Επιταγές ΟΑΕΔ για δωρεάν βιβλία | δικαιούχοι

Νωρίτερα αναμένεται να υλοποιηθεί το πρόγραμμα χορήγησης επιταγών αγοράς βιβλίων του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) για φέτος, καθώς θα ξεκινήσει στις 24 Αυγούστου 2020.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, με αφορμή την πρόσφατη έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για το φετινό πρόγραμμα επιταγών, ο διοικητής του ΟΑΕΔ Σπύρος Πρωτοψάλτης, επισημαίνει ότι και η διαδικασία υποβολής αιτήσεων θα ξεκινήσει νωρίτερα, με προγραμματισμένη ημερομηνία έναρξης στις 6 Ιουνίου.

«Το εφετινό πρόγραμμα θα ξεκινήσει νωρίτερα, ώστε οι δικαιούχοι να μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν τις επιταγές τους, πριν από την έναρξη του σχολικού έτους και ελπίζουμε να ενεργοποιηθούν όλες. Εμείς θα συνεχίσουμε να διερευνούμε τρόπους βελτίωσης και προώθησης του προγράμματος, για να μεγιστοποιήσουμε την αποτελεσματικότητα και τον αντίκτυπό του» σημειώνει ο διοικητής του ΟΑΕΔ.

Δικαιούχοι

Σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ, το πρόγραμμα απευθύνεται σε εργαζόμενους και ανέργους οι οποίοι το προηγούμενο έτος είχαν 50 ημέρες εργασίας στην ασφάλιση του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) ή έλαβαν από τον ΟΑΕΔ τουλάχιστον 50 ημέρες ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας ή έλαβαν επιδότηση ανεργίας τουλάχιστον δύο μηνών ή συγκέντρωσαν τουλάχιστον 50 ημέρες αθροιστικά από τα παραπάνω (ημέρες εργασίας, ειδική παροχή προστασίας μητρότητας και επιδότηση ανεργίας), καθώς, επίσης και στους εγγεγραμμένους ανέργους με τουλάχιστον τέσσερις μήνες συνεχόμενης ανεργίας κατά την ημερομηνία λήξης της υποβολής των αιτήσεων. Ωφελούμενοι είναι οι σύζυγοι των δικαιούχων και τα παιδιά τους, ηλικίας άνω των 5 ετών. Συνολικά, εφέτος, στο πλαίσιο του προγράμματος, θα εκδοθούν επιταγές για 150.000 δικαιούχους και ωφελούμενους, με προϋπολογισμό 3.000.000 ευρώ.

Πώς υλοποιείται το πρόγραμμα

Οι αιτήσεις είναι αποκλειστικά ηλεκτρονικές. Δεν απαιτούνται δικαιολογητικά ούτε προσέλευση σε κάποια υπηρεσία. Σε ελάχιστες περιπτώσεις, όταν η αυτόματη αναζήτηση δικαιολογητικών από τον ΟΑΕΔ δεν είναι εφικτή, δίνεται η δυνατότητα επισύναψης των δικαιολογητικών στην ηλεκτρονική αίτηση. Όσον αφορά τη διαδικασία επιλογής των δικαιούχων, πρώτα μοριοδοτούνται, βάσει εισοδήματος και μετά κατατάσσονται κατά σειρά προτεραιότητας υποβολής της αίτησης. Προηγούνται, δηλαδή, οι δικαιούχοι που έχουν υποβάλει νωρίτερα την αίτηση συμμετοχής τους, όπως προκύπτει από την ημερομηνία και ώρα ηλεκτρονικής υποβολής αυτής. Αντίστοιχα, τα βιβλιοπωλεία και οι εκδοτικοί οίκοι οποιασδήποτε νομικής μορφής, που έχουν νόμιμη άδεια λειτουργίας και θέλουν να ενταχθούν στο μητρώο παρόχων του ΟΑΕΔ, θα πρέπει, επίσης, να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση για συμμετοχή στο πρόγραμμα, επισυνάπτοντας τα δικαιολογητικά τους στην αίτηση.
Στο περυσινό πρόγραμμα συμμετείχαν 311 βιβλιοπωλεία σε όλη τη χώρα.

Μοιραστείτε την είδηση