Κλήσεις σε ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα από το 1994 – δέσμευσε ΑΦΜ ο Δήμος Χανίων | επιστολή διαμαρτυρίας

Τις αντιδράσεις του Συλλόγου Ενοικιαζόμενων Αυτοκινήτων Χανίων, προκάλεσαν πρόστιμα παράνομης στάθμευσης από το Δήμο Χανίων, τα οποία χρονολογούνται από το 1994, για τα οποία όπως λένε οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες, δεν έχουν δει ποτέ κάποια κλήση, ενώ οι διαμαρτυρίες τους είναι επανειλημμένες.

Αναλυτικά η επιστολή:

Ως σύλλογος εκπροσωπούμε περίπου 80 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενοικίασης αυτοκινήτων σε τρίτους, οι οποίοι στην συντριπτική πλειοψηφία τους είναι ξένοι και Έλληνες επισκέπτες της περιοχής μας την περίοδο του καλοκαιριού.

Προφανές είναι ότι οι επιχειρήσεις μας συγκαταλέγονται στις βαριά και άμεσα πληγείσες λόγω της κατάστασης που δημιουργήθηκε στο χώρο του τουρισμού – και όχι μόνο – εξαιτίας της παγκόσμιας διασποράς της πανδημίας του κορωνοϊού.

Οι ακυρώσεις που λαμβάνουμε καθημερινά είναι αμέτρητες. Παράλληλα οι υποχρεώσεις μας συνεχίζουν κανονικά να τρέχουν. Αποτέλεσμα αυτής της συνεχιζόμενης κατάστασης είναι να κινδυνεύει η λειτουργία και η ίδια η ύπαρξη των επιχειρήσεών μας.

Σε όλα αυτά έρχεται στην επιφάνεια ξανά ένα μείζον διαχρονικό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με αποκλειστική υπαιτιότητα και υπευθυνότητα των αρχών του Δήμου Χανίων.

Ο Δήμος Χανίων, εις τον οποίο έχει την έδρα τους σχεδόν των σύνολο των επιχειρήσεών μας, εξακολουθεί να θεωρεί ότι του οφείλουμε – και μάλιστα εντόκως (!!!) – χιλιάδες Ευρώ εξαιτίας προστίμων παράνομης στάθμευσης που «ανακάλυψε» το 2008 και τα οποία χρονολογούνται από το 1994 (!!!), δηλαδή 26 έτη πριν.

Στα πλαίσια της παρούσας επιστολής μας δεν θα αναφερθούμε στις διαχρονικές διαβεβαιώσεις των εκάστοτε δημοτικών αρχών που πάντοτε έβρισκαν δίκαιες τις διαμαρτυρίες μας και υπόσχονταν να επιλύσουν το ζήτημα.

Είναι πολλά αυτά που μπορούμε να πούμε αλλά προς το παρόν θα αρκεσθούμε σε αυτά:

(1) Για τα πρόστιμα αυτά ουδέποτε έχουμε δει τις κλήσεις που έχουνε «κοπεί» παρά τις επανειλημμένες διαμαρτυρίες μας.

(2) Η παράνομη πρακτική της δημοτικής αρχής μας ανάγκασε να προσφύγουμε στα Δικαστήρια προκειμένου να συμμορφωθεί ο Δήμος ακόμα και με τα αυτονόητα που ορίζει ο νόμος, ο οποίος άλλαξε από το 2007 και ορίζει ρητά ότι για τις παραβάσεις παράνομης στάθμευσης ευθύνεται ο οδηγός του οχήματος και όχι ο ιδιοκτήτης.

(3) Ενώ το δικαστήριο που προσφύγαμε σε όλες ανεξαιρέτως τις υποθέσεις ακύρωσε τη διαδικασία λόγω μη ορθής τήρησης των διαδικασιών βεβαίωσης από το Δήμο, η δημοτική αρχή επέλεξε να επανεκκινήσει τη διαδικασία. Η σημερινή δημοτική αρχή επέλεξε να δεσμεύσει εκ νέου τη δέσμευση των ΑΦΜ των επιχειρήσεών μας για να μας «εξαναγκάσει» να πληρώσουμε πρόστιμα για τα οποία δεν έχουμε καμία ευθύνη. Επέλεξε να μην περιμένει καν τις αποφάσεις των δικαστηρίων στα οποία έχουμε εκ νέου προσφύγει.

Δυστυχώς, μία δημοτική αρχή που εκλέχθηκε με την υπόσχεση ότι θα διαφέρει από τις προηγούμενες ,που μας έφεραν στην κατάσταση να αναζητάμε το δίκιο μας και τα αυτονόητα στα Δικαστήρια εδώ και 10 χρόνια περίπου, συνεχίζει τις ίδιες πρακτικές του παρελθόντος και μάλιστα εναντίον μιας ομάδας επιχειρήσεων που προσφέρει θέσεις εργασίας και έσοδα σε πολύ κόσμο. Ως επιχειρήσεις ποτέ δεν ζητήσαμε κάτι παραπάνω από όσα πραγματικά δικαιούμαστε.

Αποτέλεσμα των παραπάνω πρακτικών του Δήμου μας είναι να μην μπορούν οι επιχειρήσεις μας να λάβουν βεβαίωση φορολογικής ενημερότητας και, έτσι, να μην έχουν καμία πρόσβαση στις έκτακτες χρηματοδοτήσεις που έχουν ανακοινωθεί για την ενίσχυση των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί εξαιτίας της τρέχουσας κατάστασης.

Για άλλη μία φορά γινόμαστε μάρτυρες του φαινομένου να καλούμαστε με τρόπο εκβιαστικό να πληρώσουμε το μάρμαρο για χρόνιες δυσλειτουργίες της δημοτικής αρχής που δεν έκανε και δεν κάνει όταν και όπως πρέπει την «δουλειά» της.

Οι πρόσφατες αποφάσεις του Δήμου Χανίων περί μείωσης των δημοτικών τελών λόγω της έκτακτης οικονομικής συγκυρίας αποδεικνύει πώς όταν θέλει ο Δήμος μπορεί να βρει τον τρόπο.

Στη δική μας περίπτωση, ο Δήμος μας – σε αντίθεση με τους άλλους Δήμους που κανείς δεν ακολούθησε αυτήν την πρακτική να αναζητά την είσπραξη προστίμων που χρονολογούνται και 26 έτη πριν – αντί να ενσκύψει στο πρόβλημα, όπως μας διαβεβαίωνε, μας μπλόκαρε τα Α.Φ.Μ.

Ας μην απορήσει, επομένως, εάν δει τις επιχειρήσεις μας, οι οποίες κατά τα άλλα προσφέρουν σημαντικά έσοδα τόσο στο Κράτος όσο και στο Δήμο να καταρρέουν οικονομικά και μαζί με αυτές και να συμπαρασύρονται και οι θέσεις εργασίας που αυτές προσφέρουν…

Μοιραστείτε την είδηση