«Χριστούγεννα στο πλοίο της ΑΝΕΚ» | διασκέδασαν μικροί και μεγάλοι

Εκατοντάδες παιδιά μαζί με τους γονείς τους, έδωσαν το παρόν στην εορταστική εκδήλωση της Anek Lines, «Χριστούγεννα στο πλοίο της ΑΝΕΚ», που πραγματοποιήθηκε από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Κρητικών Σωματείων (ΠΟΚΣ) στο πλοίο «ΚΡΗΤΗ ΙΙ» την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου.

Η εκδήλωση ξεκίνησε σε ευχάριστο και εορταστικό κλίμα, από τον δημοφιλή λυράρη Μάνο Πυροβολάκη, που μαζί με τη χορωδία του πλημμύρισε με όμορφες μελωδίες από παραδοσιακά Χριστουγεννιάτικα κάλαντα το πλοίο.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης ο Πρόεδρος της ΠΟΚΣ, Μανώλης Πατεράκης, προσέφερε στον καπετάνιο, Κώστα Κουτσάκη, όπως το χριστουγεννιάτικο έθιμο προστάζει, ένα παραδοσιακό φωταγωγημένο ελληνικό σκαρί,  ευχαριστώντας τον για «την απαράμιλλη και ζεστή φιλοξενία καθώς και για τη συνολική στήριξη της ΑΝΕΚ σε όλες τις πρωτοβουλίες της Ομοσπονδίας και την ενίσχυση του τόπου συνολικά».

Στη συνέχεια, η Μελαμπιανή Κοινωνική Λαογράφος, Μαρία Στέλλα Ζεάκη, υπό τους ήχους του μαντολίνου του Ανωγειανού Βασίλη Δραμουντάνη μάγεψε μικρούς και μεγάλους με «του παραμυθιού τον ήλιο που κάνουν τα πουλιά βασίλειο».

Και ενώ τα παιδιά ζωγράφιζαν «εικόνες παράδοσης», η κα Ζεάκη αφηγήθηκε με μοναδικό διαδραστικό τρόπο ιστορίες βγαλμένες από τα ήθη και τα έθιμα του τόπου, που έχουν περάσει στόμα με στόμα από γενιά σε γενιά, όπως το υπέροχο παραμύθι για το  «Δάκρυ της ελιάς».

Αμέσως μετά ο Παναγιώτης ΠανόπουλοςΚλινικός διαιτολόγος απευθυνόμενος σε μικρούς αλλά και μεγάλους μίλησε  για την σωστή παιδική διατροφή, αλλά και την αξία της σπουδαίας Κρητικής διατροφής κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στα βότανα, το σταμναγκάθι, τις σφακιανές πίτες …

Επίσης, όλοι είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά παραδοσιακά κρητικά όργανα, όπως η λύρα, το λαούτο και το θιαμπόλι (κρητικό πνευστό) στην έκθεση Κρητικών Μουσικών Οργάνων του  οργανοποιού Μανώλη Σφακιανάκη.

Οι παρευρισκόμενοι απήλαυσαν κρητικές νοστιμιές και κεράσματα, πάντα με τη ζεστή φιλοξενία των ανθρώπων της ΑΝΕΚ LINES.

Φυσικά, από την μοναδική Χριστουγεννιάτικη συνάντηση, δεν έλειψε και ο Άγιος Βασίλης  που χάρισε δώρα σε όλους τους μικρούς φίλους.

***

Μοιραστείτε την είδηση