Όπως θα έχετε παρατηρήσει οι ενήλικες γάτες καθαρίζονται καθημερινά ανελλιπώς. Λέγεται μάλιστα ότι σπαταλούν το 50% του χρόνου τους ημερησίως για τη περιποίηση του σώματος τους.

Οι γάτες πλένονται συνήθως μετά την ολοκλήρωση του γεύματος τους ή πριν τον ύπνο. Το γλείψιμο μετά το φαΐ αποσκοπεί στην απομάκρυνση φαγητών και οσμών από το τρίχωμα τους. Οι γάτες αφαιρούν οσμές οι οποίες θα μπορούσαν να προσελκύσουν άλλα ζώα ή αρπαχτικά.

Το πλύσιμο πριν τον ύπνο αποτελεί ένα τρόπο χαλάρωσης και ικανοποίησης για τη γάτα. Αυτή η ρουτίνα ηρεμεί και φέρνει νύστα  στη γάτα η οποία ενδέχεται να μη καθαρίσει μόνο τον εαυτό της αλλά να προσφέρει ένα μπάνιο και σε κάποιο συγκάτοικο της (γάτα, σκύλο ή άνθρωπο). Η γάτα μέσω του γλειψίματος στο συγκάτοικο της δείχνει αγάπη και εμπιστοσύνη.

Ένας άλλος λόγος που γλείφονται οι γάτες είναι για να μεταφέρουν σάλιο σε όλο τους την επιφάνεια έτσι ώστε να διατηρήσουν τη θερμοκρασία τους σώματος τους στα επιθυμητά επίπεδα. Η επιμονή της γάτας στο καθάρισμα με τη γλώσσα της, η οποία φέρει επάνω μικροσκοπικές σκληρές τρίχες, οδηγεί στην αύξηση της ροής του αίματος, καλύτερη κυκλοφορία του στο σώμα και συναίσθημα ευεξίας.

Τέλος, συχνά θα δείτε μια γάτα να γλείφει/καθαρίζει μια πληγή της με πολλή αφοσίωση και προσοχή, προσπαθώντας να αποφύγει μια πιθανή μόλυνση. Το σάλιο της γάτας έχει αποδειχτεί  ότι περιέχει ένζυμα που έχουν φυσική αντιβιοτική δράση. Παρόλα αυτά, αν παρατηρήσετε τη γάτα σας να γλείφει έντονα  ένα τραύμα , καλό είναι να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας διότι το σχολαστικό ενστικτώδες καθάρισμα της γάτας μπορεί να επιφέρει ανεπιθύμητα αποτελέσματα.

Μοιραστείτε την είδηση

Αναστασία Δημανοπούλου

Στρατιωτικός Κτηνίατρος Msc in Public Health

    Αναστασία Δημανοπούλου έχει δημοσιεύσει 24 άρθρα. Δείτε όλα τα άρθρα του συντάκτη Αναστασία Δημανοπούλου