Αυξημένη η υπεριώδης ακτινοβολία | 40αρια στην Κρήτη

Σε ιδιαίτερα υψηλά για την εποχή επίπεδα θα κυμανθεί η θερμοκρασία το Σάββατο 16 Μαΐου 2020. Όπως φαίνεται και στο χάρτη που ακολουθεί και παρουσιάζει την πρόγνωση της μέγιστης θερμοκρασίας, οι υψηλότερες τιμές της αναμένονται στα νότια τμήματα της χώρας (36-39 βαθμοί), ενώ τοπικά στη Νότια Κρήτη θα φτάσει τους 40 βαθμούς ΚελσίουΟι άνεμοι στα πελάγη δεν θα ξεπερνούν τα 5 μποφόρ, ενώ οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα, συμβάλλοντας στη μείωση της ορατότητας.

Οι υψηλές θερμοκρασίες θα οδηγήσουν πολλούς στις παραλίες. Πρέπει όμως να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί καθόσον ο δείκτης της υπεριώδους ακτινοβολίας (UV) θα είναι ασυνήθιστα υψηλός για την εποχή, κάτι που οφείλεται στο γεγονός ότι τις τελευταίες μέρες η συγκέντρωση του όζοντος (που λειτουργεί ως προστατευτική ασπίδα απέναντι στην υπεριώδη ακτινοβολία) πάνω από τη χώρα μας έχει πέσει σε πολύ χαμηλά για την εποχή επίπεδα.

Όπως χαρακτηριστικά φαίνεται στο χάρτη που ακολουθεί, οι τιμές του δείκτη UV που αναμένονται το μεσημέρι του Σαββάτου 16/05 στη Νότια Ελλάδα θα είναι ίσες με αυτές που παρατηρούνται συνήθως τον Ιούλιο, οπότε καταγράφονται οι μέγιστες τιμές του έτους. Προσοχή λοιπόν σε όσους εξορμήσουν για τις παραλίες. Πρέπει να χρησιμοποιήσουν τα αντηλιακά τους με τον ίδιο τρόπο που το κάνουν και το καλοκαίρι και να μην εκτεθούν για μεγάλα χρονικά διαστήματα στον ήλιο. Προτείνεται η χρήση αντηλιακού με δείκτη προστασίας μεγαλύτερο του 15 καθώς και καπέλου, γυαλιών ηλίου και ρούχων. Προσπαθήστε να αποφύγετε την έκθεση των μικρών παιδιών στον ήλιο και γενικότερα την έκθεση στον ήλιο μεταξύ των ωρών 11π.μ. με 3 μ.μ..

Σύνταξη άρθρου: Α. Καραγιαννίδης, Κ. Λαγουβάρδος

Μοιραστείτε την είδηση