Έως και 10 ευρώ περισσότερο είναι διατεθειμένοι να πληρώνουν οι τουρίστες | φαράγγι Σαμαριάς

Η ύπαρξη του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην απόφαση του 32,3% των επισκεπτών να επιλέξουν την Κρήτη ως προορισμό των διακοπών τους, σύμφωνα έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο Κρήτης, τον Φορέα Διαχείρισης Σαμαριάς και Δυτικής Κρήτης και τη Διεύθυνση Δασών Χανίων.

«Αυτό αποτελεί ένα δείκτη για τη δυναμική που έχει ο Εθνικός Δρυμός σαν σημαντικό «κεφάλαιο» (asset) για την κρητική οικονομία», επισημαίνει η ερευνητική ομάδα η οποία αποτελείται από τους:

  • Γιώργο Φακωτάκη, υποψήφιος διδάκτωρ, Πολυτεχνείο Κρήτης, Τμήμα Οικονομίας και Διοίκησης, Μ.Α.Ι.Χ.
  • Κωνσταντίνο Ζοπουνίδης, ακαδημαϊκός, επίτιμος διδάκτορας Α.Π.Θ., Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, Διευθυντής Εργαστηρίου Συστημάτων Χρηματοοικονομικής Διοίκησης και Ανάλυσης Δεδομένων – Πρόβλεψης του Πολυτεχνείου Κρήτης, Audencia Business School, France
  • Γεώργιο Μπαουράκης, διευθυντής Μ.Α.Ι.Χ.
  • Περικλή Δράκος, ΕΔΙΠ, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Κρήτης

«Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η πάγια στάση των επισκεπτών σε σχέση με το αντίτιμο της εισόδου. Το ύψος του φτάνει τα 5€ και από τις δύο εισόδους ενώ παραμένει ουσιαστικά ίδιο από τη θεσμοθέτησή του. Τα στοιχεία από την έρευνα του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων είναι διαφωτιστικά. Οκτώ στους δέκα επισκέπτες δηλώνουν απόλυτα ικανοποιημένοι σε σχέση με αυτό για όλες τις χρονιές διεξαγωγής της έρευνας ενώ τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια αυξητική τάση στους επισκέπτες που το θεωρούν χαμηλό με αντίστοιχη μείωση των επισκεπτών που το θεωρούν υψηλό. Η μεγάλη προθυμία καταβολής και μεγαλύτερου ακόμα εισιτήριου (willingness to pay) αποτελεί άλλο ένα δείκτη της αξίας που θεωρούν οι επισκέπτες ότι έχει ο Εθνικός Δρυμός Σαμαριάς για αυτούς, και είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν γι’ αυτήν. Είναι χαρακτηριστικό ότι μια αύξηση της τάξης των 2€ ή και 5€ θα ήταν αποδεκτή από πάνω από οκτώ στους δέκα επισκέπτες προκειμένου να απολαύσουν την εμπειρία του εν λόγω χώρου αλλά και τις εξ αυτού παροχές που μπορούν ποικιλοτρόπως να διευρυνθούν και αυξηθούν αντισταθμιστικά», επισημαίνει η ερευνητική ομάδα.

Η ΕΡΕΥΝΑ

Από το 1981 μέχρι σήμερα, πάνω από 130.000 άτομα επισκέπτονται τον Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς κατά τη διάρκεια κάθε τουριστικής σεζόν. Με βάση στοιχεία από τη Διεύθυνση Δασών Χανίων η συνολική επισκεψιμότητα κατά την τελευταία πενταετία κατανέμεται ως εξής:

Το σύνολο της πενταετίας 2015-2019 είναι 744.315 άτομα συγκριτικά με την προηγούμενη πενταετία κατά την οποία έφτασε τα 661.736 άτομα.

Όπως φαίνεται στα παραπάνω στοιχεία, την τελευταία πενταετία οι επισκέπτες αυξήθηκαν κατά 82.579 άτομα αθροιστικά.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΥΝΑΜΙΚΗ

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η πάγια στάση των επισκεπτών σε σχέση με το αντίτιμο της εισόδου καθώς οκτώ στους δέκα επισκέπτες δηλώνουν απόλυτα ικανοποιημένοι σε σχέση με αυτό για όλες τις χρονιές διεξαγωγής της έρευνας ενώ τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια αυξητική τάση στους επισκέπτες που το θεωρούν χαμηλό με αντίστοιχη μείωση των επισκεπτών που το θεωρούν υψηλό.

Η μεγάλη προθυμία καταβολής και μεγαλύτερου ακόμα εισιτήριου (willingness to pay) αποτελεί άλλο ένα δείκτη της αξίας που θεωρούν οι επισκέπτες ότι έχει ο Εθνικός Δρυμός Σαμαριάς για αυτούς, και είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν γι’ αυτήν. Είναι χαρακτηριστικό ότι μια αύξηση της τάξης των 2€ ή και 5€ θα ήταν αποδεκτή από πάνω από οκτώ στους δέκα επισκέπτες προκειμένου να απολαύσουν την εμπειρία του εν λόγω χώρου .Ενώ το ποσοστό των επισκεπτών που δηλώνει ότι δε θα επιθυμούσε αύξηση μένει σχετικά σταθερό, παρατηρείται μια σημαντική μετακίνηση από την πρόθεση καταβολής 2€ στα 5€ επιπλέον όπως φαίνεται στο σχετικό σχήμα. Το ποσοστό των επισκεπτών που δήλωσε προθυμία να καταβάλει 5€ αυξήθηκε από 20% το 2013, σε 47% το 2018 ενώ κάθε χρονιά παρατηρείται ένα ποσοστό επισκεπτών το οποίο έχει και αυτό αυξητικές τάσεις που θα ήταν διατεθειμένο να καταβάλει και 10€ επιπλέον.   Σύμφωνα με τα παραπάνω στατιστικά για την προθυμία καταβολής υψηλότερου αντιτίμου, με μια αύξηση στα 7€ τα έσοδα θα ανέβαιναν στα 839.795€ ενώ με μια αύξηση της τάξης των 5€ το συνολικό ποσό θα άγγιζε τα 953.984€. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των εσόδων τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο για τη βελτίωση των υποδομών του ίδιου του Εθνικού Δρυμού, όσο και της ευρύτερης περιοχής.

Μοιραστείτε την είδηση