Ελαιοκομία, δακοκτονία και διάθεση ελαιολάδου | ενέργειες ΣΕΔΗΚ

Επιτυχώς ολοκληρώθηκε με τηλεδιάσκεψη, η αναβληθείσα λόγω των έκτακτων υγειονομικών μέτρων, συνεδρίαση του ΔΣ του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ).

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης αυτής, ο Πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ και Δήμαρχος Ρεθύμνου, Γ. Μαρινάκης, καλωσόρισε από το Ρέθυμνο τα μέλη του Δ.Σ., που βρίσκονταν στους  Δήμους τους, εκφράζοντας την ικανοποίηση του, για το ότι παρά τις πρωτόγνωρες υγειονομικές συνθήκες που επικρατούν, έγινε εφικτή η επιτυχής σύνδεση  και συνεδρίαση 10 Μελών του Δ.Σ. του ΣΕΔΗΚ  απο την Σητεία ως την Κίσσαμο.

Όπως ήταν φυσικό, τα θέματα που κυριάρχησαν στην πρωτόγνωρη αυτή συνεδρίαση που έγινε την Παρασκευή 27 Μαρτίου 2020, ήταν βασικά το μέλλον της ελαιοκομίας, η δακοκτονία και η διάθεση του ελαιολάδου.

Το μέλλον της ελαιοκομίας

Όλοι συμφώνησαν με την άποψη του Προέδρου ότι μετά τις εξελίξεις και τους περιορισμούς στην διακίνηση και διαβίωση του πληθυσμού στον πλανήτη εξαιτίας της τρέχουσας υγειονομικής κρίσης,  η ελαιοκομία της Κρήτης πρέπει  να προσεχθεί ιδιαίτερα, ώστε να μην κλονιστεί όπως ο Τουρισμός γιατί τότε  το νησί θα απολέσει τους σημαντικότερους οικονομικούς πόρους του.   
Σημειώνεται ότι, ενώ η τάση των πολιτών για Τουρισμό μπορεί να περιοριστεί, η φροντίδα τους για υγιεινή και ποιοτική διατροφή, της οποίας βάση αποτελεί το ελαιόλαδο, θα αυξηθεί περισσότερο.

Ωστόσο, επισημάνθηκε ότι κάτω από τις νέες συνθήκες, απαιτείται σοβαρός ανασχεδιασμός και λήψη επαρκών  μέτρων ώστε η ελληνική και κρητική   ελαιοπαραγωγή να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες της  διεθνούς αγοράς.

Ριζική λύση στη δακοκτονία

Σχετικά με την δακοκτονία διατυπώθηκαν πολλές επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα της  κατά την ερχόμενη περίοδο. Οι διαδικασίες προμήθειας νέων φαρμάκων και προσλήψεων εποπτικού προσωπικού δεν εγγυώνται ότι η κρίσιμη πρώτη διαβροχή, θα αρχίσει στο χρόνο που πρέπει ώστε να έχει ολοκληρωθεί πριν την πήξη του πυρήνα, όπως έχει αποδειχτεί από σωρεία ερευνητικών εργασιών άλλα και εμπειριών του παρελθόντος .

Προβληματισμοί διατυπώθηκαν επίσης και για την χρήση φαρμάκων αμφιβόλου αποτελεσματικότητας, αφού κάποια από αυτά, όπως αναφέρθηκε και σε πρόσφατη υπηρεσιακή αλληλογραφία, είχαν αποδειχτεί ως μειωμένης θνησιμότητας και από εργαστηριακά αποτελέσματα.

Παράλληλα, απορίες διατυπώθηκαν και για το γιατί δεν έγινε αντιληπτή εξ αρχής η εξέλιξη των δακοπληθυσμών και διαπιστώθηκε μόνο κατά τα τέλη Θέρους – αρχές Φθινοπώρου.   

Επομένως, η ριζική αλλαγή του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου για την Δακοκτονία, όπως έχει  προταθεί με πρόσφατα Υπομνήματα του ΣΕΔΗΚ,  εξακολουθεί να αποτελεί θέμα απόλυτης προτεραιότητας και πρέπει επιτέλους να εξεταστεί σοβαρά από  την Κεντρική Διοίκηση και τις  Περιφέρειες.

