Είναι μεγάλο φορτίο να έχεις να ξεμπερδέψεις πολλαπλή, σύνθετη και αντικρουόμενη πληροφορία για το ίδιο θέμα.
Εκτός αν στο τραπέζι υπάρχει το «όραμα».

Το «όραμα» έχει μεγαλύτερη ισχύ, από συμφέροντα, μαθηματικούς υπολογισμούς, χρονοδιαγράμματα, πολιτικές επιβουλές, εσωστρέφεια ή άλλες ανόητες μικροφιλοδοξίες.

Υπάρχουν μια σειρά από γεγονότα, τετελεσμένες πράξεις δηλαδή, που όχι απλά δεν χωρά αμφισβήτηση σε αυτά, τουναντίον στοιχειοθετούν πανίσχυρη επιχειρηματολογία για το προφανές.

Το προφανές λοιπόν, είναι η ξεκάθαρη, μοναδική, ιστορική ευκαιρία για την Κίσαμο να «δει» επιτέλους αλλαγμένη, εκσυγχρονισμένη, ταυτισμένη στην εποχή, την Ανατολική «είσοδό» της, αυτήν που καλωσορίζει, μέσες – άκρες 1.000.000 επισκέπτες ετησίως.

Αυτή την ιστορική ευκαιρία για πρόοδο και νέο – επιτέλους μετά από σχεδόν μισό αιώνα – σχολικό συγκρότημα για τους εφήβους των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ στην Κίσαμο, «υπέγραψε» εσχάτως με ιστορική πολιτική απόφαση, ο Χανιώτης υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Βασίλης Διγαλάκης.

ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΔΙΑΦΟΡΟ, αν ο κ. Διγαλάκης ταυτόχρονα με την δεδομένη αγάπη του για τον τόπο καταγωγής του, θέλει να εξελίξει την πολιτική του καριέρα με μία εμφατική «σφραγίδα», αυτή της ανέγερσης ενός σύγχρονου, καλαίσθητου, ασφαλούς και λειτουργικού σχολικού συγκροτήματος, στο «κατώφλι» της πόλης.

Αυτό που έχει σημασία τώρα είναι, οι έχοντες το μπαλάκι στα χέρια τους, να προχωρήσουν άμεσα τη διαδικασία, χωρίς εσωστρέφειες, καθυστερήσεις και αχρείαστο «ψείρισμα της μαϊμούς».

Θα γίνω πιο συγκεκριμένος. Είναι αδιανόητο, το Δημοτικό Συμβούλιο Κισάμου, ακόμη να μην έχει λάβει ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση για κατεδάφιση των κτιρίων που συνθέτουν την αισθητική αθλιότητα, στην αρχή της πόλης μας.
Είναι υπερβολικό (κάνω έκπτωση στον χαρακτηρισμό), να «καλλιεργείται» περιρρέουσα ατμόσφαιρα (καταγεγραμμένη και αδιαμφισβήτητη), για τη «δήθεν» αναγκαιότητα της διεξαγωγής δευτεροβάθμιου ελέγχου, όταν αυτός ο έλεγχος από την αρμόδια επιστημονικά υπηρεσία που γνωμοδοτεί για λογαριασμό του Υπουργείου Παιδείας και λέγεται ΚΤΥΠ Α.Ε, ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ τον έλεγχο αυτό στον Δήμο Κισάμου και ΔΕΝ τον επιβάλλει.

Το biskotto.gr παρακολούθησε με προσοχή την εξελισσόμενη διαδικασία, από την πρώτη επίσκεψη Διγαλάκη (4 Αυγούστου), μέχρι το τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο (Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου).

Παραθέτω λοιπόν, την επίμαχη παράγραφο από τα πρακτικά της συνάντησης που συνεκλήθη στο Υπουργείο Παιδείας με τη γνωστή σύνθεση και επαρκή Κισαμίτικη Αντιπροσωπεία, βάσει της οποίας, είναι ΚΑΤΑΦΑΝΕΣ ότι η ΚΤΥΠ Α.Ε εισηγείται, προτείνει και ΔΕΝ επιβάλλει δευτεροβάθμιο έλεγχο προκειμένου το Δημοτικό Συμβούλιο Κισάμου, να αποφανθεί για την κατεδάφιση του υφιστάμενου κτιρίου. Δείτε το έγγραφο:

Αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο, υπό τον Γιώργο Μυλωνάκη, που ο κόσμος της Κισάμου ψήφισε τέλη Μαΐου για την αξιοπιστία των λόγων του και την καθαρή του διαδρομή, θα ΕΠΡΕΠΕ να έχει ΗΔΗ αποφανθεί ΟΜΟΦΩΝΑ για την κατεδάφιση του κτιρίου.

