Κρήτη | διαμαρτυρία ξενοδοχοϋπαλλήλων και εργαζόμενων στον επισιτισμό

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιήσουν οι Ξενοδοχοϋπαλλήλοι και οι εργαζόμενοι στον Επισιτισμό – Τουρισμό, την Πέμπτη 25 Ιουνίου, στις 19:00, στα Εργατικά Κέντρα Χανίων και Ηρακλείου.

Η ανακοίνωση του Σωματείου Επισιτισμού Χανίων:

Το Δ.Σ του Σωματείου Επισιτισμού Ν. Χανίων καλεί όλους τους εργαζόμενους του κλάδου να μαζικοποιήσουν τον αγώνα τους , η δίκαιη οργή και αγανάκτηση να μετατραπεί σε οργανωμένο αγώνα ,απέναντι σε όσους φορτώνουν στις πλάτες μας τις συνέπειες της νέας οικονομικής κρίσης. Τίποτα δεν έχει κριθεί. Οι παραχωρήσεις της κυβέρνησης είναι αποτέλεσμα της κινητοποίησης χιλιάδων εργαζομένων σε όλη την χώρα. Ο αγώνας δεν κρίνεται πίσω από τις κλειστές πόρτες των Υπουργείων , δεν παρακαλάμε κανένα Υπουργό που είναι ή ήταν στην κυβέρνηση για ελεημοσύνη! Εμείς δίνουμε ζωή στην λεγόμενη «βαριά» βιομηχανία του Τουρισμού. Με την δουλειά των εργαζομένων τα προηγούμενα χρόνια έσπαγαν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Χωρίς εμάς είναι κουφάρια τα ξενοδοχεία και τα μεγάλα εστιατόρια.

ΜΕ ΤΗ ΝΕΑ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
ΔΙΝΕΙ στους ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥΣ ΟΜΙΛΟΥΣ ΟΣΑ ΖΗΤΗΣΑΝ
ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ στην ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ των 500-400 ΕΥΡΩ ΣΤΗΝ ΕΚ ΠΕΡΙΤΡΟΠΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ
ΑΦΗΝΕΙ ΧΩΡΙΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ !
Η κυβέρνηση έσπευσε αμέσως να ικανοποιήσει τις νέες απαιτήσεις των ξενοδόχων και των μεγαλοεστιατόρων:
• Για να μπορούν να απασχολούν τους εργαζόμενους μόνο όταν αυτοί κρίνουν ότι χρειάζονται , με μοναδικό κριτήριο το κέρδος τους.
• Για να μπορούν να μας έχουν στην αναστολή ή να δουλεύουμε με εκ περιτροπής εργασία ή και ταυτόχρονα.
• Να μην πληρώσουν ασφαλιστικές εισφορές για την εκ περιτροπής εργασία και να τρέξουν γρήγορα τα προγράμματα κρατικής χρηματοδότησης τους.
• Να αφήσουν άνεργους στις περισσότερες περιπτώσεις χωρίς καν το επίδομα τους χιλιάδες εργαζόμενους στον επισιτισμό.
• Να αφήσει χωρίς εισόδημα όλους τους εργαζόμενους που δεν επιδοτήθηκαν με ταμείο ανεργίας το 2019 , δηλαδή τη μεγάλη πλειοψηφία των ελαστικά απασχολουμένων
• Να μείνουν άνεργοι οι εποχιακά εργαζόμενοι στα 12μηνης λειτουργίας ξενοδοχεία χωρίς δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης.
• Να μπορούν ανενόχλητοι να απολύουν μετά τις 30/09.

ΚΑΙ Η ΛΙΣΤΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΛΕΙΩΜΟ….
ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΙΣΧΟΣ! Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΡΑ ΞΕΚΙΝΑΕΙ!

Ήδη η κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι από την μέρα που άνοιξαν τα μαγαζιά της εστίασης δείχνουν ότι οι μεγάλοι χαμένοι θα είναι για άλλη μια φορά οι εργαζόμενοι. Μειώσεις μισθών , δουλειά εκ περιτροπής , ακόμα και απολύσεις είναι ο κανόνας για τους εργαζόμενους στον επισιτισμό σε όλο τον Νομό.
Ταυτόχρονα χιλιάδες εργαζόμενοι στον επισιτισμό μένουν χωρίς ΚΑΜΙΑ κάλυψη αφού η πρόσφατη ΚΥΑ δεν αναφέρεται καν στους εργαζόμενους που έβαζαν σε κίνηση τα μαγαζιά του επισιτισμού κάθε καλοκαίρι που λειτουργούσαν στην τουριστική σαιζόν.
Ήδη στον Νομό Χανίων εκατοντάδες σερβιτόροι, μάγειρες, βοηθητικό προσωπικό που δούλευαν σε εποχικά επισιτιστικά καταστήματα βλέπουν τα μαγαζιά που δούλευαν πέρυσι να μην ανοίγουν. Μεγάλο μέρος των εργαζομένων στον επισιτισμό που υπολόγιζαν στα χρήματα που θα έβγαζαν από την φετινή σαιζόν ,να μετατρέπονται για τους τυχερούς σε 3 δόσεις των 400 ευρώ του ταμείου ανεργίας.
Απευθύνουμε κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου, καλούμε σε κοινή συμπόρευση τα σωματεία του κλάδου μας. Τώρα είναι η ώρα να δυναμώσει η φωνή μας. Οι εργαζόμενοι στον Επισιτισμό-Τουρισμό πληρώσαμε τόσο την κρίση όσο και την ανάπτυξή τους. Δεν θα ανεχτούμε νέες θυσίες ώστε να διασφαλιστεί η κερδοφορία της μεγαλοεργοδοσίας.

