Αντιδράσεις στα νησιά για τα κλειστά κέντρα | μεταναστευτικό

Μεταναστευτικό «ώρα μηδέν» στη χώρα. Η κατάσταση στα νησιά του Αιγαίου είναι απελπιστική, οι αθρόες προσφυγικές ροές συνεχίζονται ενώ από χτες η κυβέρνηση θέτει σε εφαρμογή το σχέδιο για το νέο τρόπο αντιμετώπισης του μείζοντος αυτού προβλήματος.

Ήδη στο νησί της Σάμου, μετά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης και τον σχεδιασμό της για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού- προσφυγικού προβλήματος, τόσο ο δήμαρχος του νησιού, όσο και οι δημοτικοί σύμβουλοι αναμένεται να παραιτηθούν με τον δήμαρχο Σάμου Γ.Στάντζος, να αναμένεται να στείλει στον πρωθυπουργό σχετική επιστολή παραίτησης.

«Θέτω την παραίτησή μου αν δεν παρθεί πίσω η απόφαση μετατροπής ενός νησιού σε ανοιχτή φυλακή. Σταθείτε δίπλα μου. Ο κόσμος με έβγαλε δήμαρχο και θα με ρίξει το σύστημα. Νοιώθω περήφανος που επί 2 ½ μήνες υπηρέτησα ως δήμαρχος» ανέφερε ο κ. Γιώργος Στάντζος κατά τη διάρκεια του έκτακτου δημοτικού συμβουλίου.

Για την κρισιμότητα της κατάστασης μίλησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας σε ερώτηση για τις προτεραιότητες της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο πλαίσιο εκδήλωσης διαλόγου με νέους Ευρωβουλευτές του ΕΛΚ.

«Για εμένα η βασική προτεραιότητα της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρέπει να είναι η δουλειά που απαιτείται να γίνει στον τομέα της νέας ενιαίας πολιτικής ασύλου, που θα αντικαταστήσει το Δουβλίνο», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

«Ο επιμερισμός των βαρών και η αλληλεγγύη στο μεταναστευτικό και προσφυγικό δεν μπορεί να μένει κενό γράμμα, αλλά πρέπει να είναι μια ουσιαστική πολιτική που θα παρέχει υποστήριξη στις χώρες που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ».

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε πως η κατάσταση όσον αφορά την Ελλάδα έχει φτάσει στα όρια της. «Αυτή τη στιγμή δεχόμαστε 500 πρόσφυγες και μετανάστες σε ημερήσια βάση. Οι συνθήκες στα νησιά είναι πάρα πολύ δύσκολες» σημείωσε.

Τα μέτρα της κυβέρνησης

Οι αντιδράσεις μετά τις ανακοινώσεις των κυβερνητικών δράσεων για το μεταναστευτικό, επικεντρώνονται κυρίως στο ζήτημα της δημιουργίας κλειστών κέντρων.

Ο σχεδιασμός προβλέπει:

Λέσβος: Στη Λέσβο, θα κλείσει σταδιακά η υπάρχουσα Δομή στη Μόρια, ενώ θα δημιουργηθεί νέα κλειστή Δομή, η οποία θα χρησιμοποιηθεί ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας: 5.000+

Χίος: Στη Χίο, θα κλείσει η υπάρχουσα Δομή στη ΒΙΑΛ (κοντά στο χ. Χαλκείο), ενώ θα δημιουργηθεί νέα κλειστή Δομή, η οποία θα χρησιμοποιηθεί ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας: 5.000+

Σάμος: Στη Σάμο, θα κλείσει η υπάρχουσα Δομή – ΚΥΤ, στο Βαθύ, ενώ η υπό κατασκευή Δομή, θα επεκταθεί και θα χρησιμοποιηθεί ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας: 5.000+

Κως: Στην ΚΩ, θα μετατραπεί η υπάρχουσα Δομή σε Κλειστή, ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας: 2.000+

Λέρος: Στη ΛΕΡΟ, θα μετατραπεί η υπάρχουσα Δομή σε Κλειστή, ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας: 1.000+.

Η λειτουργία των κλειστών κέντρων θα προχωρήσει σε διαφορετικούς χρόνους, καθώς η δομή στη Σάμο έχει μία δυναμική και είναι σχεδόν έτοιμη. Η δομή αυτή θα επεκταθεί και έτσι η κυβέρνηση εκτιμά ότι πριν ολοκληρωθεί ο χειμώνας θα εγκαινιαστεί.

Οι λοιπές τέσσερις δομές θα είναι έτοιμες μέσα στους πρώτους έξι μήνες του 2020 δηλαδή τον Ιούλιο του 2020 ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι να λειτουργούν όλα τα κλειστά κέντρα.

Κάθε δομή έχει πρόβλεψη για επιπλέον χωρητικότητα συν 40% πέραν των προβλεπόμενων αριθμών, δηλαδή ένα κλειστό με σχεδιασμό για 5.000 άτομα θα έχει τη δυνατότητα να υποδεχθεί επιπλέον 2.000 άτομα εάν χρειαστεί.

Πηγή: dikaiologitika.gr

Μοιραστείτε την είδηση