Ανακύκλωση στο σπίτι | συχνά λάθη

Όλο και μεγαλύτερη είναι η συμμετοχή των νοικοκυριών στην ανακύκλωση οικιακών αποβλήτων, με απώτερο σκοπό τη μείωση του όγκου των σκουπιδιών, αλλά και την επαναχρησιμοποίηση του ίδιου υλικού μειώνοντας έτσι την κατάχρηση της πρώτης ύλης, αλλά την επιβάρυνση του περιβάλλοντος.

Αντίστοιχα και ο Δήμος Κισάμου προσφέρει οικιακούς μπλε κάδους που διευκολύνουν τη διαδικασία. Είναι σημαντικό, όμως να αποφεύγονται ορισμένα λάθη, που ενδεχομένως θα εντείνουν το πρόβλημα της ανακύκλωσης αντί να το λύσουν.

Παρακάτω αναφέρονται 9 «περίεργα υλικά» που δείχνουν κατάλληλα για ανακύκλωση, αλλά δεν είναι.

Κουτιά γάλακτος – χυμού – πελτέ: Έχουν εσωτερική επένδυση από αλουμίνιο ή πολλές στρώσεις χαρτιού με πλαστικό που είναι αδύνατον να διασπαστούν. Μπορείτε να επιλέγετε πλαστικά pet μπουκάλια που ανακυκλώνονται.

Κουτιά με αλουμίνιο & αλουμινόχαρτο: Το αλουμινόχαρτο δε μπορεί να ξαναχρησιμοποιηθεί για την κατασκευή συσκευασιών αλουμινίου, ενώ το κουτί ζαχαροπλαστείου, δε διαχωρίζεται το χαρτί από το αλουμίνιό του. Μπορείτε να ζητάτε εναλλακτικές χάρτινες ή χύμα συσκευασίες.

Χαρτοπετσέτες – χαρτί κουζίνας: Το πιο αντι-οικολογικό, τεχνητά λευκασμένο και χημικά επεξεργασμένο υλικό, δε ξαναγίνεται πολτός! Η μόνη λύση σ’ αυτό το υλικό είναι η άμεση ανάκλησή του και η αντικατάστασή με πανιά που πλένονται.

Συσκευασίες τσιγάρων – χαπιών: Στα πρώτα πρέπει να αφαιρείτε το εσωτερικό αλουμίνιο, ενώ τα δεύτερα δε διαχωρίζεται το αλουμίνιο από το πλαστικό τους.

Ζελατίνες – σελοφάν: Δε μπορούν να μπουν στην ανακύκλωση που μπαίνουν οι σακούλες γιατί χαλάνε το μίγμα του πλαστικού στα ρολά που φτιάχνει το εργοστάσιο για τις νέες σακούλες.

Σκεύη μίας χρήσης: Πρόκειται για πλαστικά και μίξεις πλαστικού με χαρτί που δε μπορούν να αναμιχθούν με το κυρίως πλαστικό της σακούλας ή του σκληρού πλαστικού στην ανακύκλωση.

Σακουλάκια snacks- κατεψυγμένων: Είναι αδύνατον να ξαναμπούν σε μίγμα για την κατασκευή νέων συσκευασιών, αποφύγετε την αγορά τους, προτιμήστε διάφανες συσκευασίες καθαρής σακούλας.

Φελιζόλ – αφρολέξ – καλαμάκια: Οι βιομηχανίες επεξεργασίας τους απαιτούν να παραδίδονται διαχωρισμένα σε μεγάλες ποσότητες πράγμα αδύνατον λόγω τεράστιου όγκου και εξαιρετικά χαμηλού βάρους, είναι υλικά που θα πρέπει να καταργηθούν.

Παιχνίδια – οδοντόβουρτσες – κρεμάστρες – κοκάλινα – πλαστικές γλάστρες – κουβάδες – κοντάρια – λάστιχα ποτίσματος – σωλήνες – σπιράλ τετραδίων – στυλό: Είναι σύμμικτα αντικείμενα που δε μπορούν να διαχωριστούν από τα επιμέρους διαφορετικά πλαστικά τους, ενώ χαλάνε τα μίγματα από άλλα πιο ομογενοποιημένα πλαστικά προς ανακύκλωση.

Μοιραστείτε την είδηση