Κρήτηνέαπρωτοσέλιδο Β

Ανησυχία στην Κρήτη | 17 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας σε ένα μήνα

Προβληματισμός επικρατεί σε επίπεδο Κρήτης, αλλά και σε όλη την Ελλάδα, για τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας που λαμβάνουν χώρα. Όπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., οι υπηρεσίες της διαχειρίστηκαν – μόνο – μέσα στο πρώτο 15νθήμερο του Αυγούστου συνολικά 554 σχετικές καταγγελίες. Σύμφωνα με την Αστυνομία, το ίδιο διάστημα συνελήφθησαν περισσότερα από 330 άτομα (332) για παραβάσεις της νομοθεσίας για την ενδοοικογενειακή βία σε όλη τη χώρα.

Η κατάσταση είναι σοβαρή – και – στην Κρήτη, όπου σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. μέσα στον Ιούλιο του 2021 εξιχνιάστηκαν 17 υποθέσεις που σχετίζονται με ενδοοικογενειακή βία. Τα ίδια στοιχεία αποκαλύπτουν ότι τον περασμένο μήνα συνελήφθησαν σε όλο το νησί συνολικά 34 άτομα για παραβάσεις του νόμου «περί ενδοοικογενειακής βίας».

Δεδομένου του ότι δε φτάνουν όλες οι υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας υπ’ όψιν των Αρχών, εύλογα μπορεί να αναλογιστεί κανείς το μέγεθος του προβλήματος… Χαρακτηριστικά, αναφέρεται ότι η γραμμή SOS 15900 που απευθύνεται σε γυναίκες-θύματα βίας σε όλη την Ελλάδα δέχτηκε περισσότερες από 4.000 κλήσεις κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, εξ αυτών οι 2.869 κλήσεις αφορούσαν σε περιστατικά βίας, ενώ πάνω από 50 γυναίκες-θύματα βίας, που βίωσαν τραγικές στιγμές κατά τη διάρκεια της καραντίνας μέσα στο ίδιο τους το σπίτι, μεταφέρθηκαν με τα παιδιά τους σε ξενώνες φιλοξενίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και σε χώρους του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της πρώτης καραντίνας, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΞΕΕ) φιλοξένησε 23 γυναίκες με 20 παιδιά, ενώ, κατά τη διάρκεια της δεύτερης καραντίνας (από τον Νοέμβριο του 2020 μέχρι τα μέσα Μαΐου του 2021), το ΞΕΕ προσέφερε δωρεάν διαμονή και σίτιση σε 33 γυναίκες με 29 παιδιά. Σημειώνεται πως το “Χαμόγελο του Παιδιού” προσέφερε δωρεάν εξετάσεις στα παιδιά, ενώ η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρεία (ΕΙΕ) εξετάσεις στα θύματα βίας.

Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια, Μαρία Συρεγγέλα, συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Αλέξανδρο Βασιλικό και τον πρόεδρο της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας Γρηγόρη Λέων και τους ευχαρίστησε θερμά για την πολύτιμη και σημαντική βοήθεια που προσέφεραν στις γυναίκες-θύματα βίας. «Τόσο το ΞΕΕ όσο και η ΕΙΕ ήταν στο πλευρό των γυναικών που υπέστησαν κακοποίηση και οι οποίες έπρεπε να εγκαταλείψουν άμεσα την εστία της βίας, για να μην κινδυνεύσουν», δήλωσε η κ. Συρεγγέλα.

Κατά τη διάρκεια της καραντίνας, οι γυναίκες φιλοξενήθηκαν πρώτα στα δωμάτια που προσέφερε το ΞΕΕ και, στη συνέχεια, αφού πραγματοποιήθηκαν οι απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις, κάποιες μεταφέρθηκαν στους ξενώνες φιλοξενίας του υπουργείου, ενώ κάποιες άλλες επέλεξαν να μεταφερθούν σε συγγενικό ή φιλικό τους σπίτι.

«Η Πολιτεία είναι δίπλα σε όλα τα θύματα βίας και δεν υπάρχει ούτε μία γυναίκα που να απευθύνεται στη Γραμμή 15900 και να μη μεταφέρεται σε ασφαλές κατάλυμα», δήλωσε η κ. Συρεγγέλα, επισημαίνοντας ότι μόνο τον περασμένο μήνα στους ξενώνες του υπουργείου διέμεναν 63 γυναίκες με 62 παιδιά.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΞΕΕ ανέφερε ότι «σε κάθε δύσκολο πρόβλημα, σε κάθε πρόκληση, η πραγματική δύναμη, για να κινηθούμε μπροστά, βρίσκεται μέσα μας, σε αυτό που πραγματικά είμαστε και στις αξίες που υπηρετούμε διαχρονικά και με συνέπεια».

Ο πρόεδρος της ΕΙΕ, Γρηγόρης Λέων, δήλωσε με τη σειρά του ότι «είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι σε πρωτόγνωρες συνθήκες η Πολιτεία δημιούργησε μια ασπίδα προστασίας για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας, εμπιστευόμενη και τους επιστήμονες. Πρόθεση των ιατροδικαστών, που κατέχουν την κατάλληλη εκπαίδευση και εμπειρία για την πιστοποίηση της σωματικής και της σεξουαλικής κακοποίησης, είναι η αγαστή συνεργασία που δημιουργήθηκε κατά την περίοδο της καραντίνας να συνεχιστεί, έτσι ώστε κι εμείς από τη μεριά μας να συνεχίσουμε να στηρίζουμε ουσιαστικά τέτοιες πρωτοβουλίες».

