Λογιστές των Χανίων | διήμερη αποχή από κάθε ηλεκτρονική δήλωση

Την απόφασή του να απέχει από οποιαδήποτε ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων στις 2 και 3 Ιουλίου γνωστοποίησε σήμερα ο Σύλλογος Αδειούχων Λογιστών Φοροτεχνικών Ν. Χανίων, καλώντας όλα τα μέλη του να συμμετέχουν στις νέες κινητοποιήσεις.

Σε ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος σημειώνει τα εξής:

«Στην ανακοίνωση μας για αποχή από κάθε είδους ηλεκτρονική υποβολή στις 3/7/2020 ακολούθησε η απόφαση της Ομοσπονδίας ΠΟΦΕΕ για αποχή 2 και 3 Ιουλίου 2020, την οποία φυσικά υποστηρίζουμε. Δείτε την εδώ: 

https://pofee.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=1193:2-3-2020&catid=24:deltiatypou.

Συνεπώς, στις 2 και 3 ημέρα Πέμπτη και Παρασκευή μηνός Ιουλίου 2020, απέχουμε από οποιαδήποτε ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων και κρατάμε τις πόρτες των λογιστικών μας γραφείων κλειστές.

Στις δύο αυτές ημέρες, από τις 10:00 έως τις 12:00, καλούμε τους συναδέλφους να δώσουμε παρουσία έξω από την είσοδο της Δ.Ο.Υ. Χανίων γνωστοποιώντας και κατ’ αυτόν τον τρόπο, τη διαμαρτυρία μας.

Σημειωτέον ότι:

Στην προηγούμενη αποχή της 18ης Ιουνίου, ο νομός Χανίων πέτυχε μείωση στις υποβολές των δηλώσεων περίπου 75% αφού από τις 1.300 που υποβάλλονται περίπου κάθε ημέρα, τότε υποβλήθηκαν 350. Σε αυτές που υποβλήθηκαν συμπεριλαμβάνονται οι υποβολές από τους ιδιώτες, από διάφορους επιτήδειους μη αδειούχους αλλά και από συναδέλφους που δεν έχουν πεισθεί πως από κάπου πρέπει να ξεκινήσει η αντίδρασή μας. Αυτούς τους τελευταίους τους καλούμε να συμμετάσχουν μαζί μας στην κοινή μας προσπάθεια να αντιδράσουμε για όσα γύρω και πάνω μας συμβαίνουν. Ας γνωρίζουμε ότι στην προηγούμενη αποχή, της 18/6 αυτό το ποσοστό, μεταξύ 70% και 80% αποχής, παρουσιάστηκε σχεδόν στο σύνολο της περιφέρειας της χώρας  και μοναδική, απογοητευτική, εξαίρεση αποτέλεσαν μονάχα τα κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης όπου η αποξένωση εμφανώς έχει ριζώσει παντού.

Διεκδικούμε:

• Επαναπροσδιορισμό ημερομηνιών λήξεων των φορολογικών δηλώσεων οι οποίες υποβάλλονται μέσω του κωδικού του λογιστή, όχι πριν τις 30/9 με δεδομένη, λόγω της σωματικής και ψυχικής υπερπροσπάθειας, την ανάγκη ξεκούρασης του συνόλου των λογιστών φοροτεχνικών τον μήνα Αύγουστο.

• Νομοθετική διάταξη που να προβλέπει ως «ανωτέρα βία» γεγονότα ασθένειας ή εγκυμοσύνης αλλά και απευκταίες περιπτώσεις θανάτου λογιστών – φοροτεχνικών.

• Κατάργηση των απαράδεκτων προστίμων εκπρόθεσμης υποβολής δηλώσεων όπου σε μια δήλωση απόδοσης χαρτοσήμου ή παρακρατούμενου φόρου ύψους 1 ευρώ ζητούνται 250 και 500 ευρώ πρόστιμα.

• Ειδικά για το διάστημα του COVID-19, όλα τα πρόστιμα και για όλες τις δηλωτικές υποχρεώσεις (ασφαλιστικές και φορολογικές), να έχουν ενδεικτικό ποσό 1 ευρώ για λόγους ανωτέρας βίας (εφαρμογή της σχετικής διάταξης του αρ. 61 του ΚΦΔ – Ν. 4174/2013).

• Από μηδενική βάση το όριο της διάταξης του άρθρου 38 του Ν. 2873/2000 (50.000 ευρώ όπως ισχύει με την απόφαση Α.1123/2019) υποχρεωτικής υπογραφής δηλώσεων, βιβλίων και οικονομικών καταστάσεων για να ταυτίζεται με τη νεότερη διάταξη (που κατισχύει) της παρ. 4 του  άρθρου 5 του Ν. 4308/2015 (ΕΛΠ), που προβλέπει υπογραφή όλων των οικονομικών καταστάσεων και δηλώσεων από μηδενική βάση. Καμία υποβολή Ε3 χωρίς υπογραφή από αδειούχο φοροτέχνη λογιστή.

• Επαναφορά της υποχρέωσης ύπαρξης πτυχίου για την αδειοδότηση του φοροτέχνη λογιστή και κατάργηση της δυνατότητας αδειοδότησής του μόνο από την προϋπηρεσία.

• Νομοθετική οριοθέτηση των ευθυνών του λογιστή φοροτεχνικού, στα πλαίσια της λογικής και του ξεκάθαρου (και όχι συγκεχυμένου) προσδιορισμού τους.

•Επαναφορά του αφορολογήτου ορίου στους αυτοαπασχολούμενους και κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

• Κοινωνική Δικαιοσύνη στο σύνολο των πολιτών της χώρας, αναδιανομή του εισοδήματος για την εξαφάνιση των εκτρωματικών ανισοτήτων, στρατηγικές στήριξης των τοπικών επιχειρήσεων αφού αυτές, ας γίνει κατανοητό, είναι το κεφάλαιο του τόπου μας.

Μοιραστείτε την είδηση