Μητσοτάκης: «Από 1η Μαΐου η νέα αύξηση μισθών. Μέτρα στήριξης σε εστίαση και πολιτισμό»

Στα ζητήματα της πανδημίας, της Οικονομίας, των εθνικών θεμάτων, αλλά των εκλογών και των πολιτικών συνεργασιών περιεστράφη η συνέντευξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Νίκο Χατζηνικολάου. Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην αύξηση του κατώτατου μισθού, την επέκταση υποχρεωτικότητας και τα μέτρα στήριξης για την ακρίβεια.

Ο πρωθυπουργός , όπως έχει προαναγγελθεί, μίλησε για σημαντική αύξηση στον κατώτατο μισθό.

«Έχω ζητήσει από το υπουργείο Οικονομικών να εκκινήσει άμεσα τη διαδικασία για δεύτερη αύξηση κατωτάτου που θα εφαρμοστεί από 1η Μαΐου και εκτιμώ ότι θα είναι σημαντική και πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που είδαν την 1η Ιανουαρίου», αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης.

Αν και ο ίδιος δεν αναφέρεται στο ποσοστό της νέας αύξησης, οι πληροφορίες θέλουν να είναι της τάξης του 6%, κάτι που, εφόσον ισχύσει, θα ανεβάσει τον βασικό μισθό στα 703 ευρώ τον μήνα.

Είπε ότι έχει υλοποιηθεί το 80% των μειώσεων φόρων που υπήρχαν στο προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ – και ως τις εκλογές, θα υλοποιηθούν όλες.

Χαρακτήρισε σημαντική την δημοσιονομική προσαρμογή του 2022 – τονίζοντας ότι η όποια παρέμβαση θα πρέπει να μπορεί να υποστηριχθεί και πρόσθεσε ότι δεν είναι αυτή τη στιγμή στις προθέσεις της κυβέρνησης να μειώσει τον ΦΠΑ.

Επέκταση της υποχρεωτικότητας

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας, ο Κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση από την κυβέρνηση και επισήμανε ότι η απόφαση που λήφθηκε για την υποχρεωτικότητα αφορούσε τις ευάλωτες ηλικίες. Επιβεβαίωσε, δε, ότι το πρόστιμο για τους 60 ετών και άνω θα τεθεί σε εφαρμογή.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο τέταρτης δόσης εμβολίου για τον κορονοϊό, ο πρωθυπουργός απάντησε πως «κάποια στιγμή ίσως η πανδημία γίνει ενδημία, σαν τη γρίπη και είναι πιθανό να εμβολιαζόμαστε ετήσια».

Ο Κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι ο κορωνοϊός θα μας αφήσει συνήθειες που θα μας συνοδεύουν για πάντα. «Δεν μπορώ για παράδειγμα να φανταστώ να μπει κάποιος σε νοσοκομείο χωρίς μάσκα» είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι οι αναπνευστικές λοιμώξεις δεν θα εκλείψουν.

Αντιπολίτευση

Αντέκρουσε τα αντιπολιτευτικά βέλη και έκανε λόγο για «αντιπολιτευρική υστερία». «Το τελευταίο μίλι το είπα τον Φεβρουάριο, πριν από την μετάλλαξη Δέλτα, δεν κάναμε lockdown, σώσαμε τουρισμό και υψηλή ανάπτυξη που θα ξεπεράσει το 7%, αλλά ναι θρηνήσαμε πολλούς νεκρούς».

Για το lockdown

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι, όπως είχε ξεκαθαριστεί από το φθινόπωρο, δεν υπήρχε στο τραπέζι το lockdown και αυτό ισχύει και σήμερα. Δεν θα υπάρξει γενικό λοκντάουν, τόνισε, εκτός εάν προκύψει κάποια πολύ μεταδοτική και φονική μετάλλαξη, κάτι που σημαίνει ότι θα επιστρέφαμε ξανά στην αρχή. «Αλλά αυτό δεν είναι το πιο πιθανό σενάριο», πρόσθεσε.

Μέτρα στήριξης σε εστίαση και πολιτισμό

Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε νέο πακέτο στήριξης σε επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία.

Όπως είπε, αύριο τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας θα ανακοινώσουν ένα νέο πλαίσιο στήριξης επιχειρήσεων αλλά και εργαζομένων που έχουν πληγεί από αυτό που έχει συμβεί από την πρωτοχρονιά και μετά.

«Αναφέρομαι προφανώς και στον κλάδο του πολιτισμού αλλά και στον κλάδο της εστίασης. Θα δοθεί η δυνατότητα για δύο εβδομάδες σε πρώτη φάση, να βάλουν το 25% των εργαζομένων τους σε καθεστώς αναστολής, άρα να μην πληρώνονται από επιχειρήσεις».

Τιμές στα PCR

Για τις τιμές των τεστ, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η χώρα μας είναι από τις πρωταθλήτριες στο testing, ότι δίνεται η δυνατότητα δωρεάν τεστ σε αρκετές δομές – και σημείωσε ότι το μεγαλύτερο όπλο μας δεν είναι τα μοριακά τεστ, αλλά τα τεστ αντιγόνου, που δίνουν τη δυνατότητα μαζικού ελέγχου του επιδημιολογικού επιπέδου του πληθυσμού.

Προανήγγειλε το νέο πακέτο στήριξης των κλάδων που πλήττονται από την επέλαση της Omicron, τα οποία θα ανακοινωθούν αύριο Παρασκευή, με επανάληψη της δυνατότητας αναστολής συμβάσεων , κάλυψη ασφαλιστικών υποχρεώσεων , ελπίζοντας ότι δεν θα χρειαστεί μια τέτοια πολιτική παρά για κάποιες εβδομάδες.

Σωτήρης Τσιόδρας

«Χτίστηκαν τηλεοπτικές καριέρες πάνω στην πανδημία», ανέφερε ο πρωθυπουργός για την «πολυφωνία» των ειδικών, ενώ είπε ότι η σχέση του με τον Σωτήρη Τσιόδρα είναι εξαιρετική. Είπε ότι ο κ. Τσιόδρας έκανε ένα βήμα πίσω γιατί δέχθηκε επιθέσεις τύπου «δολοφονίας χαρακτήρων».

Η αξιωματική αντιπολίτευση επέλεξε να σπεκουλάρει πάνω στην πανδημία, είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι θα κριθεί για αυτό στις επόμενες εκλογές. «Δεν ακούσαμε προτάσεις από την αντιπολίτευση», είπε, εξαιρώντας την πρόταση Φίλη για την σύνδεση του πιστοποιητικού με την τρίτη δόση.

dikaiologitika.gr

Μοιραστείτε την είδηση