ΠΟΥ προς κυβερνήσεις | Μην εκδώσετε «διαβατήρια ανοσίας»

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε το Σάββατο, ότι επί του παρόντος «δεν υπάρχουν στοιχεία» ότι οι άνθρωποι που έχουν αναρρώσει από το COVID-19 και έχουν αντισώματα προστατεύονται από μια δεύτερη λοίμωξη από κορωνοϊό.

Σε επιστημονικό έντυπο, ο οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών προειδοποίησε τις κυβερνήσεις να μην εκδώσουν «διαβατήρια ασυλίας» ή «πιστοποιητικά χωρίς κίνδυνο» σε άτομα που έχουν μολυνθεί, καθώς η ακρίβειά τους δεν μπορεί να διασφαλιστεί.

Η πρακτική θα μπορούσε στην πραγματικότητα να αυξήσει τους κινδύνους της συνεχιζόμενης εξάπλωσης καθώς τα άτομα που έχουν αναρρώσει μπορεί να αγνοήσουν τις συμβουλές σχετικά με τη λήψη τυπικών προφυλάξεων κατά του ιού, ανέφερε.

«Ορισμένες κυβερνήσεις έχουν προτείνει ότι η ανίχνευση αντισωμάτων στο SARS-CoV-2, ο ιός που προκαλεί το COVID-19, θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως βάση για ένα «διαβατήριο ασυλίας» ή «πιστοποιητικό χωρίς κίνδυνο» που θα επέτρεπε στα άτομα να ταξιδέψουν ή να επιστρέψουν στην εργασία τους με την προϋπόθεση ότι προστατεύονται από την επανεμφάνιση», δήλωσε ο ΠΟΥ.

«Επί του παρόντος δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι άτομα που έχουν αναρρώσει από το COVID-19 και έχουν αντισώματα προστατεύονται από μια δεύτερη μόλυνση», ανέφερε.

Η Χιλή δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα αρχίσει να μοιράζει «διαβατήρια υγείας» σε άτομα που θεωρείται ότι έχουν αναρρώσει από την ασθένεια. Αφού ελεγχθούν για να προσδιοριστεί εάν έχουν αναπτύξει αντισώματα για να τα καταστήσουν ανοσοποιημένα στον ιό, θα μπορούσαν αμέσως να επανενταχθούν στο εργατικό δυναμικό.

Ο ΠΟΥ δήλωσε ότι συνέχισε να επανεξετάζει τα στοιχεία σχετικά με τις αποκρίσεις αντισωμάτων στον ιό, που εμφανίστηκε στην πόλη Wuhan της κεντρικής Κίνας στα τέλη του περασμένου έτους. Έχει αναφερθεί ότι περίπου 2,8 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό παγκοσμίως και 196.298 έχουν πεθάνει, σύμφωνα με μια έκθεση του Reuters.

Οι περισσότερες μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα που έχουν αναρρώσει από τη μόλυνση έχουν αντισώματα στον ιό, δήλωσε ο ΠΟΥ. Ωστόσο, μερικά από αυτά έχουν πολύ χαμηλά επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων στο αίμα τους, «υποδηλώνοντας ότι η κυτταρική ανοσία μπορεί επίσης να είναι κρίσιμη για ανάκαμψη», πρόσθεσε.

Πηγή: reuters.com

Μοιραστείτε την είδηση