Μανώλης Παπουτσάκης | 2 λαχταριστές Κρητικές συνταγές για το Πάσχα

Τον καταξιωμένο Κισαμίτη σεφ Μανώλη Παπουτσάκη, φιλοξένησαν τηλεφωνικά στην ραδιοφωνική εκπομπή «Πρωινό Ενημερωccino» στον Γαύδος fm, ο Νικόλας Σεγρεδάκης και η Ευαγγελία Ξηρουχάκη.

Ο κ. Παπουτσάκης που «άνοιξε» την όρεξη στους ακροατές της εκπομπής, έδωσε λεπτομέρειες για δύο λαχταριστές συνταγές, μία για τις ημέρες πριν το Πάσχα και μία για το Πασχαλινό τραπέζι, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην κρητική γη, που ο ίδιος εξυμνεί μέσα από τα πιάτα του.

Αγκινάρες, χόρτα, μάραθα, φρέσκα κουκιά, παπούλες και υπαίθριες ντομάτες, είναι μερικά από αυτά που μας χαρίζει η ευλογημένη κρητική γη, σύμφωνα με τον ίδιο.

Για το τραπέζι της Μεγάλης Παρασκευής, ο ίδιος τόνισε ότι ο ίδιος θα απολαύσει τσικουδιά με κουκιά και αγκινάρες, ωμά ή μαγειρευτά, όπου στην κατσαρόλα μπορεί να προσθέσει και χοχλιούς.

Πώς θα κάνουμε τις αγορές μας

Το σημαντικό, τόνισε ότι είναι να στραφούμε στην ντόπια αγορά, στηρίζοντας τους παραγωγούς, χωρίς να αγοράζουμε μεγάλες ποσότητες που κινδυνεύουν να χαλάσουν, αφού δε θα καταναλωθούν.

Σχετικά με τα λαχανικά, είπε ότι καλό θα είναι να μην τα αγνοήσουμε αγοράζοντας μόνο αρνάκι και κατσικάκι, καθώς μπορούν να μαγειρευτούν μαζί και να δημιουργήσουμε ακόμη πιο νόστιμα πιάτα.

Κατσικάκι ή αρνάκι στον φούρνο με αμπελοβλάσταρα ή αγκινάρες με στάκα

Δυο γευστικές εκδοχές για κατσικάκι ή αρνάκι στον φούρνο, έδωσε στους ακροατές του Γαύδος fm ο Μανώλης Παπουτσάκης.

Στην πρώτη εκδοχή, τοποθετούμε στο κάτω μέρος του ταψιού ή της γάστρας τα αμπελοβλάσταρα (οι κορυφές από τα φρέσκα κλαράκια του αμπελιού, εναλλακτικά χρησιμοποιούμε φρέσκα αμπελόφυλλα, όσο το δυνατόν πιο μικρά και μαλακά), ροδέλες κρεμμύδι, από πάνω τοποθετούμε το κρέας μας, ελαιόλαδο, λίγο νερό, αλάτι, πιπέρι και λεμόνι. Ψήνουμε σε αντιστάσεις στους 160-180 βαθμούς.

Στην δεύτερη εκδοχή, εκτός από αρνάκι ή κατσικάκι, βάζουμε και αγκινάρες γεμιστές με στάκα. Ψήνουμε κανονικά το αρνί με πατάτες κυδωνάτες, λίγη φρέσκια ντομάτα και αρκετή στάκα στις αγκινάρες. Ψήνουμε σε αντιστάσεις στους 160-180 βαθμούς.

Την πρώτη ώρα του ψησίματος, το σκεύος καλό είναι να σκεπαστεί και έπειτα να ανοιχτεί.

Ακούστε όσα είπε, στον Νικόλα Σεγρεδάκη και την Ευαγγελία Ξηρουχάκη:

Μοιραστείτε την είδηση