«Εγώ Ο Άλλος! Εγώ Ως Άλλος! Εγώ Το Άλλο» | προβολές

Το αφιέρωμα με τίτλο «Εγώ Ο Άλλος! Εγώ Ως Άλλος! Εγώ Το Άλλο» που περιλαμβάνει προβολές 11 ταινιών, συνεχίζεται έως τις 2 Νοεμβρίου στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων, στα πλαίσια του 7ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων.

Η ενότητα αυτή υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος του ΕΣΠΑ «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» που ασχολείται με την εκπαίδευση και την απασχόληση και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από Εθνικούς πόρους.

Για τις ώρες προβολής συμβουλευτείτε το πρόγραμμα προβολών του 7ου CFF.

Προβολές ταινιών:

Κόκκινη Μαργαρίτα. Ένα σχολείο, Δύο Κόσμοι

Ντοκιμαντέρ , 12΄ / Ελλάδα  2019
Σκηνοθεσία : Δημιουργική Ομάδα Δημοτικού Σχολείου Εμπρόσνερου στο πλαίσιο της δράσης  cineΜαθήματα
Η ταινία ακολουθεί την προσπάθεια της μικρής πρωταγωνίστριας να ενταχτεί στο σχολικό πρόγραμμα σε ένα δημοτικό στην επαρχία των Χανίων. Η πρωταγωνίστρια είναι κωφάλαλο παιδί.

Journey / Animation  /  7΄ /    Australia  2014

Σκηνοθεσία Radheya Jegatheva
Μόνος στο διάστημα, ένας αστροναύτης μετακινείται μέσα από το κενό κενό. Μετά την εξεύρεση άλλου αστροναύτη στην ίδια κατάσταση, του δίνει μια εικόνα polaroid της Γης.
Στη συνέχεια συνεργάζονται για να προχωρήσουν σε επικό ταξίδι στο σύμπαν για να επιστρέψουν στον πλανήτη τους. Αυτοί οι αστεροειδείς εραστές θα βρουν σπίτι;
Ένα αλληγορικό ταξίδι αναζήτησης της θέσης «του διαφορετικού» στον κόσμο «των άλλων».

Debut / Μυθοπλασία | 4’Κροατία 2018

Σκηνοθεσία Dalibor Matanić
Ένας νεαρός αγρότης από την Κροατία ονειρεύεται να γίνει επαγγελματίας ποδοσφαιριστής. Αλλά προτού ακολουθήσει τους στόχους του στο γήπεδο, πρέπει πρώτα να αντιμετωπίσει την αλήθεια για το ποιος είναι στην πραγματικότητα.

Ο Άλλος / Ντοκιμαντέρ  /  52΄ / Ελλάδα  2005

Σκηνοθεσία : Λουκία Ρικάκη
Ένας χρόνος από τη ζωή στο μονοθέσιο δημοτικό σχολείο του χωριού Πατσίδερος Ηρακλείου, όπου φοιτούν πέντε μαθητές αλβανικής καταγωγής κι ένας μόνο Έλληνας.

Η Ρουτίνα / Μυθοπλασία  / 27΄ /Ελλάδα  2015

Σκηνοθεσία  Δημήτρης Άντζους
«Η ΡΟΥΤΙΝΑ» είναι μια Ελληνική Ταινία μικρού μήκους για τον αυτισμό.
Η συμβίωση με τον Βαγγέλη, δεν είναι εύκολη. Η οικογένειά του προσπαθεί να μην διαταράξει την καθημερινότητά του, ώστε να τηρείται το πρόγραμμά του και να μην αλλάζει η ρουτίνα του. Από την άλλη πλευρά, οι έντονοι ρυθμοί της ζωής του Γιάννη δεν του αφήνουν περιθώρια για κατανόηση και ενσυναίσθηση. Ένα ξαφνικό γεγονός θα είναι ο συνδετικός κρίκος που θα ενώσει τους δυο ήρωές μας σε μια ταινία μικρού μήκους, που μας υπενθυμίζει πως όταν η αποδοχή υπερισχύει, η ζωή μπορεί να γίνει ακόμη καλύτερη.

Διεμφυλικά παιδιά, η μετάβαση! / Ντοκιμαντέρ / 52΄ / Ισπανία 2016

Σκηνοθεσία : Ροσέρ Ολιβέρ ι Ολιβέλα και  Λουίς Μονσεράτ ι Σατόρε
Τι σημαίνει να ζεις σ’ έναν «ενδιάμεσο» χώρο; Πόσο σημαντικό είναι να κατοικείς σ’ ένα σώμα που αρνείται την εύκολη κατηγοριοποίηση; Τέσσερις νέοι άνθρωποι απαντούν με τον τρόπο τους στην κάμερα κι αφηγούνται σε πρώτο πρόσωπο τη διαδικασία της μετάβασης από το ένα φύλο στο άλλο. Βλέπουμε το πώς ένιωθαν αυτά τα παιδιά, συμπάσχουμε με τους γονείς που συχνά δυσκολεύονται να αποδεχτούν την αλλαγή, και συναντούμε επίσης κάποιους διεμφυλικούς εφήβους που αμφισβητούν τη διμερή διάκριση των φύλων. Μια ευαίσθητη ματιά στο θέμα της ταυτότητας και της ποικιλομορφίας

