Μ. Παπουτσάκης: «Τίποτα πιο πάνω, απ’ την ίδια τη ζωή»

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΗΣ:

Τα γυαλιά του ανθρώπινου νου είναι η λογική. Μην την απαρνείστε, όσο και αν καταπιέζεστε. Αυτή δεν θα σας προδώσει ποτέ σε αντίθεση με τα -πολύτιμα, αλλά συχνά ασταθή και θολά- συναισθήματά μας.
Η δική μου, λοιπόν, λογική, λέει ότι παρά τη φοβερή θλίψη και την αγανάκτηση που αισθανόμαστε όλοι, οφείλουμε να προστατεύσουμε για ακόμα μια φορά τους εαυτούς μας και κυρίως τους αδύναμους συνανθρώπους μας. Εκείνους που εύκολα θα βρεθούν αντιμέτωποι με τον θάνατο αν αρρωστήσουν, μιας και ένα κομμάτι άλλων συνανθρώπων μας αδιαφόρησαν παντελώς εξ αρχής γι’ αυτούς. Μα και η πολιτεία δυστυχώς δεν φρόντισε να προλάβει τα χειρότερα, αλλά ούτε και να εξοπλίσει, ως όφειλε, εγκαίρως και ουσιαστικά το πολύπαθο σύστημα υγείας.
Το αξίωμα πάνω στο οποίο βασίζεται η δική μου λογική είναι πως τίποτα δεν αξίζει περισσότερο από την ανθρώπινη ζωή. Ακόμα και μια καταπιεσμένη, σχεδόν κατεστραμμένη οικονομικά και συναισθηματικά ζωή, αξίζει κανείς να τη ζήσει, γιατί και αυτή έχει προοπτική και ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο, ενώ διαθέτει το θαυμαστό κουράγιο να παλέψει γι’ αυτό. Όσοι οδηγούν, βέβαια, τους ανθρώπους σε τέτοια δυσκολία και εξαθλίωση δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να μένουν ατιμώρητοι. Γιατί το κουράγιο μας είναι ένα τελευταίο απόθεμα, δεν είναι ένα δεδομένο που μπορεί να εκμεταλεύεται ο κάθε αφελής και ανεύθυνος παίζοντας με την τύχη και την πορεία της ζωής του κάθενός από εμάς.

Μοιραστείτε την είδηση