νέαΟικογένειαπρωτοσέλιδο Β

Ένωση Γονέων Κισάμου | «Σοβαρές ελλείψεις στα σχολεία μας» – αιτήματα

Τις ελλείψεις στα σχολεία του Δήμου Κισάμου, κάνει γνωστές η Ένωση Συλλόγων Γονέων Κισάμου, απαιτώντας εδώ και τώρα όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, να καλυφθούν, ώστε να έχουν μαθητές και εκπαιδευτικοί, ομαλή σχολική χρονιά.

Δείτε όσα αναφέρονται:

Καλή σχολική χρονιά και καλή δύναμη σε όλους τους γονείς και εκπαιδευτικούς σε μια ιδιαίτερη χρονιά που ξεκινάει.

 Όπως πάντα ξεκινάμε με όνειρα και προσδοκίες για τα παιδιά μας. Παρόλα αυτά σαν γονείς έχουμε ερωτήματα, αγωνίες και έντονο προβληματισμό.

Και αυτό γιατί παρόλη την συνέπεια μας για τήρηση της «ατομικής μας ευθύνης», δεν αξιοποίησαν το χρόνο, με κρατική ευθύνη, για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, για την υγεία των μαθητών. Η υποχρεωτικότητα της μάσκας, δεν αναιρεί τη σημασία των αποστάσεων.

 Οι μαθητές,  σε αρκετά σχολεία και του Δήμου μας, θα στριμώχνονται σε πάνω από 15 άτομα έως και 25 σε κάποιες περιπτώσεις, σε αίθουσες χωρίς επαρκή τετραγωνικά και αερισμό.

 Ιδιαίτερα ζητήματα προκύπτουν στα προκάτ ΓΕΛ και ΕΠΑΛ.

Στο ΓΕΛ λείπουν τουαλέτες, μιας και υπάρχουν μόνο του Γυμνασίου σε ένα σύνολο περίπου 380 μαθητών, αντιστοιχούν 1 προς 38 μαθητές κατά μέσο όρο και όλο αυτό εν μέσω πανδημίας. Λείπουν επίσης αίθουσα διδασκαλίας  και αποθηκευτικός χώρος.

Στο ΕΠΑΛ δεν  υπάρχουν ακόμα εργαστήρια, είναι σε στάδιο κατασκευής και θα παραδοθούν μέχρι το τέλος του έτους.  Έχει ζητηθεί μια αίθουσα 36τμ, σαν προσωρινή λύση και έχουν δεσμευθεί οι αρμόδιοι του Δήμου ότι θα έρθει αυτή τη βδομάδα. Οι τουαλέτες δεν επαρκούν 165 μαθητές συν τους εκπαιδευτικούς σε 6 προς το παρόν. Δεσμεύτηκαν για άλλες 3 ακόμα, αυτή τη βδομάδα οι του Δήμου. Χρειάζονται άλλες 2 αίθουσες διδασκαλίας.

Απέναντι στα διαχρονικά προβλήματα των σχολικών μονάδων, η αντιμετώπιση,  από τις δημοτικές αρχές, περιορίζεται  σε μπαλώματα  στις σχολικές υποδομές αντί για διεκδίκηση γενναίας χρηματοδότησης για επισκευές των υπαρχουσών ή την κατασκευή νέων.

Ειδικά για τα Λύκεια, τα προβλήματα τους έφτασαν στο αποκορύφωμα με το σεισμό του Νοέμβρη και μπήκαν σε μια διαφορετική τροχιά αντιμετώπισης. Οι ελλείψεις και οι καθυστερήσεις, δείχνουν ότι έχουμε πολύ δρόμο ακόμα μέχρι την αποπεράτωσή τους, μέχρι να αποκτήσουμε τα σχολικά συγκροτήματα που έχουν ανάγκη τα παιδιά μας.

Νηπιαγωγεία.

Δεν εξασφαλίζεται  με το προσωπικό που αυτή τη στιγμή υπάρχει, η υγιεινή και η καθαριότητα, για κάθε σχολείο αναλογεί  1 καθαρίστρια ή 1 καθαρίστρια ανά 2 κτίρια, ενώ αμφίβολο είναι τι θα γίνει με τα ολοήμερα όταν οι περισσότερες από τις συμβασιούχες  θα απασχολούνται μόνο 4 ώρες.

Επίσης σε καμία περίπτωση δεν εξασφαλίζεται η απολύμανση των σχολικών μονάδων.

 Κενά εκπαιδευτικών που μέχρι τώρα δεν έχουν καλυφθεί ούτε στα σχολεία μας. 

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ

  • Να γίνει συγκεκριμένη καταγραφή χώρων που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για να αποσυμφορηθούν κάποιες τάξεις σχολείων και να λειτουργούν με 15 μαθητές .
  • Κάλυψη όλων των κενών με διορισμούς μονίμων εκπαιδευτικών. Άμεση μονιμοποίηση όλων των εκπαιδευτικών.
  • Να προσληφθούν επιπλέον καθαρίστριες για την κάλυψη των πρόσθετων αναγκών των σχολείων. Να μετατραπούν οι συμβάσεις μερικής σε πλήρους απασχόλησης.
  • Άμεση παράδοση των εργαστηρίων του ΕΠΑΛ και των χώρων που έχουν ζητηθεί, όπως αίθουσες και τουαλέτες, περίφραξη αύλειου χώρου, χώρος σκίασης για τους μαθητές στο διάλειμμα. Εδώ φαίνεται κραυγαλέα η πολιτική του μπαλώματος.
  • Για το ΓΕΛ τουαλέτες αίθουσα διδασκαλίας ,αποθηκευτικός χώρος, να ξαναστηθεί το φιλέ του βόλεϊ στο  1ο γυμνάσιο.
  • Δωρεάν μοριακός έλεγχος covid-19 σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα σε τακτά χρονικά διαστήματα για έγκαιρο εντοπισμό κρουσμάτων.
  • Δωρεάν χορήγηση μασκών σε όποιο παιδί χρειάζεται επιπλέον. Η απουσία λόγω μάσκας είναι απαράδεκτη.
  • Επάρκεια σε αντισηπτικά, σαπούνια, απολυμαντικά μέσα κλπ.
  • Κάλυψη των σχολικών μονάδων με δίκτυο σχολίατρου, νοσηλεύτριας, ψυχολόγου.
  • Άμεση ένταξη στα δυσπρόσιτα σχολεία του Δημοτικού και Νηπιαγωγείου του Έλους.
  • Άμεσο χρονοδιάγραμμα:
  • χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ
  • κατεδάφισης και ανέγερσης του νέου σχολικού συγκροτήματος ΓΕΛ και ΕΠΑΛ

Συντονίζουμε τη δράση μας με τα άλλα συλλογικά όργανα γονέων εκπαιδευτικών μαθητών και καλούμε τους αρμόδιους φορείς να ικανοποιήσουν τα αιτήματά μας.

Μοιραστείτε την είδηση

Χρηστάλλα Κακαβελάκη

biskotto.gr