α). Διότι κάθε μέρα που περνά και χάνεται, είναι εις βάρος του εγχειρήματος και των παιδιών, που θα χρειαστεί να περιμένουν και να εξυπηρετηθούν με δεύτερες και τρίτες λύσεις και

β). Διότι η ιστορική πολιτική απόφαση Διγαλάκη για την ανέγερση νέου κτιρίου, είναι υπεράνω σε ισχύ, κύρος και ουσία από οποιοδήποτε πραγματικό ή φανταστικό εμπόδιο «καθηλώνει» την προοπτική του έργου.

Επιπρόσθετα ένα νέο έγγραφο, από το Υπουργείο Παιδείας που κοινοποιείται στην ΚΤΥΠ Α.Ε, τις αρμόδιες υπηρεσίες και βεβαίως τον Δήμο Κισάμου, έρχεται ακριβώς να επιβεβαιώσει τα παραπάνω γραφόμενα, περί εθελουσίας πρότασης για δευτεροβάθμιο έλεγχο και όχι αναγκαστικής διενέργειάς του. Επίσης – προσέξτε – ζητείται ΑΜΕΣΗ απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο Κισάμου. Δείτε εδώ:

Είς εμοί μύριοι, εάν άριστος εί

«Για εμένα, ο ένας αξίζει όσο δέκα χιλιάδες, εάν είναι άριστος..» (Φιλόσοφος Ηράκλειτος, 544 – 484 π.Χ.).

Και επειδή στη θέση του Βασίλη Διγαλάκη αύριο μπορεί να μην είναι ΚΑΝΕΙΣ, θα είναι τραγικό πολιτικό ολίσθημα να χαθεί η μεγίστη των ευκαιριών.

Αποφάσεις πλέον λαμβάνει το Δημοτικό Συμβούλιο Κισάμου. Και το Δημοτικό Συμβούλιο Κισάμου έχει αναλάβει την ευθύνη.

Και η ευθύνη, όπως και τα εύσημα όπου και όποτε του αναλογούν, έχουν όνομα και επώνυμο. Είναι στη δική μου – ταπεινή – κρίση επιβεβλημένο, ο Δήμαρχος Γιώργος Μυλωνάκης, να φανεί συνεπής στο ιστορικό «ραντεβού», να πάρει τα ηνία και να οδηγήσει ΕΚΕΙΝΟΣ, άμεσα, το Δημοτικό Συμβούλιο και κατ’ επέκταση τους ανθρώπους που αυτό εκπροσωπεί, στην επόμενη μέρα.

Είναι ώρα δηλαδή, ο Μυλωνάκης να «σπάσει αυγά», να αποκλείσει οτιδήποτε θέτει εν αμφιβόλω την αξιοπιστία του και να γράψει το όνομά του στην ιστορία, ολοκληρώνοντας σε 3,5 χρόνια από σήμερα, αυτοδιοικητική θητεία, με τον πολιτικό και ουσιαστικό θρίαμβο της ανέγερσης των νέων σχολικών κτιρίων.

Όλα τα παραπάνω κρατήστε τα ως την προσωπική μου άποψη στα γεγονότα, με γνώμονα το κοινό καλό και διακαή πόθο το σημερινό κτιριακό «έκτρωμα» να μετατραπεί σε μονάδα αντάξια της εποχής και του προηγμένου Ευρωπαϊκού μέσου όρου στην εκπαίδευση.

Μοιραστείτε την είδηση

Νικόλας Σεγρεδάκης

biskotto.gr

    Νικόλας Σεγρεδάκης έχει δημοσιεύσει 1610 άρθρα. Δείτε όλα τα άρθρα του συντάκτη Νικόλας Σεγρεδάκης