Όσοι έσπευσαν να πουν γι’ αυτήν την άθλια υπουργική απόφαση , ότι βρίσκεται σε θετική κατεύθυνση , είναι ξεκάθαρο ότι στηρίζουν τη προσπάθεια της κυβέρνησης και των εργοδοτών να σταματήσουν τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στις κινητοποιήσεις.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ!

ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΕ ΑΝΟΙΚΤΟ Δ.Σ. ΣΤΑ ΠΕΥΚΑΚΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΧΩΡΑΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟΥ0 ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 25/6 ΣΤΙΣ 7:00 μ.μ ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΧΑΝΙΩΝ

Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ-ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ – ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ- ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ΠΟΥ ΟΡΓΑΝΩΝΕΤΑΙ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΕΡΑ. ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΩΡΑ ΟΛΑ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΡΑΞΗ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΧΩΡΑ!

ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΕ ΚΟΙΝΗ ΣΥΜΠΟΡΕΥΣΗ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥΣ ΕΠΟΧΙΚΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΣΕ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΜΑΣ!

Σε ανακοίνωση του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων και εργαζομένων στον επισιτισμό του Ν. Ηράκλειου αναφέρεται:

Καλούμε για άλλη μια φορά να συνεδριάσουν άμεσα όλα τα Διοικητικά Συμβούλια των Σωματείων του κλάδου (Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού – Τουρισμού, Σωματείο Μαγείρων Ζαχαροπλαστών), για την οργάνωση των κινητοποιήσεων, για την πραγματοποίηση γενικών συνελεύσεων με μέτρα υγιεινής, για την κλιμάκωση μέσα σε κάθε χώρο δουλειάς.

Με τη νέα υπουργική απόφαση η κυβέρνηση δίνει στους επιχειρηματικούς ομίλους όσα ζήτησαν. Καταδικάζει τους εργαζόμενους στον τουρισμό στην εξαθλίωση των 500 – 400 ευρώ, στην εκ περιτροπής εργασία και στην ανεργία. Αφήνει χωρίς εισόδημα χιλιάδες συναδέλφους.

Η κυβέρνηση έσπευσε αμέσως να ικανοποιήσει τις νέες απαιτήσεις των ξενοδόχων και των μεγαλοεπιχειρηματιών στον επισιτισμό:
• Για να μπορούν να απασχολούν τους εργαζόμενους μόνο όταν αυτοί κρίνουν ότι χρειάζονται, με μοναδικό κριτήριο το κέρδος τους.
• Για να μπορούν να μας έχουν στην αναστολή ή να δουλεύουμε με εκ περιτροπής εργασία ή και τα δύο μαζί.
• Για να μην πληρώσουν ασφαλιστικές εισφορές για την εκ περιτροπής εργασία και να «τσεπώσουν» γρήγορα ζεστό κρατικό χρήμα.
• Για να αφήσουν άνεργους στις περισσότερες περιπτώσεις χωρίς καν το επίδομα τους χιλιάδες εργαζόμενους στον επισιτισμό.
• Για να αφήσουν χωρίς εισόδημα όλους τους εργαζόμενους που δεν επιδοτήθηκαν με ταμείο ανεργίας το 2019, δηλαδή τη μεγάλη πλειοψηφία των ελαστικά απασχολουμένων.
• Για να μείνουν άνεργοι οι εποχιακά εργαζόμενοι στα 12μηνης λειτουργίας ξενοδοχεία χωρίς δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης.
• Για να μπορούν ανενόχλητοι να απολύουν μετά τις 30 Σεπτέμβρη.

Την ίδια στιγμή, οι εργοδότες παραβλέπουν ανενόχλητοι τα όσα λέει η Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύτηκε στις 13 Ιουνίου ή την ερμηνεύουν όπως θέλουν για να απολύσουν όσους εργαζόμενους δεν θέλουν. Ήδη πολλαπλασιάζονται οι περιπτώσεις καταγγελιών από εργαζόμενους για μια σειρά ζητήματα:
• Διοίκηση ξενοδοχείου έστειλε μήνυμα σε εργαζόμενους απαιτώντας να της στείλουν ηλεκτρονικά τις «οικειοθελείς» παραιτήσεις τους, για να κρατήσει όσους θέλει.
• Διεύθυνση ξενοδοχείου ξεκαθάρισε με επιστολή σε εργαζόμενο ότι δεν έχει δικαίωμα επαναπρόσληψης γιατί δεν έκανε αίτηση μέσω σωματείου.
• Ξενοδόχος είπε σε εργαζόμενο ότι δεν έχει δικαίωμα επαναπρόσληψης γιατί πέρσι πήρε αποζημίωση απόλυσης.
• Εκπρόσωπος εργοδότη είπε σε εργαζόμενο ότι δεν έχει δικαίωμα επαναπρόσληψης επειδή στο τέλος της περσινής σεζόν δέχτηκε την απόλυση του και δεν έκανε «Διακοπή Σύμβασης».

