Επίδραση της οθόνης στην παιδική φαντασία, προσοχή και συμπεριφορά | δημοσκόπηση

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο υπερβολικός χρόνος που αφιερώνουν τα παιδιά μπροστά σε μια οθόνη μπορεί να έχει κόστος στη φαντασία τους.

Η επιρροή της οθόνης στην παιδική φαντασία φαίνεται να απασχόλησε τα δύο τρίτα από το σύνολο των χιλίων νηπιαγωγών που έλαβαν μέρος σε δημοσκόπηση της Independent.

Συγκεκριμένα, το 48% των νηπιαγωγών δήλωσε ότι υπάρχουν παιδιά με φανταστικούς φίλους στο νηπιαγωγείο, το 72% συμφώνησε ότι το ποσοστό αυτό των παιδιών έχει μειωθεί αισθητά τα τελευταία πέντε χρόνια και το 63% θεώρησε υπεύθυνες τις οθόνες για τη μείωση της εφευρετικότητας.

Βέβαια είναι και εκείνοι που δεν συμφωνούν με τον παραπάνω ισχυρισμό. Χαρακτηριστικά, η δρ. Πέιτζ Ντέιβις καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Γιορκ, λέει πως «είναι απλά ο τρόπος που παίζουν τα παιδιά που έχει αλλάξει. Πριν τις οθόνες το παιχνίδι ήταν πιο αυθόρμητο και τα παιδιά έπαιρναν ερεθίσματα από τους γονείς ή τα άλλα παιδιά, ενώ, σήμερα, δεδομένης της δομή της τηλεόρασης θεωρούν ότι πρέπει να παίξουν με τον τρόπο που αυτή υποδεικνύει».

Αξιοσημείωτη είναι επίσης η έρευνα του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα στον Καναδά σύμφωνα με την οποία ο χρόνος που αφιερώνουν τα παιδιά στην οθόνη σχετίζεται με προβλήματα συμπεριφοράς και προσοχής. Επιπροσθέτως, τα αποτελέσματα της παραπάνω έρευνας έδειξαν ότι τα παιδιά ηλικίας 3 και 5 ετών διέτρεχαν τον μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης τέτοιων προβλημάτων.

Μοιραστείτε την είδηση