Αδυναμία διάθεσης ελαιολάδου

Η αδυναμία διάθεσης, της έστω και χαμηλότερης άλλα ποιοτικά υποβαθμισμένης παραγωγής ελαιολάδου του νησιού εξαιτίας της αναποτελεσματικότητας της δακοκτονίας, εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα με δραματικές συνέπειες για  ελαιοπαραγωγούς, ελαιοτριβείς και γενικά την οικονομία του νησιού.  

Το 85% των ελαιοτριβείων, εμπόρων και μεσιτών δεν αγοράζουν καθόλου  ελαιόλαδο, αλλά και όσοι αγοράζουν προσφέρουν τιμές κάτω του κόστους παραγωγής. Η θέση όχι μόνο των παραγωγών αλλά και των ελαιουργών είναι δεινή και με δέος σκέπτονται την συνέχιση της απασχόλησης τους  με την ελαιοκομία.

Από όλους προτάθηκε ότι πρέπει η Πολιτεία να ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα εξετάζοντας τις προτάσεις του ΣΕΔΗΚ και άλλων φορέων.

Η τυποποίηση από θεωρία και ευχή πρέπει να προχωρήσει στην πράξη με ενθάρρυνση ύπαρξης μεγάλων Συν/κων και Ιδιωτικών μονάδων τυποποίησης που να  αντέχουν το κόστος διακίνησης και προβολής στο εξωτερικό.

Η διάθεση του χύμα από Συν/σμους πρέπει να γίνεται με διαγωνισμούς κάτω από συνθήκες διαφάνειας που να αποκλείουν της ανορθόδοξες πρακτικές, ενώ το σύστημα αποθήκευσης-κοψίματος,  που στην πράξη αποτελεί προεπιλογή αγοραστή, πρέπει να τεθεί υπό όρους και με γραπτές συμφωνίες.   

Προσεχείς ενέργειες του ΣΕΔΗΚ

Συνοπτικά μετά από συζήτηση και  ανταλλαγή απόψεων  μεταξύ όλων των Μελών  αποφασίστηκαν τα εξής:

  1. Υποβολη υπομνήματος προς το αρμόδιο Υπουργείο, την Περιφέρεια και τους Βουλευτές τους νησιού στο οποιο να αναλύονται οι θέσεις και προτάσεις του ΣΕΔΗΚ για  την άρση  των προβλημάτων της Δακοκτονίας  και την  αναβάθμιση της ελαιοκομίας  
  2. Ειδική εκδοση με  τεκμηριωμένα άρθρα έγκριτων  επιστημόνων πανεπιστημιακών και ερευνητών  σχετικά  με τα επίκαιρα προβλήματα της Δακοκτονίας.
  3. Εξέταση  της σκοπιμότητας  διενέργειας μελέτης απο ειδικό Πανεπιστημιακό ίδρυμα για την αναδιοργάνωση της εμπορίας του ελαιολάδου στην Κρήτη/
  4. Επίσπευση  των εργασιών  ανάπλασης των  Μνημειακών ελαιοδέντρων για τα οποία  υπάρχουν μελέτες και εξασφαλισμένες πιστώσεις απο την Περιφέρεια     

Οι συμμετέχοντες στη συνεδρίαση

Στην  ειδική συνεδρίαση του ΣΕΔΗΚ με τηλεδιάσκεψη έλαβαν  μέρος τα εξής μέλη του Δ.Σ. του ΣΕΔΗΚ: Μαρινάκης Γιώργος (Πρόεδρος, Δήμαρχος Ρεθύμνης), Σταυρουλάκης Σταύρος (Δ. Αποκορώνου), Μακρυνάκης Νικ. (Δ. Σητείας), Κελαϊδής Ιωάννης (Δ. Κισσάμου), Πωλιουδάκης Ανδρέας (Δ. Φαιστού), Βουλγαράκης Μαν. (Δ. Πλατανιά), Αφορδακός Νικ. (Δ. Αγ. Νικολάου), Κλάδος Βασ. (Δ. Αμαρίου), Σηφάκης Στυλ. (Δ. Γόρτυνας), Βαβουράκης Εμμ. (Δ. Αγ. Βασιλείου)

 Στην συνεδρίαση έλαβε επίσης μέρος και Επιστημονικός Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ Δρ. Νίκος Μιχελακης

Μοιραστείτε την είδηση