ΚΑΙ Η ΛΙΣΤΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΛΕΙΩΜΟ…
ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΙΣΧΟΣ! Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΡΑ ΞΕΚΙΝΑΕΙ!

Δεν ανεχόμαστε να ζήσουμε με τα ψίχουλα των 534 ευρώ τον μήνα, με 9 ευρώ την μέρα, την ώρα που οι περισσότεροι απο εμάς δεν έχουμε ήδη 3 μήνες τώρα από πουθενά εισόδημα. Δεν μπορούμε να ζούμε με το άγχος αν θα βγουν τα έξοδα της χρονιάς, αφού τα χρήματα της σεζόν στα οποία είχαμε βασιστεί πλέον μετατράπηκαν για όλο το χρόνο από 1200 έως 4000 ευρώ! Δεν δεχόμαστε να δουλεύουμε με την απαράδεκτη νομοθέτηση του «Συν-Εργασία» που μειώνει στην καλύτερη περίπτωση 20% τους μισθούς, καθώς και με τις μαζικές απολύσεις που είτε έχουν γίνει, είτε θα γίνουν το επόμενο διάστημα.

Ενώ στα κανάλια και στις δηλώσεις οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι διατυμπανίζουν πως τα 534 είναι ακατάσχετα και αφορολόγητα, με βάση την τελευταία Κοινύ Υπουργική Απόφαση, υπάρχουν διατυπώσεις που δεν το εξασφαλίζουν και ήδη υπάρχουν εργαζόμενοι που καταγγέλλουν πως τους έγινε κατάσχεση του επιδόματος, λόγω χρεών!!!

Κάποιοι έσπευσαν να πουν για αυτήν την άθλια υπουργική απόφαση ότι «είναι σε σωστή κατεύθυνση», ότι «διασφαλίζει την επαναπρόσληψη» τη στιγμή που οι ξενοδόχοι ήδη αξιοποιούν «παραθυράκια» για να την εφαρμόσουν όπως αυτοί θέλουν. Μια μερίδα συνδικαλιστών, της πλειοψηφίας της Διοίκησης του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου πανηγυρίζουν λέγοντας ότι «δικαιώθηκαν τα αιτήματά μας», την ίδια ώρα που θα παίρνουμε ψίχουλα!

Καλούν τους ξενοδόχους «να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να δείξουν το κοινωνικό τους πρόσωπο». Το έχουμε ξαναδεί το «κοινωνικό πρόσωπο» των εργοδοτών και κατά την περίοδο της «ανάπτυξης»: Όσο αυτοί έβγαζαν δισεκατομμύρια, έδιναν «πεσκέσι» στους εργαζόμενους ακόμα μεγαλύτερη εκμετάλλευση, πετσόκομμα των μισθών, εντατικοποίηση της δουλειάς, εργατικά ατυχήματα.

Μαζί με τις πλειοψηφίες στο Σωματείο Επισιτισμού – Τουρισμού και το Σωματείο Μαγείρων, που αδρανούν εδώ και καιρό κάνοντας μόνο δηλώσεις και στέλνοντας επιστολές, αφήνουν στο απυρόβλητο την εργοδοσία. Βάζουν «νερό στο μύλο» των αιτημάτων της με την «επιδότηση της εργασίας από το κράτος», για να μη χάσουν ούτε ένα ευρώ οι μεγαλοεπιχειρηματίες! Το έχουμε ξαναδεί πολλές φορές το έργο! Παραπέμπουν στο απώτερο μέλλον τις επόμενες κινητοποιήσεις, καλλιεργούν στους συναδέλφους επικίνδυνο εφησυχασμό και αναμονή, την ώρα που πρέπει να κλιμακώσουμε ακόμα πιο δυναμικά τον αγώνα μας!

Καμία αναμονή – Κανένας εφησυχασμός – ΤΩΡΑ είναι η ώρα του ΞΕΣΗΚΩΜΟΥ!

Συνεχίζουμε να διεκδικούμε:
• ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΤΕΙ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΟΛΩΝ ΜΑΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ.
• ΚΑΜΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΕΚ ΠΕΡΙΤΡΟΠΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ.
• ΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ, ΝΑ ΑΚΥΡΩΘΟΥΝ ΟΣΕΣ ΕΓΙΝΑΝ.
• ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ.
• ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ.
• ΑΚΥΡΩΣΗ ΧΡΕΩΣΕΩΝ ΣΕ ΔΕΗ, ΝΕΡΟ, ΤΗΛΕΦΩΝΟ, ΕΦΟΡΙΑ, ΤΡΑΠΕΖΕΣ. ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΠΛΗΣΤΕΙΡΙΑΣΜΩΝ.

Μοιραστείτε την είδηση