Έκτακτη χρηματοδότηση για τα 5.000 ασυνόδευτα παιδιά | προσφυγικό

Μέχρι τον Μάρτιο εξασφάλισε το υπουργείο Εργασίας έκτακτη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την φιλοξενία των ασυνόδευτων παιδιών στα ξενοδοχεία και στους ξενώνες.

Ειδικότερα τα παιδιά σήμερα φιλοξενούνται: α) σε προσφυγικούς καταυλισμούς όπου μένουν έως και δύο έτη, β) σε ξενώνες φιλοξενίας (1006 παιδιά), γ) σε διαμερίσματα ημιαυτόνομης διαβίωσης, δ) σε ξενοδοχεία (320 παιδιά), ε) σε ανοιχτά κέντρα φιλοξενίας.

Όπως τόνισε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου, τα ασυνόδευτα παιδιά είναι υπερδιπλάσια και φτάνουν αυτή τη στιγμή τις 5.000 ενώ από αυτά τα 1.178 αγνοούνται.

Ειδικότερα το υπουργείο Εργασίας απέστειλε επείγον αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για συνέχιση της έκτακτης χρηματοδότησης για τη λειτουργία των ξενοδοχείων, με ευθύνη του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, στα οποία διαμένουν ασυνόδευτοι ανήλικοι μέχρι τον Ιούνιο του 2020.

Παράλληλα προχωρά σε μια σειρά μέτρων, λαμβάνοντας υπόψη τον αυξανόμενο αριθμό ασυνόδευτων ανηλίκων στην Ελλάδα, οι οποίοι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης τα ασυνόδευτα παιδιά ανέρχονται σε 5.000 σε όλη την Ελλάδα και τις συνθήκες διαμονής των παιδιών αυτών στην Ελλάδα.

Η Υφυπουργός υπογράμμισε οτι οι θέσεις στις δομές φιλοξενίας δεν επαρκούν για να καλύψουν την ανάγκη στέγασης του αριθμού αυτών των παιδιών, ενώ εναλλακτικές μορφές φιλοξενίας, όπως η προσωρινή στέγαση σε ξενοδοχεία, αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να αξιοποιηθούν πλήρως λόγω του επιπόλαιου σχεδιασμού της προηγούμενης κυβέρνησης για πρόωρη παύση της λειτουργίας τους.

Προκειμένου να εξασφαλιστούν περισσότερες θέσεις φιλοξενίας το προσεχές διάστημα, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προβαίνει στις παρακάτω ενέργειες:

-Διερευνά μέσω του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ) τη δυνατότητα μετακίνησης όσο το δυνατόν περισσότερων ασυνόδευτων ανηλίκων από τα νησιά στην ενδοχώρα. Πιο συγκεκριμένα, το ΕΚΚΑ θα αξιοποιήσει κάθε περιθώριο όσον αφορά την άμεση κάλυψη των όποιων διαθέσιμων θέσεων στις δομές φιλοξενίας από τις πλέον ευάλωτες περιπτώσεις παιδιών στα νησιά.

-Σε συνεργασία με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα επιδιώξει την επιτάχυνση αξιοποίησης της χρηματοδότησης από το Ταμείο Ασύλου και Μετανάστευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με στόχο τη δημιουργία περισσότερων νέων θέσεων μακροπρόθεσμης φιλοξενίας σε κατάλληλες δομές.

-Θα διερευνήσει τη δυνατότητα αξιοποίησης ακινήτων ιδιοκτησίας του Δημοσίου με σκοπό τη δημιουργία νέων δομών σε συνεργασία με ενδιαφερόμενες μη κυβερνητικές οργανώσεις με γνώση και εμπειρία σε θέματα παιδικής προστασίας.

-Θα επιταχύνει την υλοποίηση του σχεδιασμού που υπάρχει για την προώθηση εναλλακτικών μορφών παιδικής προστασίας, όπως αυτή της αναδοχής.

Πηγή: dikaiologitika.gr


Μοιραστείτε την είδηση

Χρηστάλλα Κακαβελάκη

biskotto.gr

Χρηστάλλα Κακαβελάκη έχει δημοσιεύσει 21561 άρθρα. Δείτε όλα τα άρθρα του συντάκτη Χρηστάλλα Κακαβελάκη