Κρήτη | Ηλεκτρικές διασυνδέσεις με Αίγυπτο, Λιβύη και 23 βραχονησίδες

Επτά έργα ηλεκτρικών διασυνδέσεων ελληνικού ενδιαφέροντος, περιλαμβάνονται στη λίστα που δημοσιοποίησε πρόσφατα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός των Διαχειριστών Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας (ENTSO-E) ενόψει της κατάρτισης του νέου δεκαετούς προγράμματος ανάπτυξης για την περίοδο ως το 2030, με την Κρήτη να «πρωταγωνιστεί».

Πρόκειται για έργα που προτείνονται από τις επιχειρήσεις που τα προωθούν και τα οποία έχουν περάσει από την πρώτη φάση αξιολόγησης του ENTSO-E.

Θα ακολουθήσει η εκπόνηση μελέτης για τις ανάγκες ανάπτυξης των δικτύων ως το 2040, όπως διαμορφώνονται με βάση την ευρωπαϊκή πολιτική προώθησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, προκειμένου να οριστικοποιηθεί η λίστα των έργων που θα περιληφθούν στο δεκαετές 2020 – 2030.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα του ENTSO-E αναθεωρείται ανά διετία και στο προηγούμενο (του 2018) περιλαμβάνονταν ήδη ορισμένα από τα έργα ελληνικού ενδιαφέροντος που προτείνονται και για την επόμενη περίοδο.

Αναλυτικά, στο νέο κατάλογο των έργων ηλεκτρικών διασυνδέσεων περιλαμβάνονται συνολικά 174 έργα από τα οποία τα ελληνικού ενδιαφέροντος είναι:

• Δύο προτάσεις για διασύνδεση της Ελλάδας με την Αίγυπτο. Η πρώτη (Greece Africa PowerInterconnector) προβλέπει την πόντιση καλωδίου που θα συνδέει την περιοχή MERSA MATRUH με τον Αθερινόλακκο Λασιθίου και προωθείται από την εταιρεία «Κυκλαδικά Μελτέμια» του ομίλου Eunice. Η δεύτερη ακολουθεί τη διαδρομή Ras Ghareb-Nile West- Wadi El Natroon- Acharnes και προτείνεται από την Elica του ομίλου Κοπελούζου.

• Η πρόταση για τη διασύνδεση Ελλάδας – Λυβύης (Λινοπεράματα Ηρακλείου – Τομπρούκ), που είχε περιληφθεί και στο δεκαετές του 2018 από την GREEN POWER 2020.

• Η «Κυκλαδικά Μελτέμια» προωθεί και το Southern Aegean Interconnector, που περιλαμβάνει την εγκατάσταση αιολικών πάρκων σε 23 βραχονησίδες του Αιγαίου και τη διασύνδεσή τους με Κρήτη και Αττική με επίκεντρο τη νήσο Λέβιθα.

• Ο κατάλογος περιλαμβάνει επίσης τις διασυνδέσεις της Κρήτης μέσω Πελοποννήσου και Αττικής και τη διασύνδεση Ελλάδας – Βουλγαρίας (έργα του ΑΔΜΗΕ που είναι υπό κατασκευή) καθώς και τον EuroasiaInterconnector που έχει εν τω μεταξύ απενταχθεί από τη λίστα των έργων κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος (PCI).

Μοιραστείτε την είδηση