Ακύρωση χημειοθεραπείας σε καρκινοπαθή που δεν είχε ΑΜΚΑ | Κρήτη

Με τη ζωή της να βρίσκεται σε κίνδυνο από την επάρατη νόσο και την ψυχολογία της στο ναδίρ, μια γυναίκα που επισκέφθηκε το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, ερχόμενη από γειτονική χώρα των Βαλκανίων έφυγε άπραγη και εντελώς απογοητευμένη καθώς δε της επέτρεψαν να υποβληθεί σε χημειοθεραπεία, λόγω του ότι δεν είχε ΑΜΚΑ (Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης).

Το περιστατικό αποκαλύπτει μέσα από ανακοίνωσή του, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, Δημήτρης Βρύσαλης.

Η ανακοίνωση

«Η μη παροχή υγειονομικής περίθαλψης σε ογκολογικό ασθενή μετανάστη, στο ΠΑΓΝΗ, την Παρασκευή 22/11 ο οποίος δεν είχε ΑΜΚΑ αποτελεί περίτρανη απόδειξη ότι το υπουργείο Υγείας, η ΔΥΠΕ και η διοίκηση, δυστυχώς, θεωρούν τα νοσοκομεία επιχειρήσεις και τους ασθενείς πελάτες. Η εξέλιξη αυτή έρχεται ως φυσικό αποτέλεσμα της υποχρηματοδότησης των δημόσιων νοσοκομείων, αλλά και ειδικότερα του σφαγιασμού των επιχορηγήσεων για τη νοσηλεία των οικονομικά αδύνατων. Τα τελευταία χρόνια το κονδύλι που προϋπολογίζεται γι’ αυτό το σκοπό παραμένει πενιχρό και φυσικά ανεπαρκές.

Η πολιτική μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης που ακολουθούν τόσο η σημερινή όσο και η προηγούμενη κυβέρνηση -σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ- έχει έναν και μόνο στόχο: Η κρατική ευθύνη να περιοριστεί στην παροχή στοιχειωδών μόνο υπηρεσιών Υγείας, πέρα από τις οποίες αυτή να αποτελεί ατομική υπόθεση και εμπόρευμα, που πωλείται και αγοράζεται ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα του καθενός. Είναι ενδεικτικό ότι η εγκύκλιος του υπουργείου που βάζει φραγμούς στη νοσηλεία ανασφάλιστων στόχο έχει όπως ομολογείται την αποφυγή απώλειας εσόδων για το νοσοκομείο.

Βέβαια πάγια τακτική και αυτής και της προηγούμενης κυβέρνησης είναι να προσπαθεί σ αυτή την αντιλαϊκή πολιτική να κάνει συνένοχους τους εργαζομένους στην Υγεία, υποχρεώνοντάς τους να γίνουν οι ίδιοι εισπράκτορες ή αρνητές θεραπειών, εξετάσεων, νοσηλειών κ.ά., υποχρεώνοντάς τους στην ουσία να καταργούν το φυσικό και ηθικό τους ρόλο που είναι η υπεράσπιση και η προαγωγή της υγείας των ανθρώπων και η παροχή περίθαλψης και φροντίδας δίχως περιορισμούς και προϋποθέσεις. Αν αυτοί θέλουν να μας κάνουν να το ξεχάσουμε, δεν πρόκειται να τους κάνουμε τη χάρη. Δηλώνουμε λοιπόν ξεκάθαρα ότι οι υγειονομικοί τη μόνη υποχρέωση που αναγνωρίζουν είναι απέναντι στους ασθενείς και στους συγγενείς τους, να τους παρέχουν δηλαδή δωρεάν και δίχως άλλους περιορισμούς ό,τι καλύτερο είναι δυνατό σύμφωνα με τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας χωρίς αστερίσκους και προϋποθέσεις.

Απαιτούμε:

• Το κράτος να αναλάβει πλήρως και αποκλειστικά τη χρηματοδότηση για παροχή των απαραίτητων υπηρεσιών Υγείας σε όλους, ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, απολύτως δωρεάν, καταργώντας τις πληρωμές και συμμετοχές για εξετάσεις, νοσηλεία, φάρμακα και άλλες θεραπείες.

• Καθολικά ισότιμη πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στο επίπεδο των εξελίξεων της επιστήμης με κριτήριο την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών.

• Καμιά αναβολή θεραπειών εισαγωγών κ.ά. για οικονομικούς ή άλλους μη επιστημονικά – ιατρικά δικαιολογούμενους λόγους».

Μοιραστείτε την είδηση