Από την Παρασκευή 30 Αυγούστου θα αναρτώνται τα μειωμένα εκκαθαριστικά για τον ΕΝΦΙΑ 2019, με περίπου 22% μείωση σε σχέση με πέρυσι.

Απαλλαγή από τον φόρο, θα έχουν τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες, με εισόδημα έως 16.000 και 17.000 ευρώ αντίστοιχα.
Απαλλαγή από 50 έως 100% λόγω εισοδηματικών, περιουσιακών και κοινωνικών κριτηρίων, θα έχουν παραπάνω από ένα εκατομμύριο φορολογούμενοι.

Βήμα – Βήμα η διαδικασία για τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να επισκεφτούν το site της ΑΑΔΕ.

Εκεί θα πρέπει να κάνουν επιλογή στην εφαρμογή Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ.

ΕΝΦΙΑ 2019

Αφού μπουν στην εφαρμογή θα πρέπει να βάλουν τους προσωπικούς κωδικούς του taxisnet.

Στη συνέχεια πρέπει να αλλάξουν το έτος αναφοράς από το 2020 στο 2019 και εκεί θα δουν το εκκαθαριστικό.

Πως θα πληρώσουν οι φορολογούμενοι

Σε 5 ισόποσες μηνιαίες δόσεις θα καταβάλλεται και φέτος ο ΕΝΦΙΑ, καθεμιά από τις οποίες δεν μπορεί να είναι μικρότερη των δέκα (10) ευρώ, και από τις οποίες η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την έκδοση της πράξης προσδιορισμού φόρου, οι επόμενες δόσεις μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε επόμενου μήνα και η τελευταία δόση καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Ιανουαρίου του επόμενου έτους.

Ειδικά για το έτος 2019, η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι και την 30η Σεπτεμβρίου 2019 και η τελευταία στις 30 Ιανουαρίου του 2020.

Τι γίνεται σε περίπτωση λάθους

Σε περίπτωση που οι φορολογούμενοι εντοπίσουν λάθη στον καταλογισμό του φόρου θα πρέπει να δράσουν άμεσα για να αποφύγουν άδικες επιβαρύνσεις.

Σε περίπτωση λάθους ο φορολογούμενος δύναται να υποβάλει στον αρμόδιο προϊστάμενο Δ.Ο.Υ. αίτηση για να διορθώσει το φόρο.

Μοιραστείτε την είδηση