Δωρεά Φυτράκη | Διαχρονική αδιαφορία.. (απόψεις)

Η οικογένεια Ανδρέα και Σοφίας (το γένος Μαρή από την Κίσαμο) Φυτράκη με την υπ. αρ. 17080/1994 συμβολαιογραφική πράξη δώρισαν στο Πολυτεχνείο Κρήτης έκταση περίπου 150 στρεμμάτων στη θέση Χαλέπα (πάνω από τη Λίμνη, ψαρολίμανο) στην Κίσαμο με σκοπό «να χρησιμοποιηθεί για την επέκταση των διδακτικών και ερευνητικών στόχων του Πολυτεχνείου Κρήτης και τη δημιουργία πυρήνων ερευνητικής κατεύθυνσης στην Κίσαμο…» και  στόχο «.να καταστεί αισθητή η παρουσία του Πολυτεχνείου στην περιοχή, …. και να συνειδητοποιηθεί από τους τοπικούς παράγοντες η σημασία της παρουσίας ενός ΑΕΙ στην κωμόπολη και την Κίσαμο..». Μοναδικός όρος των δωρητών είναι η δυνατότητα πώλησης μέχρι του ¼ της έκτασης για να χρηματοδοτηθεί η ολοκλήρωση των εγκαταστάσεων.

Το Δ.Σ της τότε Αναπτυξιακής Εταιρείας Επαρχίας Κισάμου (ΑΝΕΤΕΚ) το 1995, λαμβάνοντας υπόψη τη βούληση των δωρητών, τη μορφολογία και τη θέση της δωρηθείσας έκτασης αλλά και τις τρέχουσες ευνοϊκές συγκυρίες (προτεραιότητες στην Ε.Ε., Έλληνας επίτροπος στην ΕΕ για τα σχετικά θέματα) με το υπ. αρ. 511/16-2-1995 πρότεινε στο Πολυτεχνείο την ίδρυση ‘Ινστιτούτου Ανανεώσεων Πηγών Ενέργειας’, που δεν είχε το  Ίδρυμα. Συνέχεια δυστυχώς δεν υπήρξε γιατί η ΑΝΕΤΕΚ έκλεισε στα τέλη του 1996. Οι κατά καιρούς προσωπικές συζητήσεις για το θέμα με δημοτικούς συμβούλους και καθηγητές του Πολυτεχνείου δεν είχαν αποτέλεσμα. 

Έχουν περάσει 25 χρόνια και δυστυχώς καμιά δημοτική αρχή της Κισάμου δεν ασχολήθηκε σοβαρά με αυτό το θέμα, τουλάχιστον όσο γνωρίζω, που θα δημιουργούσε σημαντικές αναπτυξιακές  συνθήκες για την Κίσαμο.  Ίσως κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι να μην το γνωρίζουν καν. Μήπως πρέπει να κινητοποιηθεί η δημοτική αρχή σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και να επαναφέρει το θέμα στο Πολυτεχνείο για την υλοποίηση των σκοπών της δωρεάς;

Μοιραστείτε την είδηση

Κωνσταντίνος Σ. Χαρτζουλάκης

Γεωπόνος - Ερευνητής

    Κωνσταντίνος Σ. Χαρτζουλάκης έχει δημοσιεύσει 40 άρθρα. Δείτε όλα τα άρθρα του συντάκτη Κωνσταντίνος Σ. Χαρτζουλάκης