«Χρυσός σκούφος» για 2 εστιατόρια της Κρήτης | βραβεία

Οι Χρυσοί Σκούφοι στα καλύτερα εστιατόρια της χώρας απονεμήθηκαν τη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου στο Ball Room του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρεταννία», σε μια λαμπερή τελετή με 70 βραβεύσεις, την έναρξη μιας σημαντικής καινοτομίας για τον θεσμό αλλά και ένα αξέχαστο dîner de gala δια χειρός του καλύτερου σεφ στον κόσμο, Mauro Colagreco, ο οποίος τιμήθηκε με το Μετάλλιο της Πόλεως των Αθηνών από τον δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη.

Το κερκυραϊκό «Etrusco» του Έκτορα Μποτρίνι θριάμβευσε για άλλη μια χρονιά στο γαστρονομικό σαφάρι των Χρυσών Σκούφων, διατηρώντας την πρωτιά ανάμεσα στα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας αλλά και την απόσταση ενός βαθμού από τα επόμενα τέσσερα εστιατόρια. Έτσι, τη δεύτερη θέση μοιράστηκαν τρία αθηναϊκά εστιατόρια, το «Botrini’s», η «Σπονδή» και το «Varoulko Seaside» καθώς και το «Fresco» από τη Χαλκιδική.

Συνολικά 28 εστιατόρια από όλη την Ελλάδα βραβεύτηκαν με Χρυσό Σκούφο ενώ η εστιατορική άνθιση σε σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς πιστοποιήθηκε για μια ακόμη φορά με τρεις νέες εισόδους εστιατορίων της Σαντορίνης (Element, Lauda και Petra). Την τετράδα των νέων εισόδων συμπληρώνει το Salonica Restaurant της Θεσσαλονίκης.

Χρυσό Σκούφο έλαβαν και δύο εστιατόρια ξενοδοχείων της Κρήτης – και τα δύο στην Ελούντα. Το εστιατόριο Dionysos του ξενοδοχείου «Elounda Beach» με σεφ τονAlbert Hazma και το εστιατόριο Calypso του ξενοδοχείου «Elounda Peninsula All Suite Hotel» με σεφ την Αλεξάνδρα Φυτιλά.

Δείτε εδώ την πλήρη λίστα των βραβευμένων εστιατορίων

Φέτος όμως o θεσμός των Χρυσών Σκούφων καθιέρωσε και μια σημαντική καινοτομία, δημιουργώντας ένα ακόμη επίπεδο βράβευσης μετά τα τρία που ήδη υφίσταντο: «Τρεις Χρυσοί Σκούφοι» (επίπεδο που δεν το έχει κατακτήσει κανένα εστιατόριο στα 27 χρόνια του θεσμού), «Δύο Χρυσοί Σκούφοι» και «Ένας Χρυσός Σκούφος».

Από φέτος καθιερώνεται και ένα τέταρτο επίπεδο στην κλίμακα βράβευσης, με την τιμητική διάκριση Top Notch στα πολύ καλά εστιατόρια της Ελλάδας που ξεχωρίζουν με αξιοσημείωτες επιδόσεις, επαγγελματική δεξιότητα και χρησιμοποίηση ποιοτικών υλών, αλλά που δεν έχουν καταφέρει ακόμα να αξιολογηθούν με το πολυπόθητο 15/20 για να βραβευτούν με Χρυσό Σκούφο. Ουσιαστικά πρόκειται για εστιατόρια που έχουν βαθμολογηθεί από 14,25/20 έως και 14,90/20. Για το 2020 με τη διάκριση Top Notch βραβεύτηκαν 39 εστιατόρια από όλη την Ελλάδα.

ΟΙ ΚΡΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

Αξίζει να σημειωθεί ότι «Βραβείο Top Notch» απέσπασε το εστιατόριο «Χαρούπι» του Κισαμίτη Μανώλη Παπουτσάκη, ο οποίος είχε λάβει πέρυσι το Βραβείο Κοινού. «Ο σεφ-πατρόν Μανόλης Παπουτσάκης χαράσσει τη δική του ιστορία στον γευστικό χάρτη της Θεσσαλονίκης, αντλώντας από τη βαθιά γευστική παράδοση της κρητικής κουζίνας, άλλοτε υπογραμμίζοντας τη βαθιά ιστορία της κι άλλοτε εξερευνώντας τη δημιουργική της ευλυγισία. Η χανιώτικη κρεατότουρτα μεταμορφώνεται σε ραβιόλια χαρουπιού αβγολέμονο, ενώ το γαμοπίλαφο βρίσκει εδώ την αρχετυπική του στιβαρότητα, με την εξαιρετική πρώτη ύλη να πρωταγωνιστεί στον μίνιμαλ σε διάκοσμο, αλλά μαξιμαλιστικό σε γεύσεις κρητικό εστιατόριο αναφοράς της πόλης», αναφέρεται στην περιγραφή του εστιατορίου στα βραβεία «Χρυσοί Σκούφοι 2020».

Με το βραβείο Top Notch, διακρίθηκαν επίσης τα εξής εστιατόρια της Κρήτης:

-Tο εστιατόριο “J-Tree” του ξενοδοχείου «Kakkos Beach», στο Κουτσουνάρι στην Ιεράπετρα Λασιθίου, με σεφ τον Νίκο Σταυρακάκη.

– To εστιατόριο “La Bouillabaisse”  του ξενοδοχείου «Minos Beach Art Hotel», στον Αγιο Νικόλαο Λασιθίου, με σεφ τον Κυριάκο Μυλωνά και σύμβουλο σεφ τον Γιάννη Μπαξεβάνη.

–  Το εστιατόριο “Old Mill” του ξενοδοχείου «Elounda Mare Hotel», στην Ελούντα με σεφ τον Αντώνη Πετρέλη.

–  Το εστιατόριο “Yacht Club” του ξεν. «Elounda Mare», στην Ελούντα με σεφ τον Σταύρο Κοκκινάκη.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΟΙΝΟΥ 2020

Το βραβείο του κοινού απονεμήθηκε στο εστιατόριο “HASIKA”, που βρίσκεται στο Ρέθυμνο, με ιδιοκτήτη – σεφ, τον Μιχάλη Χάσικο. «Μικρό χαριτωμένο εστιατόριο με μοντέρνα comfort αισθητική που φέρνει αέρα Σκανδιναβίας στο βενετσιάνικο στενάκι της Παλιάς Πόλης του Ρεθύμνου. Ο chef-patron Μιχάλης Χάσικος με επιτυχημένη πορεία στο χώρο προτείνει μια κρητική κουζίνα που λοξοκοιτάει και προς την υπόλοιπη Ελλάδα. Παρουσιάζει πιάτα με κύρια χαρακτηριστικά την απλότητα και την καλή γεύση, με έμφαση στα εκλεκτά τοπικά προϊόντα και σύγχρονη μαγειρική αντίληψη. Στην κουζίνα φτιάχνουν τα δικά τους παστά ψάρια και αλλαντικά, ενώ στις ξεχωριστές δημιουργίες συγκαταλέγονται πιάτα όπως το μοσχαρίσιο συκώτι, τα μοσχαρίσια μάγουλα με λεμόνι κονφί, ο καβουρμάς με μαυρομάτικα, η καπνιστή μοσχαρίσια γλώσσα, το αρνί τσιγαριαστό με πλιγούρι και στάκα και η κρεατότουρτα Χανίων», αναφέρεται στην περιγραφή του εστιατορίου.

Πηγή: xrysoiskoufoi.gr

Μοιραστείτε την είδηση