Απόφαση «βόμβα» από το Εφετείο Αθηνών | μονιμοποίηση συμβασιούχων δήμου με προγράμματα ΟΑΕΔ

Τη μονιμοποίηση στους δήμους εργαζομένων από τα προγράμματα του ΟΑΕΔ , διατάσσει με απόφαση «βόμβα», το Εφετείο Αθηνών.
Συγκεκριμένα το Εφετείο Αθηνών άνοιξε διάπλατα το δρόμο για τη μονιμοποίηση χιλιάδων εργαζομένων στους δήμους, με την απόφαση 5933/2020, που δημοσιεύθηκε στις 18 Μαρτίου 2021.

Η απόφαση αφορά εργαζομένους στον Δήμο Μεταμόρφωσης, οι οποίοι παρέμειναν στην εργασία τους μετά τη λήξη των συμβάσεών τους , με την 2927/2014 απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών και εναντίον είχε προσφύγει ο Δήμος Μεταμόρφωσης επικαλούμενος τη συνταγματική απαγόρευση της μονιμοποίησης των «συμβασιούχων» από το άρθρο 103 παρ. 8 του Συντάγματος.

Όπως αναφέρει σ΄ ανάρτηση του ο πρόεδρος της ΕΝΥΠΕΚΚ, καθηγητής Αλέξης Μητρόπουλος, που δημοσιοποίησε την έκδοση της απόφασης αυτής και συγχαίρει τον γνωστό εργατολόγο-μέλος της ΕΝΥΠΕΚ, Τάσο Παπαγγέλου για τον επιτυχή χειρισμό της υπόθεσης, το Εφετείο Αθηνών αφού απέρριψε την έφεση του Δήμου :

  • Διατάσσει τη μονιμοποίηση των “συμβασιούχων”
  • Αποφαίνεται ότι είναι ανίσχυρη η διάταξη-απαγόρευση του άρθρου 103 (παρ. 8) του Συντάγματος,
  • Δηλώνει ότι στην περίπτωση των “συμβασιούχων”, δεν εφαρμόζεται η ανωτέρω συνταγματική διάταξη (103 παρ.8), αλλά η Ευρωπαϊκή Οδηγία 1999/70 ως υπέρτερη και προγενέστερη της συνταγματικής διάταξης, καθώς και ο εθνικός νόμος 2112/2020 (ΦΕΚ Α’ 67) για τη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου και
  • ε. Ανατρέπει όλες τις προηγούμενες αποφάσεις του Εφετείου που είχαν κρίνει αντισυνταγματική τη μονιμοποίηση «συμβασιούχων».

Επίσης στη σχετική ανάρτηση της ΕΝΥΠΕΚΚ υπογραμμίζεται ότι η απόφαση αυτή είναι η πρώτη, μετά τη δικαίωση «συμβασιούχων» από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με την απόφαση-σταθμό C-760/18-11-2-2021.

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είχε υποβάλλει προδικαστικό ερώτημα το Πρωτοδικείο του Αγίου Νικολάου Κρήτης.

Δείτε εδώ την απόφαση

Μοιραστείτε την είδηση