Η πρώτη γέννα γυναίκας με κορωνοϊό στην Ελλάδα | αρνητικό το βρέφος

Σε ειδικό χώρο στο νοσοκομείο Αττικόν έγινε η πρώτη γέννα από γυναίκα με κορονοϊό στην Ελλάδα, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα. Με στολή αστροναύτη έγινε η γέννα είπε χαρακτηριστικά ο μαιευτήρας. Το βρέφος είναι υγιέστατο και το τεστ για κορονοϊό βγήκε αρνητικό.

Είναι η πρώτη γέννα γυναίκας με κορονοϊό στην Ελλάδα και το γεγονός προκάλεσε συγκίνηση στο πανελλήνιο. Όλα πήγαν καλά με τη γέννα και το μωρό είναι υγιέστατο και αρνητικό στον κορονοϊό. Για την πρωτόγνωρη αυτή περιπέτεια μίλησε στον Σκάι ο μαιευτήρας της γυναίκας, εξιστορώντας όσα έζησε ο ίδιος και το προσωπικό του νοσοκομείου Αττικόν.

«Ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία», δήλωσε ο κ. Χρέλιας περιγράφοντας ότι φορούσε μια ολόσωμη στολή «σαν αστροναύτης», τρία γάντια και γυαλιά. Παρά τις δυσκολίες, ο τοκετός ολοκληρώθηκε χωρίς καμιά επιπλοκή με καισαρική σε μία περίπου ώρα, όπως εξήγησε ο ίδιος.

Ο μαιευτήρας με τη στολή αστροναύτη

Είναι μια είδηση που γεμίζει αισιοδοξία μέσα στον καταιγισμό των έκτακτων μέτρων λόγω κορονοϊού. Και ότι γεννήθηκε το πρώτο βρέφος από μητέρα με κορονοϊό στην Ελλάδα και η είδηση ότι δεν του μετέδωσε τον επικίνδυνο ιό.

Στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ μίλησαν ο μαιευτήρας Γιώργος Χρέλιας που πραγματοποίησε την γέννα και η Σοφία Καλανταρίδου, διευθύντρια της Γ’ μαιευτικής Κλινικής του νοσοκομείου Αττικόν.

Όπως εξήγησαν, η επίτοκος διαγνώστηκε θετική στο Θριάσιο και μεταφέρθηκε για τον τοκετό στο Αττικόν που είναι νοσοκομείο αναφοράς και είχε όλη την απαραίτητη υποδομή για να ολοκληρωθεί η γέννα με ασφάλεια.

Ανέφερε επίσης ότι αρνητικό ήταν το προκαταρκτικό τεστ για κορονοϊό στο βρέφος και αναμένεται να γίνει και το κανονικό τεστ για να πιστοποιηθεί 100% ότι δεν έχει μεταδοθεί ο ιός στο παιδί.

Ειδικός χώρος στο Αττικόν

αττικον πρωτη γεννα κορονοϊό

Η Σοφία Καλανταρίδου τόνισε ότι στο νοσοκομείο Αττικόν έχει δημιουργηθεί ένας ειδικός χώρος για τοκετούς που θα λειτουργεί για όσο διάστημα χρειαστεί. Η ίδια ευχαρίστησε όλο το προσωπικό που συνέβαλε για να γίνουν όλα σωστά και με ασφάλεια.

«Είχε γίνει εκπαίδευση πριν από λίγες ημέρες», είπε και πρόσθεσε ότι «ήταν μια συντονισμένη προσπάθεια». Εξήγησε ότι η ομάδα της επιτροπής Λοιμώξεων έκανε επίδειξη της στολής που φόρεσε ο μαιευτήρας, κυρίως για το πώς θα αφαιρεθεί με ασφάλεια και χωρίς να μεταδοθεί ο κορονοϊός στον ιατρό.

Η μητέρα μεταφέρθηκε σε θάλαμο βραχείας νοσηλείας με αρνητική πίεση και το νεογνό μεταφέρθηκε στη μονάδα προώρων νεογνών για παρακολούθηση.

Το προσωπικό του νοσοκομείου ενημερώθηκε για το περιστατικό και τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο αντιμετώπισης εγκύων, θετικών στον ιό COVID-19. Η περάτωση του τοκετού κρίθηκε επιβεβλημένο να γίνει με καισαρική τομή λόγω δυσαναλογίας και μακροσωμίας του εμβρύου (βάρος γέννησης νεογνού 4140 γραμμάρια). Το πρώτο τεστ που έγινε στο αγοράκι είναι αρνητικό, αναμένονται και τα αποτελέσματα της rt-PCR.

Στην καισαρική τομή συμμετείχαν, υπό την επίβλεψη της καθηγήτριας κυρίας Καλανταρίδου, οι γυναικολόγοι κ.κ. Χρέλιας και Παναγιωτόπουλος, η αναισθησιολόγος κ. Μπατιστάκη, η νεογνολόγος κ. Τριανταφυλλίδου και η προϊσταμένη της αίθουσας τοκετών κ. Αλεξίου. Επίσης, υπήρχε προσωπικό από την επιτροπή λοιμώξεων του νοσοκομείου και του χειρουργείου.

dikaiologitika.gr

Μοιραστείτε την είδηση

Χρηστάλλα Κακαβελάκη

biskotto.gr

Χρηστάλλα Κακαβελάκη έχει δημοσιεύσει 20733 άρθρα. Δείτε όλα τα άρθρα του συντάκτη Χρηστάλλα Κακαβελάκη