Καλλιτέχνες Χανίων | ψήφισμα και συγκέντρωση διαμαρτυρίας

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιήσουν στην πλατεία Δικαστηρίων οι καλλιτέχνες των Χανίων, την Τρίτη 16 Φεβρουαρίου και ώρα 12:00. Λόγος της διαμαρτυρίας, η ενσωμάτωση της τροποποιημένης Ευρωπαϊκής Οδηγίας, που συζητήθηκε στη Βουλή και η οποία, όπως υποστηρίζουν, θα επιφέρει λογοκρισία και διώξεις στον κλάδο – και όχι μόνον.

Οι καλλιτέχνες των Χανίων θα παραδώσουν ψήφισμα στον αντιπεριφερειάρχη, με 120 υπογραφές όπου, μεταξύ άλλων, επισημαίνεται ότι «η κυβέρνηση υποχρεώθηκε σε έναν ελιγμό, κάτω από το βάρος της κατακραυγής που ξεσηκώθηκε. Παραμένει όμως η υποκρισία της και η λογοκρισία στο άρθρο 8, αφού με βάση το τροποποιημένο άρθρο απαγορεύεται το οπτικοακουστικό υλικό να εμπεριέχει υποκίνηση σε βία ή μίσος εναντίον ομάδας ανθρώπων ή μέλους ομάδας. Όμως, σύμφωνα με το ψήφισμα, ομάδα ανθρώπων μπορεί να είναι η κυβέρνηση, ομάδα ανθρώπων μπορεί να είναι η εργοδοσία, οι δυνάμεις καταστολής, μέλος ομάδας μπορεί να είναι και ένας φασίστας».

Το Ψήφισμα

Καμία σκέψη για λογοκρισία και εφαρμογή του «τρομονόμου» στην Τέχνη μας!

Το Bella Ciao #απαγορεύεται – Η Guernica #απαγορεύεται – Το 1900 #απαγορεύεται

Αυτές τις μέρες συζητείται στη Βουλή, νομοσχέδιο για την ενσωμάτωση της τροποποιημένης Ευρωπαϊκής οδηγίας για τη παροχή υπηρεσιών στον οπτικοακουστικό τομέα («ν/σ Λιβάνιου», πρώην «Πέτσα»). Στο νομοσχέδιο αυτό (άρθρο 8), εμπεριέχεται και εμπλουτίζεται ο ευρωπαϊκός τρομονόμος (άρθρα 187α , 187β – κυρώθηκε στη Βουλή το 2019). Με βάση το άρθρο 8 απαγορεύεται οποιοδήποτε υλικό που ανεβαίνει στο διαδίκτυο από δημιουργό – καλλιτέχνη ή ακόμα και από οποιοδήποτε χρήστη «να εμπεριέχει υποκίνηση σε βία ή μίσος & δημόσια πρόσκληση σε τρομοκρατικό έγκλημα». Η πραγματικότητα για την εφαρμογή του τρομονόμου και στην τέχνη δεν παίρνει παρερμηνείες. Στην Ισπανία με βάση αντίστοιχη νομοθεσία, έχουν γίνει 76 διώξεις – πολλές από αυτές αφορούν καλλιτέχνες. Σε αρκετούς έχουν αποδοθεί ποινές φυλάκισης. Στίχοι τραγουδιού που λένε «Δεν θα καταφέρουν να με λυγίσουν» απέναντι στις ειδικές δυνάμεις, θεωρούνται έως και «ωραιοποίηση της τρομοκρατίας»! Στη Γερμανία από το 2019 και έπειτα, μουσικοί, συγγραφείς, εικαστικοί, ακαδημαϊκοί έχουν διωχθεί με βάση τον τρομονόμο, γιατί μέσα από το έργο τους κάνουν κριτική ενάντια στην πολιτική του Ισραήλ απέναντι στους παλαιστίνιους! Ο τρομονόμος υιοθετήθηκε στη χώρα μας και μέσα στον νέο ποινικό κώδικα (που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και διατηρεί η ΝΔ) και δίνει ποινές φυλάκισης από 3 σε 5 χρόνια για «δημόσια απειλή» μέσω διαδικτύου. Την ίδια στιγμή ο τρομονόμος αναφέρει γενικόλογα «αδικήματα γενικής διακινδύνευσης», «κατά της κοινής ειρήνης». Αποδεικνύεται πως το γενικότερο κυβερνητικό έργο έντασης του αυταρχισμού και της καταστολής τους αφορά όλους, το ίδιο το λαϊκό κίνημα, τους φοιτητές, το καλλιτεχνικό έργο, τους ίδιους τους καλλιτέχνες! Με βάση το «νομοσχέδιο Λιβάνιου», πρώην «Πέτσα», το υλικό που αναρτάται στο διαδίκτυο, όχι απλά θα λογοκρίνεται, θα «κατεβαίνει», αλλά ο δημιουργός του, ο χρήστης θα διώκεται ποινικά. Να αποσυρθεί άμεσα το απαράδεκτο άρθρο 8 του «νομοσχέδιου Λιβάνιου», πρώην «Πέτσα»!

Μοιραστείτε την είδηση