Διαφορετική είναι η αντιμετώπιση που χρειάζεται για να συντηρηθεί σωστά το κάθε τρόφιμο με μεγαλύτερη ασφάλεια ώστε να μην καταλήξει στα σκουπίδια, κρατώντας τις ωφέλιμες ιδιότητές του για καιρό.

Αναλυτικότερα

Τυρί

Πολλά τα είδη τυριών, διαφορετικοί οι τρόποι συντήρησής τους.
Η γενική οδηγία είναι ότι πρέπει να συντηρούνται στο ψυγείο σε θερμοκρασία 2-4 βαθμούς Κελσίου και μέχρι την ημερομηνία.
Τα κρεμώδη τυριά πρέπει να βρίσκονται κλεισμένα σε αεροστεγή δοχεία.
Τα κίτρινα τυριά με εξωτερικό περίβλημα δεν πρέπει να τα καθαρίζουμε πριν παρά μόνο όταν είναι να καταναλωθούν.
Το τριμμένο τυρί μπορούμε να το διατηρήσουμε σε μικρές ποσότητες στην κατάψυξη.
Τα υπόλοιπα μπορούν να μπουν σε τάπερ, τα οποία είναι προτιμότερο να τοποθετούνται στα ψηλότερα ράφια του ψυγείου που είναι και χαμηλότερες οι θερμοκρασίες.
Καλό είναι να μην εκθέτουμε το τυρί σε οξυγόνο, γιατί θα στεγνώσει.

Μπαχαρικά

Τα μπαχαρικά είναι πολύ ευαίσθητα στην υγρασία και αν εκτεθούν, μεταμορφώνονται σε μάζα, ιδίως εκείνα που είναι σε σκόνη.
Καλό είναι να μην εκτίθενται στον ήλιο καθώς χάνουν το χρώμα και το άρωμά τους.
Ο ασφαλέστερος τρόπος για να τα κρατήσετε φρέσκα, είναι να τα φυλάξετε σε συσκευασίες αεροστεγώς κλεισμένες.

Βούτυρο

Η κακή συντήρηση μπορεί να υποβαθμίσει το άρωμα αλλά και την ποιότητα του βουτύρου. Η υποβάθμιση της ποιότητας του βουτύρου κατά την αποθήκευσή του οφείλεται σε μικροοργανισμούς ή σε αντιδράσεις που συμβαίνουν μεταξύ των συστατικών του. 
Στο ψυγείο το βούτυρο μπορεί να συντηρηθεί για περίπου τέσσερις μήνες ενώ στην κατάψυξη για περίπου ένα χρόνο.
Για να συντηρήσετε το βούτυρό σας παραπάνω μπορείτε να το βάλετε στην κατάψυξη. Αυτό θα αποτρέψει τη αλλοίωσή του και την απορρόφηση μυρωδιών από τα άλλα τρόφιμα στο ψυγείο.

Μέλι

Ένα από τα πιο ασφαλή τρόφιμα. Γενικά το μέλι δε χαλάει ποτέ.
Διατηρούμε το μέλι σε ντουλάπι της κουζίνας, κατά προτίμηση σε γυάλινο βάζο όχι πάνω από τον απορροφητήρα ή δίπλα στο φούρνο, σε δροσερό, ξηρό, σκοτεινό, άοσμο χώρο.

Αυγό

Ο σπουδαιότερος παράγοντας, που επηρεάζει το ρυθμό αλλοίωσης του αυγού, όσο και την απώλεια βάρους του, είναι η θερμοκρασία.
Αν θέλουμε να συντηρήσουμε τα αυγά μας για λίγες ημέρες, μπορούμε να τα αφήσουμε εκτός ψυγείου, χωρίς να τα κοιτάει ήλιος.
Για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και μέχρι 10 εβδομάδες τα αυγά συντηρούνται σε ψυχωμένους χώρους και σε θερμοκρασία 8-10°C και σχετική υγρασία 85%.
Τα αυγά στο ψυγείο θα ήταν σωστό να παραμένουν μέσα στη συσκευασία τους και μακριά από τρόφιμα με έντονη μυρωδιά.

Φρούτα και λαχανικά

Τα φρούτα και τα λαχανικά χρειάζονται χαμηλές θερμοκρασίες για να διατηρήσουν το άρωμα, τη γεύση, το χρώμα και τη θρεπτική τους αξία για παραπάνω από 5 μέρες.
Πρέπει να τοποθετούνται στα συρτάρια των λαχανικών, όπου η θερμοκρασία τους φτάνει έως και 10°C.
Τα φρούτα χωρίς συσκευασία, ενώ τα λαχανικά ανάλογα με το αν χρειάζονται υγρασία και κρύο όπως για παράδειγμα το μαρούλι και το σπανάκι τα τοποθετούμε σε πλαστικές σακούλες αεροστεγώς κλεισμένες για να διατηρούν την υγρασία τους.

Πίνακας : Συνιστώμενη θερμοκρασία και διάρκεια αποθήκευσης φρούτων και λαχανικών

Μοιραστείτε την είδηση