους.

Η μαία στην κύηση και στον τοκετό

Η καταρτισμένη μαία εμπνέει εμπιστοσύνη διότι αντιμετωπίζει τους γονείς με υπευθυνότητα, είναι επεξηγηματική, και αφιερώνει χρόνο στο να ακούσει με υπομονή κάθε απορία.

Η μαία κατά τη διάρκεια της κύησης, προετοιμάζει την μητέρα για τον τοκετό, τη λοχεία και τον θηλασμό με τα μαθήματα προετοιμασίας γονεϊκότητας.

Όταν έρθει η ώρα για τον τοκετό, η μαία εξασφαλίζει μια ατμόσφαιρα ιδιωτικότητας κατά την παραμονή στο μαιευτήριο, βοηθά στην εξέλιξη του τοκετού και καθοδηγεί με την αναπνοή κατά τη διάρκεια των συστολών και της εξώθησης.

Η μαία στη λοχεία

Η λοχεία είναι περίοδος προσαρμογής για όλη την οικογένεια. Η μαία μπορεί να συμβάλλει σε αυτό. Σημαντική είναι η ενημέρωση για την φροντίδα της μητέρας, την διατροφή, τον ύπνο αλλά και την σίτιση του νεογνού με τον θηλασμό.

Η μαία στο θηλασμό

Ο θηλασμός είναι ένα από τα θέματα που οι μαίες οφείλουν να συζητούν με τις μητέρες στη διάρκεια της κύησης και στα μαθήματα προετοιμασίας. Η σωστά ενημερωμένη μαία, μπορεί να διευκολύνει το ταξίδι του θηλασμού και να ενισχύσει τη μητέρα προκειμένου να καταφέρει τον αποκλειστικό θηλασμό.


Μοιραστείτε την είδηση