Θύελλα με παραπάνω από 200.000 φορολογικούς και τελωνειακούς ελέγχους αναμένεται να πραγματοποιήσει εντός του 2019 η ΑΑΔΕ, έχοντας πρώτες στη λίστα, νέες υποθέσεις με φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.

Η έκθεση απολογισμού πεπραγμένων της ΑΑΔΕ η οποία δημοσιοποιήθηκε, αποκάλυψε μεταξύ άλλων έσοδα 5,5 δισ. ευρώ από μέτρα αναγκαστικής είσπραξης το 2018 με 816.721 κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και 8.350 υποθήκες ακινήτων για χρέη προς το δημόσιο.

Στο σχέδιο ελέγχων της ΑΑΔΕ φέτος ξεχωρίζουν:

* 25.000 έλεγχοι από τις εφορίες, το Κέντρο Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου και το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων καθώς και τις ΦΑΕ.

* Φοροκυνηγητό για την έκδοση αποδείξεων με τουλάχιστον 56.000 με επιτόπιους ελέγχους από τις Δ.Ο.Υ και επιμέρους στόχο τον εντοπισμό παραβατικότητας τουλάχιστον στο 25% αυτών.

Οι Υπηρεσίες Έρευνας και Διασφάλισης των Δημοσίων Εσόδων θα τρέξουν παράλληλα τουλάχιστον 16.000 μερικούς επιτόπιους ελέγχους.

Η πλειοψηφία των συγκεκριμένων ελέγχων θα πραγματοποιηθούν κατά τους θερινούς μήνες σε όλη την χώρα, ενώ μεγαλύτερο ενδιαφέρον υπάρχει στους τουριστικούς προορισμούς.

Χώρια από τις μεγάλες επιχειρήσεις, τους φορολογούμενους μεγάλου πλούτου και το κυνηγητό της έκδοσης αποδείξεων, το πλάνο της ΑΑΔΕ προβλέπει τη διενέργεια τουλάχιστον 3.000 ελέγχων στο σύνολο της επικράτειας και σε όλες τις εισοδηματικές κατηγορίες:

* σε επιχειρήσεις κλάδων που παρουσιάζουν μεγάλο φορολογικό κενό στον ΦΠΑ ή/και στο εισόδημα

* σε υπότροπους και παραβάτες μερικών επιτόπιων ελέγχων πρόληψης

* σε επιχειρήσεις που έχουν αιτηθεί επιστροφή φόρων εισοδήματος, ΦΠΑ και ΕΦΚ

* για την εφαρμογή των μέτρων δέουσας επιμέλειας και

* σε τυχαίο δείγμα φυσικών προσώπων επιτηδευματιών και νομικών προσώπων.

Οι ΥΕΔΔΕ από την πλευρά τους έχουν επιφορτιστεί με την υποχρέωση διενέργειας τουλάχιστον 120 υποθέσεων έρευνας, οι οποίες αφορούν απάτη στον ΦΠΑ και τουλάχιστον 500 λοιπών υποθέσεων έρευνας φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου, με εντοπισμό παραβατικότητας τουλάχιστον στο 49% αυτών.

Στο μέτωπο των Τελωνείων σχεδιάζεται η διενέργεια τουλάχιστον 57.000 ελέγχων δίωξης εκ των οποίων τουλάχιστον:

* 13.500 σε υγρά καύσιμα και λοιπά ενεργειακά

* 11.500 σε καπνικά,

* 9.000 σε αλκοολούχα,

* 3.000 σε παραποιημένα προϊόντα

* 8.000 σε ρευστά διαθέσιμα, και * 12.000 σε λοιπές κατηγορίες.

Μοιραστείτε την είδηση