Πολιτικά και Ιοβόλα … Σταγονίδια! | Ν. Μιχελάκης για Κορωνοϊό

«Στο προσκήνιο της επικαιρότητας βρίσκεται τις μέρες αυτές ο όρος «σταγονίδια»,  ο οποίος,  βέβαια, δεν είναι καθόλου καινούργιος,  αφού χρησιμοποιήθηκε πολλές φορές  στην πολιτική ιστορία  της χώρας.

Όμως,  εκείνος που έκανε διάσημα τα «σταγονίδια»  ήταν ο  Ε. Αβέρωφ  όταν ως  Υπουργός Εθνικής Άμυνας  το 1976 απάντησε στον  Λ. Κύρκο,   ότι δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να υπάρχουν «σταγονίδια χουντικών» στο στράτευμα!

Έτσι, η λέξη «σταγονίδια» καθιερώθηκε και μάλιστα λεξικογραφήθηκε απο τον   Μπαμπινιώτη, ενώ  συνέχισε να παίζει   σημαντικό ρόλο  στην πολιτική.  

Σήμερα,  ο όρος επανέρχεται εξαιτίας της επίσημης ενοχοποίησης «των σταγονιδίων»  ως ιοβόλων,  αφού θεωρούνται  ότι εκσφενδονίζουν   τον Κορωνοϊό  με βήχα, φτέρνισμα  και αναπνοή και  η  αποτροπή της  δράσης τους,  οδήγησε εκατομμύρια  πολίτες σε όλο τον πλανήτη  σε ιδιότυπη φυλάκιση, με εγκλεισμό στα σπίτια τους!

Ωστόσο  επειδή ο εγκλεισμός και άρα  η αδρανοποίηση,  εκατομμυρίων ανθρώπων επί μεγάλο χρονικό διάστημα, σίγουρα  θα έχει ανυπολόγιστες και ενδεχόμενα ανεξέλικτες οικονομικές και κοινωνικές, αλλά και  πολιτικές  συνέπειες, ευλόγα δημιουργούνται διάφορες απορίες.

 Έτσι, σοβαρό ερώτημα  αποτελεί  το γιατί οι έρευνες που γίνονται διεθνώς, ακούμε ότι  στρέφονται σχεδόν αποκλειστικά στην παραγωγή  εμβολίων και φαρμάκων  και πολύ λίγο ή καθόλου στην βαθύτερη  μελέτη μέσων αποτροπής της γένεσης και διάδοσης του ιού.

Όμως   οι κλιματικές συνθήκες  και κυρίως η  θερμοκρασία και η υγρασία που σίγουρα επηρεάζουν την ταχύτητα εξάτμισης των  σταγονιδίων,  εμφανέστατα δείχνουν ότι ασκούν κομβικό ρόλο  στην διασπορά των ιών.  Και η μειωμένη εξάπλωση του Κορωνοϊού  στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Κρήτη,   αλλά και στις  χώρες της Β. Αφρικής, μάλλον   αποτελεί  σοβαρή ένδειξη ότι ο ρόλος  των κλιματικών συνθηκών, πιθανώς είναι  αποφασιστικότερος από τα μέτρα, τα οποία  συνήθως δεν μπορούν να  έχουν απόλυτη  εφαρμογή!

Επομένως τα Κράτη οφείλουν  να  ενδιαφερθούν  περισσότερο από τις πολυεθνικές Φαρμακοβιομηχανίες, (οι οποίες  προφανώς ενδιαφέρονται  μόνο για αποκόμιση τεράστιων κερδών) για την έρευνα των συνθηκών γένεσης και μετάδοσης  όχι μόνο του Κορωνοϊού αλλά και άλλων ιών. Και  η  ρήση του Ιπποκράτη «κάλλιον το προλαμβάνειν ή το  θεραπεύειν»  μάλλον πρέπει να αποτελέσει γενική στρατηγική  τους!»    

Μοιραστείτε την είδηση