νέαπρωτοσέλιδο ΓΥγεία

Αϋπνία | τρόποι αντιμετώπισης

Η αϋπνία μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα σε αρκετούς ανθρώπους. Πρόκειται για διαταραχή του ύπνου που χαρακτηρίζεται από τη δυσκολία χαλάρωσης. Συνήθως το άτομο με αϋπνία δεν μπορεί να κοιμηθεί ούτε γρήγορα ούτε και ποιοτικά. 

Επίσης, συχνά τα άτομα που υποφέρουν από αϋπνίες συνήθως δεν αισθάνονται αρκετά ξεκούραστα όταν ξυπνούν. Αυτό επηρεάζει αρνητικά τις επιδόσεις τους κατά τη διάρκεια της ημέρας, έχει αντίκτυπο στα επίπεδα της ενεργητικότητάς τους, στη διάθεση, την υγεία, την επαγγελματική ζωή και την ποιότητα ζωής γενικότερα.

Από τις χημικές ενώσεις που καταπολεμούν τις αϋπνίες και βρίσκονται στα τρόφιμα, σημαντικότερες θεωρούνται οι: τρυπτοφάνη (απαραίτητο αμινοξύ), η σεροτονίνη που προκύπτει από την τρυπτοφάνη και η μελατονίνη, παράγωγο της σεροτονίνης. Ουσιαστικά δηλαδή, ως ένωση – κλειδί θεωρείται η τρυπτοφάνη, ενώ η πλέον λειτουργική είναι η μελατονίνη. Σημαντικό ρόλο παίζουν επίσης οι ανθοκυανίνες, φαινολικές ενώσεις πολλών φρούτων και λαχανικών.

Από τα ιχνοστοιχεία τα οποία διευκολύνουν τον ύπνο, σημαντικότερα θεωρούνται το μαγνήσιο, το ασβέστιο, ο σίδηρος και το κάλιο. Από τις βιταμίνες, τον ποιοτικό ύπνο βοηθούν οι D, E και οι B.

Τρόφιμα ή/και βότανα – φαρμακευτικά φυτά που προτείνονται για την αντιμετώπιση της αϋπνίας είναι:

– Μέλι (σε ένα ποτήρι ζεστό γάλα ή αφέψημα)

– Ξηροί καρποί (περιέχουν μαγνήσιο και σεροτονίνη)

– Γιαούρτι – γάλα (το Ca αυξάνει την τρυπτοφάνη και τη μελατονίνη)

– Αυγό (πηγή τρυπτοφάνης)

– Μπανάνα (κάλιο)

– Κεράσια (σεροτονίνη)

– Σταφύλια (σεροτονίνη)

– Χαμομήλι

– Βαλεριάνα

– Λεβάντα και λουίζα

Τεχνικές χαλάρωσης και μουσική

Ενδεχομένως να σας βοηθήσει πολύ η γυμναστική, ο διαλογισμός ακόμα και η χαλαρωτική μουσική. Σε κάθε περίπτωση αν τα δοκιμάσετε όλα και δεν μπορείτε να κοιμηθείτε τότε πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Πηγή: news4health.gr

Μοιραστείτε την είδηση

Μαρία Αριανούτσου

Φιλόλογος - Δημιουργική Γραφή