Δυσοίωνες οι προβλέψεις για την οικονομία μας | λουκέτα σε επιχειρήσεις και εκτόξευση ανεργί

Δύσκολοι αναμένεται να είναι οι επόμενοι μήνες για την οικονομία της Ελλάδας, με τον κορωνοϊό να πλήττει ολοένα και περισσότερο τις επιχειρήσεις της.

Πέραν από τις “μαύρες” προβλέψεις από τους κλαδικούς φορείς για 250.000 νέους ανέργους, κυρίως από μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δεν θα αντέξουν, προβληματισμό προκαλούν και οι εκτιμήσεις της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για βαρύτερες απώλειες στην απασχόληση παγκοσμίως σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις, όπως επίσης για αβέβαιη και ημιτελή ανάκαμψη τους επόμενους μήνες.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Γιώργου Παππού στο economistas.gr, μόνο στην Ευρώπη υπολογίζεται ότι χάθηκαν περίπου 8 εκατομμύρια θέσεις εργασίας το πρώτο τρίμηνο και 29 εκατομμύρια στο δεύτερο τρίμηνο της γενικής καραντίνας. Ειδικά όσον αφορά στο Νότο της Ευρώπης, οι απώλειες υπολογίζονται σε 3 και 10 εκατομμύρια αντιστοίχως. Τα πράγματα ενδεχομένως, όμως, να δυσκολέψουν περισσότερο στο δεύτερο μισό του έτους, με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας να έχει εκπονήσει τρία σενάρια.

Στο βασικό, της ανάκαμψης των οικονομικών στη διάρκεια του δευτέρου εξαμήνου, υπολογίζεται ότι θα χαθούν (σε Ευρώπη και Κεντρική Ασία) 18 εκατομμύρια θέσεις πλήρους απασχόλησης (για 48 ώρες/ εβδομάδα), στο αισιόδοξο, της ταχύτερης ανάκαμψης, οι απώλειες θα περιοριστούν σε 4 εκατομμύρια, ενώ στο απαισιόδοξο ενός νέου κύματος πανδημίας, που θα υποχρεώσει σε περιοριστικά μέτρα, οι απώλειες μπορεί να φτάσουν στα 35 εκατομμύρια.

Στο οικονομικό επιτελείο δεν έπεσαν από τα σύννεφα, ωστόσο όλοι ήλπιζαν ότι το περιβόητο δεύτερο κύμα δεν θα ερχόταν νωρίτερα από το φθινόπωρο, επιτρέποντας να καλυφθεί έστω ένα μέρος από τις απώλειες της φετινής τουριστικής σεζόν.

Πλέον, κρίνεται επιβεβλημένη η ενεργοποίηση ενός νέου “πακέτου” μέτρων, με έμφαση κυρίως στον Τουρισμό και την εστίαση, έτσι ώστε να ανακοπεί ένα κύμα απολύσεων.  Το σχέδιο θα ξεδιπλωθεί σταδιακά, αρχής γενομένης από τον Αύγουστο, ενώ το Σεπτέμβριο θα γίνει επεξεργασία όλων των δεδομένων, έτσι ώστε να μπουν μπροστά κι άλλες παρεμβάσεις.

Ειδικότερα:

  • Ήδη ανακοινώθηκε η δυνατότητα αναστολής συμβάσεων εργασίας και τον Αύγουστο για τον Τουρισμό, την εστίαση, τις επιχειρήσεις στον πολιτισμό και τον αθλητισμό, που νιώθουν τη μεγαλύτερη πίεση.
  • Μέσα στον μήνα αναμένεται να ανοίξει γ’ φάση επιστρεπτέας προκαταβολής, με στόχευση κυρίως τις τουριστικές επιχειρήσεις. Το “εργαλείο” αυτό αποδείχθηκε ιδιαιτέρως ελκυστικό για τις επιχειρήσεις του κλάδου κατά τη β’ φάση και δεν αποκλείεται -αν κριθεί αναγκαίο- ο προϋπολογισμός της γ’ φάσης να ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ.
  • Τον Σεπτέμβριο θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για το σχέδιο, που σύμφωνα με πληροφορίες, εστιάζει στην τόνωση της απασχόλησης, με την πρόβλεψη φορολογικών και ασφαλιστικών κινήτρων για προσλήψεις.
  • Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο αναμένονται τα πολυπόθητα κεφάλαια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, μέσω των οποίων θα δοθούν περί τα 3,5 δισ. ευρώ φτηνά δάνεια σε επιχειρήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι με τροπολογία επιχειρείται να γίνει πιο ελκυστικό το σχήμα επιδότησης μισθών – εισφορών μέσω του “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ”, καθώς η ανταπόκριση παραμένει περιορισμένη. Για τις εποχικές επιχειρήσεις του Τουρισμού καλύπτεται το 100% των εργοδοτικών εισφορών ως τις 30 Σεπτεμβρίου, ενώ εάν αυτές οι επιχειρήσεις εντάξουν το προσωπικό τους στο σχήμα επιδότησης “ΣΥΝ- ΕΡΓΑΣΙΑ”, τότε η κάλυψη του 100% των εισφορών θα ισχύσει μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου. Προφανές είναι ότι αν κριθεί αναγκαίο, αυτή η κάλυψη θα παραταθεί ως το τέλος του έτους.

Μοιραστείτε την είδηση