Χατζηδάκης | πιθανή η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού

Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο νέας αύξησης του κατώτατου μισθού, μετά και τις παροχές που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός προανήγγειλε και δεύτερο πακέτο παροχών εκτός από αυτά που εξαγγέλθηκαν στη Θεσσαλονίκη από τον πρωθυπουργό. 

Παράλληλα, αναφορικά με τον κατώτατο μισθό ανέφερε πως το κοινωνικό μέρισμα για το οποίο μιλά η κυβέρνηση θα αντανακλάται και στην επόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού. Δηλαδή, δημιούργησε προσδοκίες για επόμενη γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού και μέσα στο 2022. 

Υπενθυμίζεται πως ήδη από 1η Ιανουαρίου έχει θεσμοθετηθεί η αύξηση του κατά  2%.

Πρώτο ένσημο

Το «Πρώτο ένσημο» αφορά 6μηνη επιδότηση με 1.200 ευρώ κάθε νέας πρόσληψης νέων, ανεξαρτήτως ειδικότητας ή εκπαιδευτικής κατηγορίας, οι οποίοι θα απασχοληθούν για πρώτη φορά. Στο πρόγραμμα αρχικά θα ενταχθούν 35.000 άνεργοι κι εφόσον υπάρχει ζήτηση θα εξετασθεί το ενδεχόμενο διεύρυνσης των θέσεων.

Το ποσό θα επιμερίζεται μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου ως εξής: 600 ευρώ για τους εργοδότες και 600 ευρώ για τους νέους ανέργους που θα προσληφθούν από 1/1/2022. Το επίδομα θα χορηγηθεί από το κράτος για να το ξοδέψουν όπως θέλουν οι νέοι και είναι ανεξάρτητο από το μισθό που θα καταβάλλει ο εργοδότης τους.

Το όφελος για τους δικαιούχους του προγράμματος είναι διπλό: 100 ευρώ το μήνα για τον κάθε εργαζόμενο και 100 ευρώ για τον εργοδότη του, μέχρι την συμπλήρωση του πρώτου εξαμήνου. Η επιδότηση θα δοθεί σε δυο δόσεις από 300 ευρώ σε εργοδότη και εργαζόμενο ανά τρίμηνο.

Από την πλευρά τους οι εργοδότες που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα θα δεσμευτούν με ρήτρα διατήρησης θέσεων εργασίας, προφανώς για το εξάμηνο της επιδότησης, ενώ για τους νέους που θα προσλαμβάνονται με την 6μηνη επιδότηση το πιθανότερο είναι να προβλεφθεί ρήτρα μη απόλυσης για ένα διάστημα μετά το τέλος του 6μήνου της επιδότησης, το οποίο θα είναι κατά το επικρατέστερο σενάριο 3 μήνες. Δηλαδή 6 μήνες επιδότηση μισθού και 3 μήνες διατήρηση.

Το πρόγραμμα «Πρώτο Ένσημο» θα λειτουργεί διαδοχικά και συμπληρωματικά με το πρόγραμμα των 150.000 θέσεων εργασίας που επιδοτεί στο 100% τις ασφαλιστικές εισφορές των νεοπροσλαμβανόμενων. Ακόμη η επιδότηση θα ισχύει και για τις θέσεις μερικής απασχόλησης.

Το κόστος προγράμματος 2022 -2023 είναι συνολικά 42 εκατ. ευρώ, 28εκατ. το 2022 και 14 εκατ. ευρώ το 2023.

Μοιραστείτε την είδηση