“Sam Roma / Είμαστε Τσιγγάνοι” / Ντοκιμαντέρ  /  40΄ / Ελλάδα 2018

Σκηνοθεσία : Μαρίνα Δανέζη
«Είμαστε απ’ όλα. Ο,τιδήποτε θα το βρείτε. Από το χειρότερο μέχρι και το καλύτερο μπορούμε να κάνουμε σαν άνθρωποι» Ρομά: Ένας «μυστήριος λαός» που η ταυτότητά του χάνεται στα βάθη του χρόνου και στους μακρινούς τόπους της περιπλάνησης. Από την Ινδία και την Αίγυπτο, μέχρι τη Σουηδία και την Αγγλία και από τα χρόνια του Μέγα Αλέξανδρου ως τα σήμερα οι πλανόδιοι άρχοντες του δρόμου εμφανίζονται στο χάρτη της παγκόσμιας ανθρωπογεωγραφίας. Έκτοτε, ζουν στις παρυφές του περιθωρίου, στο μεταίχμιο της νομιμότητας και στο όριο της κοινωνικής αποδοχής.

Ρωμανιώτες, Οι Έλληνες Εβραίοι των Ιωαννίνων / Ντοκιμαντέρ / 67΄

Ελλάδα 2018 / 
Σκηνοθεσία : Στέλιος Τατάκης, Ανιές Σκλάβου
Romaniotes, η ξεχωριστή ελληνο-εβραϊκή κοινότητα της πόλης των Ιωαννίνων, με διαφορετικά έθιμα και παραδόσεις από τους Σεφαρδίτες  και Ασκεναζίτες. Ακόμη και σήμερα, για περισσότερα από 1.000 χρόνια, από την βυζαντινή εποχή, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του πολυπολιτισμικού ψηφιδωτού της πόλης των Ιωαννίνων, αν και κινδυνεύει να εξαφανιστεί κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου.

Ζακ Κωστόπουλος-μια θετική ιστορία» / Ντοκιμαντέρ / 30΄ / Ελλάδα  2019

Σκηνοθεσία:  Κυριάκος Χατζημιχαηλίδης
Βασίζεται στη μαρτυρία του Ζακ για την προσωπική του εμπειρία με τον ιό HIV. Η συνέντευξή του στον Κυριάκο Χατζημιχαηλίδη είχε δοθεί στο πλαίσιο της δημιουργίας της παλιότερης, μεγάλου μήκους, σπονδυλωτής ταινίας του τελευταίου, με τίτλο «Θετικές ιστορίες» και θέμα τον ιό του HIV. Τότε είχε αξιοποιηθεί ένα πολύ μικρό απόσπασμα της μαρτυρίας του Ζακ. Τώρα, η νέα ταινία περιλαμβάνει όλη την μαρτυρία του Ζαχαρία Κωστόπουλου.

Butterfly & Mouse Mira Yankova / Animation  / 15΄ / Bulgaria, 2019

Σκηνοθεσία Mira Yankova
Οι άνθρωποι λένε συχνά: “Αυτός έχει καρδιά λιονταριού, και αυτός – ένα κουνέλι”.
Κάποιοι κρύβουν λιοντάρια στα στήθη τους, άλλα – κουνέλια, αλλά και άλλα – ποντίκια. Υπάρχουν επίσης εκείνοι που δεν θα τολμούσαν να αντιμετωπίσουν το εσωτερικό πνευματικό τους ζώο.
Μια κατάσταση εσωτερικής σύγκρουσης που συχνά χαρακτηρίζει τα μέλη των μειονοτήτων στην διαδικασία κατάκτησης των δικαιωμάτων τους.

Συνήγορος / Ντοκιμαντέρ  / 110΄/Ισραήλ, Καναδάς, Ελβετία, 2019

Σκηνοθεσία :  Rachel Leah Jones και Philippe Bellaiche.
H Ισραηλινή δικηγόρος Λέα Τσεμέλ εργάζεται ως συνήγορος υπεράσπισης Παλαιστινίων κατηγορουμένων στο Ισραήλ εδώ και μια πεντηκονταετία, χωρίς να υποπίπτει σε διακρίσεις και διαχωρισμούς. Έχει προσφέρει τις υπηρεσίες της σε φεμινίστριες και φονταμενταλιστές, σε ειρηνικούς διαδηλωτές και ένοπλους μαχητές. Ένα συγκινητικό πορτρέτο μιας γυναίκας που έχει αφιερώσει ολόκληρη τη ζωή της στην απονομή δικαιοσύνης και την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, βάζοντας το δικό της λιθαράκι για έναν καλύτερο κόσμο.

Μοιραστείτε την είδηση