Ανεξάρτητη Διαβίωση | το δικαίωμα και πλήρης ένταξη στην κοινωνία

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Ανεξάρτητης Διαβίωσης (European Day for Independent Living) αφορά τα Άτομα με Αναπηρία (ΑΜΕΑ) και καθιερώθηκε το 2013 από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Μαΐου, προκειμένου το κοινό να γνωρίσει την ζωή των ΑΜΕΑ, προς ανάδειξη της ανάγκης για αλλαγές σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο, όπως η θεσμοθέτηση του «προσωπικού βοηθού».

Ανεξάρτητη Διαβίωση για τα ΑΜΕΑ σημαίνει, στην ουσία, πλήρη ένταξη στην κοινωνία, καθώς εξασφαλίζεται η ίση συμμετοχή τους στη ζωή, παρέχοντάς τους μέσα, ώστε να επιλέγουν πού θα ζήσουν και με ποιους, να μορφώνονται, να εργάζονται, να έχουν σεξουαλική ζωή, να δημιουργούν οικογένεια, να ψυχαγωγούνται, να αποφασίζουν για την καθημερινότητά τους, αλλά και για ζητήματα που καθορίζουν το μέλλον τους, και τελικά να έχουν την ποιότητα ζωής που συνταγματικά δικαιούται κάθε άνθρωπος.

Σκεφτείτε πόσα πολλά πράγματα κάνουμε μόνοι μας κάθε μέρα, όπως το να σηκωθούμε από το κρεβάτι, να πλυθούμε, να ετοιμάσουμε ένα πρόχειρο γεύμα, να μετακινηθούμε από και προς την εργασία μας ή την αγορά, να συναντήσουμε φίλους, να διαβάσουμε ένα βιβλίο αλλά και να φροντίσουμε τα παιδιά μας, τους γονείς μας ή το σπίτι μας. Κάθε ένα από αυτά που κάνουμε στην καθημερινότητά μας ονομάζεται έργο.

Σκεφτείτε πόσο αλλάζει η ζωή μας όταν για κάποιο λόγο, δεν είναι δυνατόν να έχουμε τέτοια καθημερινότητα για αρκετό καιρό. Συνήθως νιώθουμε άβολα και φροντίζουμε να επανέλθουμε στην καθημερινότητά μας, για να νιώσουμε «φυσιολογικοί».

Σκεφτείτε τώρα έναν άνθρωπο που καλείται να κάνει στην καθημερινή του ζωή ό,τι και οι άλλοι αλλά κάτι τον δυσκολεύει και τον εμποδίζει τόσο, ώστε να μην μπορεί να κάνει κανένα καθημερινό έργο από αυτά που καλείται ή που χρειάζεται να κάνει. Συχνά ένα πρόβλημα υγείας, η κινητική/ψυχική του κατάσταση, ένα απαιτητικό περιβάλλον οδηγούν τον άνθρωπο αυτόν στην παραίτηση από τη ζωή.

«Ως ανεξάρτητη διαβίωση ορίζεται η αυτοσυντηρούμενη και αυτοδιοικούμενη διαβίωση»

Μοιραστείτε την είδηση