νέαΠολιτικήπρωτοσέλιδο Β

«Η τεχνητή νοημοσύνη εξελίσσει το εκπαιδευτικό μας σύστημα» | Β. Διγαλάκης

Στην ημερίδα παρουσίασης των εξελίξεων στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης και της διασύνδεσής της, με το χώρο της εκπαίδευσης, βρέθηκε ο υφυπουργός Παιδείας, Βασίλης Διγαλάκης. Πρόκειται για διοργάνωση του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ), με τίτλο «Η τεχνητή νοημοσύνη στη διακυβέρνηση: Οφέλη και προκλήσεις για τη δημόσια διοίκηση».

Στην ομιλία του, ο κ. Διγαλάκης τόνισε πως: «Η απόκτηση δεξιοτήτων στην τεχνητή νοημοσύνη είναι το μεγάλο στοίχημα για τo εκπαιδευτικό μας σύστημα».

Τα λεγόμενά του βασίστηκαν και στην επιστημονική του ιδιότητα, όπου μεταξύ άλλων ανέφερε ότι: «Χωρίς αμφιβολία βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο σε σχέση με τη ραγδαία εξέλιξη των νέων τεχνολογιών, σε κάθε φάσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας και δε νοείται η κατάρτιση οποιουδήποτε μελλοντικού σχεδιασμού, ως προς τη συγκρότηση και λειτουργία δομών και υπηρεσιών, το οποίο δεν θα προβλέπει τη γενικευμένη χρήση και τη δημιουργική αξιοποίηση αυτών των τεχνολογιών.»

Ανέλυσε διεξοδικά τα της εκπαίδευσης ανά βαθμίδα, τους τρόπους που η Τεχνητή Νοημοσύνη θα μπορούσε να εισαχθεί και να γίνει κτήμα μαθητών και εκπαιδευτικών.

Για τη σημασία της ενίσχυσης της διδασκαλίας των μαθηματικών και των βασικών στατιστικών εννοιών, αλλά και την εισαγωγή δραστηριοτήτων STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) στις παραδοσιακές μεθόδους διδασκαλίας, είπε: «Στην Ανώτατη Εκπαίδευση απαιτείται σχεδιασμός νέων σύγχρονων πανεπιστημιακών προγραμμάτων σπουδών και εξειδικευμένων μεταπτυχιακών ευθυγραμμισμένων με τις διεθνείς επιστημονικές εξελίξεις. Προϋπόθεση των παραπάνω είναι ασφαλώς η σχετική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στην οποία σημαντικό ρόλο, θα μπορούσε να διαδραματίσει το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ).

Στο σημείο αυτό, υπέδειξε τα επίσης επωφελή αποτελέσματα που θα είχε η συνεργασία των πανεπιστημίων της χώρας με την ΕΚΔΔΑ, με σκοπό την επιμόρφωση και κατάρτιση των στελεχών της δημόσιας διοίκησης και της αυτοδιοίκησης.

Μετά το τέλος της ομιλίας του, δέχθηκε ερωτήσεις από το κοινό ενώ σε επιφυλάξεις για τα ηθικά και δεοντολογικά όρια της επιστήμης, απάντησε ότι το κλειδί για όλα είναι ο ανθρώπινος νους.

Μοιραστείτε την είδηση

Χρηστάλλα Κακαβελάκη

biskotto.gr