Μαστίζει – και – στην Κρήτη

Η ενδοοικογενειακή βία μαστίζει και την κρητική κοινωνία. Πριν από λίγες εβδομάδες ένας 44χρονος άνδρας είχε χτυπήσει την 77χρονη μητέρα του, η οποία είχε υποβληθεί πρόσφατα σε χειρουργική επέμβαση. Ο 44χρονος, αφού συνελήφθη, δικάστηκε και καταδικάστηκε από το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου. Ο κατηγορούμενος δικάστηκε για «επικίνδυνες σωματικές βλάβες» και τελικά η Έδρα τον έκρινε ένοχο. Του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 4 ετών και 2 μηνών, χωρίς να δοθεί αναστολή. Ως εκ τούτου, ο 44χρονος πήρε τον δρόμο για τη φυλακή.

Επίσης, πριν από μερικές εβδομάδες, ένας 40χρονος άνδρας ξυλοκόπησε τη σύζυγό του μπροστά στα μάτια του παιδιού τους, σε περιοχή του Ηρακλείου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η 33χρονη γυναίκα χρειάστηκε να μεταφερθεί στο εφημερεύον νοσοκομείο για να της παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. Ο φερόμενος δράστης συνελήφθη και οδηγήθηκε ενώπιον των Αρχών, χάρη σε έναν περίοικο, ο οποίος, ακούγοντας φωνές, ειδοποίησε την Αστυνομία.

Εξάλλου, στα τέλη Ιουνίου, συνελήφθη σε χωριό της ενδοχώρας του Ρεθύμνου ένας ιερωμένος ο οποίος κατηγορείται για ενδοοικογενειακή βία σε βάρος της 36χρονης συζύγου του. Πληροφορίες κάνουν λόγο για καταγγελία της ίδιας της πρεσβυτέρας, η οποία οδήγησε και στη σύλληψή του.

ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΘΝΙΚΗΕ ΕΜΒΕΛΕΙΑΣ

Πολύτιμος ο ρόλος της Γραμμής SOS 15900

Η Γραμμή SOS 15900 είναι μια υπηρεσία εθνικής εμβέλειας που δίνει τη δυνατότητα στις γυναίκες-θύματα βίας ή σε τρίτα πρόσωπα να επικοινωνήσουν άμεσα µε ένα φορέα αντιμετώπισης της έμφυλης βίας. Τη γραμμή στελεχώνουν ψυχολόγοι και κοινωνιολόγοι που παρέχουν άμεση βοήθεια σε έκτακτα και επείγοντα περιστατικά βίας σε 24ωρη βάση, 365 μέρες τον χρόνο. Ταυτόχρονα υπάρχει δυνατότητα ηλεκτρονικής επικοινωνίας των γυναικών µέσω της διεύθυνσης e-mail: sos15900@isotita.gr. Απευθύνεται:

1) Σε γυναίκες:

– Που υφίστανται σωματική κακοποίηση,

– Που υφίστανται ψυχολογική, συναισθηματική ή λεκτική βία,

– Που υφίστανται οικονομική βία,

– Που έχουν υποστεί βιασμό ή απόπειρα βιασμού,

– Που έχουν υπάρξει θύματα πορνείας ή trafficking,

– Που έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία, σε κοινωνικό χώρο, στην οικογένεια, και

2) Σε πολίτες και φορείς, προκειμένου να πληροφορηθούν για θέματα σχετικά µε την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών.

Η Γραμμή παρέχει πληροφόρηση για θέματα ισότητας των φύλων, ψυχοκοινωνική συμβουλευτική σε περιστατικά που απαιτούν άμεση ψυχολογική και κοινωνική στήριξη και σχετίζονται µε βία κατά των γυναικών, ενώ παραπέμπει περιστατικά σε Ξενώνες, σε Συμβουλευτικά Κέντρα κατά της βίας, σε Υπηρεσίες Υγείας, και άλλους συνεργαζόμενους φορείς.

Οι σύμβουλοι α) παρέχουν εξειδικευμένες υπηρεσίες συμβουλευτικής, επιδεικνύοντας συναισθηματική κατανόηση και προσφέροντας ανακούφιση στις γυναίκες, β) τηρούν το απόρρητο της συμβουλευτικής και ενημερώνουν τη συμβουλευόμενη ότι τηρούνται οι κανόνες της εχεμύθειας, και γ) ενθαρρύνουν τις γυναίκες να βγουν από την απομόνωση, να κατανοήσουν ότι δεν είναι μόνες και ότι δεν ευθύνονται για τη βία που υφίστανται.

Σκοπός των παρεχόμενων υπηρεσιών είναι η ενδυνάμωση των γυναικών και η επανάκτηση της αυτοεκτίμησής τους ώστε να μπορέσουν να αναλάβουν την ευθύνη της επαγγελματικής, προσωπικής και οικογενειακής τους ζωής και να πάρουν οι ίδιες τις καλύτερες αποφάσεις για το μέλλον τους.

Μοιραστείτε την είδηση

Χρηστάλλα Κακαβελάκη

biskotto.gr